Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Miało być hobby, a więc...
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Książki Inne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marx

PostWysłany: Pon Maj 17, 2010 17:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gry narracyjne, pozwalają przenieść się w inny świat podobnie jak książka, ale w te podróż zabierasz kolegów.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Akore

PostWysłany: Pon Maj 17, 2010 19:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Very Happy

Taaak jest to bardzo ciekawe..!
Kilmeny

PostWysłany: Pon Maj 17, 2010 19:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hm, i jeszcze tak troszeczkę interesuję się weganizmem. W wakacje się tym zajmę Very Happy .

PostWysłany: Wto Cze 29, 2010 22:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kilmeny - weganizmem? Podziwiam, w takim razie... Wink

Ja interesuję się tańcem - szczególnie hip hop-em. Dobry sposób na utrzymanie kondycji. Wink
No i muzyka - kocham britpop. Oasis, Arctic Monkeys, The last shadow puppets...
Noel Gallagher to mój Bóg Wink
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Ookami

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 19:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tańczę (jazz, nowoczesny itp.), swego czasu tańczyłam też hip-hop i towarzyski, poza tym uwielbiam rysować. Interesuje mnie Japonia (język, obyczaje, kultura), a także sztuki walki - głównie nindo i kendo. Uwielbiam też jeździć konno.
Poza tym moje hobby to świat - tak naprawdę to chciałabym kiedyś wyruszyć sobie w taką podróż bez żadnych zmartwień, a także - co ważniejsze - bez żadnych technologii. Tak, nie pojadę samochodem i nie wezmę ze sobą iPoda Wink
ainterior

PostWysłany: Pon Wrz 06, 2010 23:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Hm, i jeszcze tak troszeczkę interesuję się weganizmem. W wakacje się tym zajmę Very Happy .

Praktycznie czy teoretycznie? Wink
Bunia91

PostWysłany: Pią Paź 15, 2010 13:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trzeba trochę odświeżyc ten temat, bo jakoś nie wymieniamy się informacjami na tematy naszych zainteresowań.

Ja oprócz tego, że konsekwentnie powiększam swoję domową bibliotekę to mam hop siup na punkcie sportu. Biegam, jeżdże na rowerze, pływam, gram w siatkówkę i koszykówkę, chodze raz w tygodniu na areobik i trzy razy na siłownie z mamusią Very Happy I cały czas jestem otwarta na nowe propozycje.
Kiedyś moim hobby był taniec towarzyski, bardzo długo trenowałam, bo ponad 10 lat jednak kontuzja uniemożliwiła dalszą kontynuację.
Uwielbiam słuchac muzyki jakiejkolwiek.
Film jednak bardziej starsza kinematografia Wink
nannar02

PostWysłany: Pią Paź 15, 2010 16:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ookami napisał:
Ja tańczę (jazz, nowoczesny itp.), swego czasu tańczyłam też hip-hop i towarzyski, poza tym uwielbiam rysować. Interesuje mnie Japonia (język, obyczaje, kultura), a także sztuki walki - głównie nindo i kendo. Uwielbiam też jeździć konno.
Poza tym moje hobby to świat - tak naprawdę to chciałabym kiedyś wyruszyć sobie w taką podróż bez żadnych zmartwień, a także - co ważniejsze - bez żadnych technologii. Tak, nie pojadę samochodem i nie wezmę ze sobą iPoda Wink

**) Jednak jeśli to będzie jakaś Kambodża, czy Laos, to lepiej miej trochę dolarów przy sobie (jeśli będziesz w grupie, bo solo to raczej nie radzę). Tam mają zwyczaj porywania przewoźnika dla okupu. Wtedy robi się zrzutę wśród uczestników wycieczki i zapłaceniu "wkupnego" przewodnik wraca cały i zdrowy...

Marx

PostWysłany: Nie Paź 31, 2010 21:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nannar02 w temacie Dzieci zabijają dzieci napisał:
Dziś realizacja hobby to z reguły kosztowne przedsięwzięcie, gdyż szkoły raczej nie organizują (jak kiedyś) czasu swoim uczniom. To rodzice we własnym zakresie łowią się jak tu rozbudzić (i sfinansować) dodatkowe zainteresowania swoich dzieci. A wystarczy przytoczyć przykład korepetycji (choć to nie ten temat), ale weźmy ten przykład. Trzeba mieć kasę na takie dodatkowe lekcje, jeśli chcemy żeby dziecko osiągnęło wyższy poziom wiedzy/umiejętności. Wiem z przykładu własnej córki. Wyniki ma świetne (lubi się uczyć), ale mimo to extra lekcje też były niezbędne. A gdzie miejsce na hobby..? Na szczęście póki co jej "hobby" to jej chłopak.....Smile))) I mam nadzieję, że tak już zostanie (tzn.. ten chłopak)

Niczym pewien wielki przywódca nie tak wielkiego narodu powiem. Jestem za, a nawet przeciw.

Dlaczego za bo np.
  • Zbieranie samochodów marki Porshe,
  • Wyprawy na Biegun tudzież na Mont Everest
  • Degustacja 50 letnich win
    Są kosztowne raczej bardzo
  • Podróże do egzotycznych (mniej lub bardziej) krajów
  • Tuningowanie aut
  • Zabawa w rycerzy
  • Zabawa w rycerzy XX wieku
  • Zabawa w generałów dowodzących ogromnymi armiami
  • Kręcenie filmów
  • Jazda na czymkolwiek
  • Granie w kapeli
    Wiąże się z nakładami finansowymi na które są raczej w zasięgu przeciętnego człowieka (oczywiście z tym graniem w kapeli liczy się nie tylko kasa na instrumenty, a przy tuningu auta nie tylko to co do niego wpakujemy ale jak to zrobimy).
  • Teatr, Kino i koncerty
  • Zabawa z przyjaciółmi w wyimaginowanych światach
  • Książki
  • Gry
  • Podróże bliskie i dalekie (na stopa, na gapę pod namiot do Francji też tak można)
  • Gra w szachy
  • Gra na gitarze (wbrew pozorom można się nauczyć samemu ale trzeba włożyć w to trochę serca)
    Tutaj nakłady są stosunkowo nie wielkie w porównaniu z powyższymi. A hobby może być przeróżne. nie koniecznie kosztowne.

Konkluzja.
Hobby może być kosztowne ale takie wcale być nie musi, znam ludzi z niezłym sprzętem i po wielu lekcjach gry na gitarze, którzy z trudem mogli nadążyć za pewnym samoukiem szarpiącym struny na starym "pudle". Choć tutaj jest bardziej kwestia predyspozycji.
Ale inny znajomy bawi się w ASG i tak zaczynał od tandetnego pistoletu za kilkadziesiąt żłotych i brudnych roboczych łachów. Jeździł po jakiś zlotach brał udział w zawodach wygrał trochę sprzętu trochę sprzedał, trochę odzyskał ze złomu kupionego za bezcen. I tak oprób samego łażenia po lesie miał sporo frajdy z obrotem towarem i zarabianiem na swoim hobby a także z domowym "rusznikarstwem" i dłubaniem w karabinach. Podobno nie, aż tak dużo musi do tego dopłacać z własnej kieszeni.
No i na koniec podam jeden tekst kolesia który uwielbia podróże i przeważnie robi to na pełen żywioł. "Jeśli ktoś mówi, że nie ma czasu i pieniędzy znaczy się po prostu, że mu się nie chce."
I tak jest chyba z każdym hobby, ludzie chcą mieć hobby ale nie mają właśnie tego "czasu" (bo w telewizji moda na sukces leci) i "pieniędzy" (bo trzeba kupić nowy dywan, bo ten nam się znudził).
Życie to sztuka wyboru, bo wybór jest zawsze.
nannar02

PostWysłany: Nie Paź 31, 2010 23:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Marx napisał:
[quote
No i na koniec podam jeden tekst kolesia który uwielbia podróże i przeważnie robi to na pełen żywioł. "Jeśli ktoś mówi, że nie ma czasu i pieniędzy znaczy się po prostu, że mu się nie chce."

**) znam pewną panią (pannę po 30tce), która zrobiła sobie hobby z dalekich zagranicznych podróży na własną rękę (niedrogo wychodzi). Popracuje kilka miesięcy - potem mogą ją nawet zwolnić, ale ona ma już kasę za swoją kolejną wycieczkę życia. Może być Tybet, albo Indochiny. Angkor i Lhasa piękna rzecz. Byłoby ją stać gdyby miała na głowie rodzinę (kwestię czasu już pomijam).

I tak jest chyba z każdym hobby, ludzie chcą mieć hobby ale nie mają właśnie tego "czasu" (bo w telewizji moda na sukces leci) i "pieniędzy" (bo trzeba kupić nowy dywan, bo ten nam się znudził).
Życie to sztuka wyboru, bo wybór jest zawsze.

**) Zapominasz o jednej rzeczy: większość rodzin w Polsce nie kupuje nowego dywanu, bo ten który mają już im się znudził, a dlatego bo się zdążył zwyczajnie cośkolwiek zniszczył - przetarł się. To takie prozaiczne i dalekie po pięknych widoków fantastycznej Azji, czy Afryki. Ale masz racje to kwestia wyboru. Co wybrać: krótką przyjemność, czy realia życia, które wymuszają na nas rezygnację z własnych marzeń na rzecz prozy codzienności... Pozdrawiam Smile)

Marx

PostWysłany: Pon Lis 01, 2010 10:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmm byłem kiedyś w domu u człowieka który miał cała masę zdjęć z różnych zakątków świata rozpoznałem wieże Eifla Piramidy i chyba wielki mur.
Co najlepsze koleś miał PRL meble poklejone taśmą i poskręcane gdzieniegdzie stalowymi śrubami, przez wytarty dywan w przed pokoju prześwitywała podłoga. I ogólnie mieszkanie człowieka który nie ma kasy. A komputer (do którego naprawy przyszedłem) był co by tu dużo nie mówić zabytkiem na którym próba instalacji XP mogłaby się skończyć zwisem.

I tak to jest z tą sztuką wyboru.

Więc do ostatniego fragmentu twojej wypowiedzi to w przypadku tego faceta odpowiedź brzmiała raczej, że wybrał barwne życie a nudę życia sobie odpuścił.
fenek6665

PostWysłany: Sob Lis 13, 2010 13:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Każdy potrzebuje w życiu jakiejś pasji:)
Jak czytałam Wasze powyższe posty nasunęło mi się pytanie: zobaczymy kogoś w Mam talent?Smile
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Książki Inne Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Strona 6 z 6

Skocz do: