| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
yen

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 13:29 Temat postu: Lemony Snicket "Seria niefortunnych zdarzeń" |
|
|
Czy są tutaj jacyś fani "Serii niefortunnych zdarzeń"? Ja czytałam wszystkie części kilka lat temu i bardzo mi się podobały Myślę że dla młodszych czytelników i młodzieży to książki jak znalazł jeżeli np twórczość Sapka jest jeszcze dla nich 'za ostra'.
Na zdjęciu pierwsza część "Przykry początek"
 _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kamilo332

|
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 19:38 Temat postu: |
|
|
Ja przeczytałem narazie 3 części. Niestety 4 i 5 część są w mojej bibliotece wypożyczone :/ _________________ Czy wiesz że 99% userów czyta ten post z ręką na myszce? Nie zdejmuj ręki, już na to za późno. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 21:54 Temat postu: |
|
|
Ja czytałam I część i wydały mi się strasznie proste i hmm... infantylne, miejscami denerwujące, ogólnie niezbyt dobre wrażenie Ale to było nie tak dawno, raczej gdzieś koniec liceum (chyba), więc podejrzewam, że po prostu byłam już za stara. Moja młodsza siostra czytała to hurtem z tego co wiem (teraz ma 12 lat, a to też było jakiś czas temu). Więc dla dzieci pewnie fajne  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Wto Lip 21, 2009 12:06 Temat postu: |
|
|
Trafiłam gdzieś na fragmenty tej książki i też wydało mi się nieco banalne, infantylne, ale z drugiej strony takie "rozbrajające" (chociaż nie wiem czy to dobre słowo) _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Wto Lip 21, 2009 17:06 Temat postu: |
|
|
Zresztą film też oglądałam, ale nawet trudno mi go oceniać w kategoriach dobry/niedobry, moim zdaniem nadaje się tylko dla dzieci  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Czw Sie 06, 2009 21:17 Temat postu: |
|
|
Temat dla mnie !
Uwielbiam "Serię niefortunnych zdarzeń", choć to książka raczej dla młodszych. Podoba mi się specyficzny czarny humor Daniela Handlera (czyli Lemonego Snicketa). Przeczytałam na razie 5 części, bo tyle mam w domu, mam zamiar je skompletować jeśli tylko będę miała okazję (i przypływ gotówki) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Akiko

|
Wysłany: Pią Sie 07, 2009 14:20 Temat postu: |
|
|
Oj ja to już "stara jestem", ale ostatnio wzięłam pierwszy tom i mnie zachwycił. Co tam wiek, takie książki są dla każdego. Trzeba się tylko nastawić, że to nie będzie wymyślny język "dla dorosłych", pełen psychologicznych odniesień, metafor itp. _________________ "(...) aż pozostaje jedynie pozbawiona zmysłów cisza" Murakami
日本語 を 勉強 しなくちゃいけません。 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ney

|
Wysłany: Pią Sie 07, 2009 14:44 Temat postu: |
|
|
Ogladalem tylko film - swietna rola J. Carreya. Jakos przeczytac okazji nie mialem, a pewnie chetnie bym przeczytal zeby sie rozerwac  _________________
NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Pią Sie 07, 2009 22:24 Temat postu: |
|
|
Jest dość zabawna, choć humor jest dosyć prosty. Oosby o wyszukanym poczuciu humoru byłyby rozczarowane. A mnie pasuje. Film w zasadzie powstał z wydarzeń opisanych w 3 chyba książkach. A Jim Carrey gra rewelacyjnie scena z dinozaurem zawsze wywołuje u mnie szaleńczy atak śmiechu  _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I came to an end
Where was God when I lost my mind
Where was God when I could not find |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ney

|
Wysłany: Sob Sie 08, 2009 2:49 Temat postu: |
|
|
U malych dzieci kiedy ja powtarzam - tez  _________________
NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Sob Sie 08, 2009 9:48 Temat postu: |
|
|
Fenomen tej sceny polega na tym, że jest dobrze przedstawiona i rewelacyjnie zagrana. Dokładnie widać jak słuchacze Hrabiego Olafa znudzeni przysypiają, a on nadal oddaje się swojej pasji i z uporem maniaka prezentuje im wymyśloną przez siebie rolę
a teraz mały news z oficjalnej strony SNZ
"Jak donosi FilmWeb, Brad Silberling poważnie myśli o nakręceniu kontynuacji adaptacji Serii niefortunnych zdarzeń techniką animacji poklatkowej. Całe przedsięwzięcie stoi na razie pod znakiem zapytania, więc być może unikniemy kolejnego przygnębiającego obrazu, straszącego widzów w kinach na całym świecie. Niemniej, twórcy nie tracą nadziei." _________________ Where was God when I needed a friend
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mr. Malpa

|
Wysłany: Wto Sie 18, 2009 20:26 Temat postu: |
|
|
Książki są fajne do pewnego momentu. Pierwsza część mnie zaciekawiła, druga też tak samo ale przy siódmej padłem. Czytać juz o tym nie mogłem o tym jak tym dzieciom się wszystko nie udaje i jakie one biedne.
Pierwsze części jak najbardziej lecz potem zbyt wiele nieszczęśliwych wypadków, komentarzy autora i monotonii. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Sro Sie 19, 2009 20:15 Temat postu: |
|
|
Owszem trochę ich za dużo, ale jednocześnie są w miare krótkie, jakby je zabrać w całość to wyszłyby z tego 3 pokaźne tomy. Na tym w sumie rzecz polega, na specyficznym czarnym humorze dla dzieci, niby mroczne i niby dzieje się ciągle źle, ale gdzies tam zawsze udaje się wyjść dzieciom cało i jest malutki cień nadziei. Komentarze i niektóre wypowiedzi, na przykład tłumaczenie tego, co powiedziało Słoneczko nie każdemu przypadnie do gustu, gdyż jest to raczej taka dłuższa powiastka, ale dla młodszych. _________________ Where was God when I needed a friend
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mithrandir

Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 27 Skąd: Planeta Ziemia ( jest takie miejsce)
|
Wysłany: Sob Sie 22, 2009 14:33 Temat postu: |
|
|
Czytałem pierwszą część Serii Niefortunnch Zdarzeń i nieźle sie czytało, ale powiem, ze nie bya to ksiażka wciagajaca tak bardzo jak np. Harry Potter. Zależy kto co lubi. Mnie czas nie pozwolił na zapoznanie sie z pozostałymi częsciami cyklu, ale nie dla wszystkich dzieci to dobra ksiazka. Dzieci wola słyszeć o dobrych rzeczach i Happy End'zie. Nie wszystkie oczywiscie ale zależy od charakteru i ocena cyklu, którego przeczytało sie jedynie pierwszą część nie przypada mnie, tylko tym, którzy wytrwali do ostatniego zdania ostatniej części.  _________________ " Ten, kto gwiazdę w locie schwyta,
Sprawi dziecko mandragorze,
Wie, skąd diabeł wziął kopyta,
Albo czemu gasną zorze,
Umie słuchać Syren śpiewu,
Strzec się zawistników gniewu..."
John Donne |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Julinalia

|
Wysłany: Sob Sty 23, 2010 16:22 Temat postu: |
|
|
Czytałam dobre parę lat temu, ale muszę przyznać że strasznie mi się podobało Wciągnęłam się tak, że przeczytałam wszystkie 6-ta częśc podobała mi sie chyba najbardziej  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|