Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Lemony Snicket "Seria niefortunnych zdarzeń"
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Literatura dziecięca i młodzieżowa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
yen

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 13:29    Temat postu: Lemony Snicket "Seria niefortunnych zdarzeń" Odpowiedz z cytatem

Czy są tutaj jacyś fani "Serii niefortunnych zdarzeń"? Ja czytałam wszystkie części kilka lat temu i bardzo mi się podobałyWink Myślę że dla młodszych czytelników i młodzieży to książki jak znalazł jeżeli np twórczość Sapka jest jeszcze dla nich 'za ostra'.

Na zdjęciu pierwsza część "Przykry początek"

Kamilo332

PostWysłany: Pon Lip 20, 2009 19:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja przeczytałem narazie 3 części. Niestety 4 i 5 część są w mojej bibliotece wypożyczone :/
Psotka

PostWysłany: Pon Lip 20, 2009 21:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja czytałam I część i wydały mi się strasznie proste i hmm... infantylne, miejscami denerwujące, ogólnie niezbyt dobre wrażenie Razz Ale to było nie tak dawno, raczej gdzieś koniec liceum (chyba), więc podejrzewam, że po prostu byłam już za stara. Moja młodsza siostra czytała to hurtem z tego co wiem (teraz ma 12 lat, a to też było jakiś czas temu). Więc dla dzieci pewnie fajne Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Bergisel

PostWysłany: Wto Lip 21, 2009 12:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trafiłam gdzieś na fragmenty tej książki i też wydało mi się nieco banalne, infantylne, ale z drugiej strony takie "rozbrajające" (chociaż nie wiem czy to dobre słowo)
Psotka

PostWysłany: Wto Lip 21, 2009 17:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zresztą film też oglądałam, ale nawet trudno mi go oceniać w kategoriach dobry/niedobry, moim zdaniem nadaje się tylko dla dzieci Razz
Powrót do góry
Blacky9

PostWysłany: Czw Sie 06, 2009 21:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Temat dla mnie ! Smile

Uwielbiam "Serię niefortunnych zdarzeń", choć to książka raczej dla młodszych. Podoba mi się specyficzny czarny humor Daniela Handlera (czyli Lemonego Snicketa). Przeczytałam na razie 5 części, bo tyle mam w domu, mam zamiar je skompletować jeśli tylko będę miała okazję (i przypływ gotówki)
Powrót do góry
Akiko

PostWysłany: Pią Sie 07, 2009 14:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oj ja to już "stara jestem", ale ostatnio wzięłam pierwszy tom i mnie zachwycił. Co tam wiek, takie książki są dla każdego. Trzeba się tylko nastawić, że to nie będzie wymyślny język "dla dorosłych", pełen psychologicznych odniesień, metafor itp.
Ney

PostWysłany: Pią Sie 07, 2009 14:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ogladalem tylko film - swietna rola J. Carreya. Jakos przeczytac okazji nie mialem, a pewnie chetnie bym przeczytal zeby sie rozerwac Wink

NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Blacky9

PostWysłany: Pią Sie 07, 2009 22:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jest dość zabawna, choć humor jest dosyć prosty. Oosby o wyszukanym poczuciu humoru byłyby rozczarowane. A mnie pasuje. Film w zasadzie powstał z wydarzeń opisanych w 3 chyba książkach. A Jim Carrey gra rewelacyjnie Wink scena z dinozaurem zawsze wywołuje u mnie szaleńczy atak śmiechu Wink Mr. Green
Where was God when I could not find
Powrót do góry
Ney

PostWysłany: Sob Sie 08, 2009 2:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U malych dzieci kiedy ja powtarzam - tez Cool

NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Blacky9

PostWysłany: Sob Sie 08, 2009 9:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fenomen tej sceny polega na tym, że jest dobrze przedstawiona i rewelacyjnie zagrana. Dokładnie widać jak słuchacze Hrabiego Olafa znudzeni przysypiają, a on nadal oddaje się swojej pasji i z uporem maniaka prezentuje im wymyśloną przez siebie rolę Razz

a teraz mały news z oficjalnej strony SNZ

"Jak donosi FilmWeb, Brad Silberling poważnie myśli o nakręceniu kontynuacji adaptacji Serii niefortunnych zdarzeń techniką animacji poklatkowej. Całe przedsięwzięcie stoi na razie pod znakiem zapytania, więc być może unikniemy kolejnego przygnębiającego obrazu, straszącego widzów w kinach na całym świecie. Niemniej, twórcy nie tracą nadziei."
Powrót do góry
Mr. Malpa

PostWysłany: Wto Sie 18, 2009 20:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Książki są fajne do pewnego momentu. Pierwsza część mnie zaciekawiła, druga też tak samo ale przy siódmej padłem. Czytać juz o tym nie mogłem o tym jak tym dzieciom się wszystko nie udaje i jakie one biedne.

Pierwsze części jak najbardziej lecz potem zbyt wiele nieszczęśliwych wypadków, komentarzy autora i monotonii.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Blacky9

PostWysłany: Sro Sie 19, 2009 20:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Owszem trochę ich za dużo, ale jednocześnie są w miare krótkie, jakby je zabrać w całość to wyszłyby z tego 3 pokaźne tomy. Na tym w sumie rzecz polega, na specyficznym czarnym humorze dla dzieci, niby mroczne i niby dzieje się ciągle źle, ale gdzies tam zawsze udaje się wyjść dzieciom cało i jest malutki cień nadziei. Komentarze i niektóre wypowiedzi, na przykład tłumaczenie tego, co powiedziało Słoneczko nie każdemu przypadnie do gustu, gdyż jest to raczej taka dłuższa powiastka, ale dla młodszych.
Powrót do góry
Mithrandir

PostWysłany: Sob Sie 22, 2009 14:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czytałem pierwszą część Serii Niefortunnch Zdarzeń i nieźle sie czytało, ale powiem, ze nie bya to ksiażka wciagajaca tak bardzo jak np. Harry Potter. Zależy kto co lubi. Mnie czas nie pozwolił na zapoznanie sie z pozostałymi częsciami cyklu, ale nie dla wszystkich dzieci to dobra ksiazka. Dzieci wola słyszeć o dobrych rzeczach i Happy End'zie. Nie wszystkie oczywiscie ale zależy od charakteru i ocena cyklu, którego przeczytało sie jedynie pierwszą część nie przypada mnie, tylko tym, którzy wytrwali do ostatniego zdania ostatniej części. Wink
Albo czemu gasną zorze,
Umie słuchać Syren śpiewu,
Strzec się zawistników gniewu..."
John Donne
Powrót do góry
Julinalia

PostWysłany: Sob Sty 23, 2010 16:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czytałam dobre parę lat temu, ale muszę przyznać że strasznie mi się podobało Razz Wciągnęłam się tak, że przeczytałam wszystkie Smile 6-ta częśc podobała mi sie chyba najbardziej Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Literatura dziecięca i młodzieżowa Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: