Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

"Diuna" Herberta
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
yen

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 21:29    Temat postu: "Diuna" Herberta Odpowiedz z cytatem

Widzę, że temat jest także o s/f nie tylko o fantasy. Zatem moje pytanie brzmi: są tu jacyś fani Diuny? I czy może miał ktoś z Was w rękach wydanie Diuny z oprawą graficzną Siudmaka?Smile
Sir_Killer

PostWysłany: Pon Cze 15, 2009 6:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
są tu jacyś fani Diuny?

Pytanie. Oczywiście że są!

Cytat:
I czy może miał ktoś z Was w rękach wydanie Diuny z oprawą graficzną Siudmaka?

Pięć minut temu był u mnie kurier z "Bogiem Imperatorem Diuny" z grafikami Siudmaka. Oczywiście posiadam również pozostałe tomy również, kupuję je na bieżąco Very Happy .

A swoją drogą właśnie powtarzam rzeczonego "Boga..." i w takim układzie dokończę sobie w nowym wydaniu Laughing
yen

PostWysłany: Pon Cze 15, 2009 7:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja właśnie zamówiłam pierwszą część z rysunkami Siudmaka. Kuriera spodziewam sie na środę. Już się nie mogę doczekaćVery Happy
Sally

PostWysłany: Pon Cze 15, 2009 12:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to ja się dołączę.
To jedna z najlepszych książek (a właściwie serii, ja jednak nie przeczytałam całej Sad ) jakie czytałam. Ważny jest jednak baaaardzo tłumacz, bo są poważne różnice i ksiażka wiele traci na gorszym tłumaczenu.

cudzyslow.bloog.pl/fantasy.bloog.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Kermit

PostWysłany: Pon Cze 15, 2009 20:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aż wstyd się przyznać, że jeszcze nie czytałem Sad Rozumiem, że "Diuna" Herberta to tylko jedna z części cyklu, tak? To w takim razie od czego zacząć przygodę z Diuną? Doradźcie coś człowiekowi, który wie, że zawinił bo tą pozycję już dawno powinien mieć za sobą Smile

Kermit.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sir_Killer

PostWysłany: Wto Cze 16, 2009 5:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
To w takim razie od czego zacząć przygodę z Diuną?

na Kroniki Diuny składają się następujące tomy:
1. Diuna
2. Mesjasz Diuny
3. Dzieci Diuny
4. Bóg Imperator Diuny (w starszym wydaniu "Bóg Cesarz Diuny")
5. Heretycy Diuny
6. Kapituła Diuną

Na początek Możesz od tego zacząć

Następnie już nie chronologicznie, gdyż akcja ich dzieje się przed samą "Diuną" jest tak zwane "Preludium Diuny" czyli trzy książki napisane przez syna Franka Briana wespół z Kevinem J. Andersonem i są to kolejno:
1. Ród Atrydów
2. Ród Harkonenów
3. Ród Korrinów

Następnie są "Legendy Diuny" czyli trzy ksiąg Briana i Kevina opisujący czasy gdy ludzkość walczyła z maszynami, są to:
1. Dżihad Butleriański
2. Krucjata Przeciw Maszynom
3. Bitwa o Corrin (jeszcze nie wydana w Polsce)

Ja czytałem właśnie w tej kolejności i szczerze polecam czytać właśnie w tej kolejności.
Sally

PostWysłany: Wto Cze 16, 2009 16:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sir_Killer napisał:
Cytat:
To w takim razie od czego zacząć przygodę z Diuną?

na Kroniki Diuny składają się następujące tomy:
1. Diuna
2. Mesjasz Diuny
3. Dzieci Diuny
4. Bóg Imperator Diuny (w starszym wydaniu "Bóg Cesarz Diuny")
5. Heretycy Diuny
6. Kapituła Diuną

Na początek Możesz od tego zacząć

Następnie już nie chronologicznie, gdyż akcja ich dzieje się przed samą "Diuną" jest tak zwane "Preludium Diuny" czyli trzy książki napisane przez syna Franka Briana wespół z Kevinem J. Andersonem i są to kolejno:
1. Ród Atrydów
2. Ród Harkonenów
3. Ród Korrinów

Następnie są "Legendy Diuny" czyli trzy ksiąg Briana i Kevina opisujący czasy gdy ludzkość walczyła z maszynami, są to:
1. Dżihad Butleriański
2. Krucjata Przeciw Maszynom
3. Bitwa o Corrin (jeszcze nie wydana w Polsce)

Ja czytałem właśnie w tej kolejności i szczerze polecam czytać właśnie w tej kolejności.

A ja nie lubię takich kontynuacji i różnych takich dziwnych rzeczy pisanych przez inne osoby. Obojętnie, czy to syn, wujek, ciotka czy ktoś obcy. Nie lubię i z pewnością nie sięgnę. Dokończę tylko kroniki i na tym swą przygodę zakończę.
Sama też bym nie chciała, by ktoś coś dopisywał po mojej śmierci (obojętnie, czy byłoby to przed, po, w trakcie, ważne, że w "moim" świecie)

Kermit napisał:
Aż wstyd się przyznać, że jeszcze nie czytałem Sad Rozumiem, że "Diuna" Herberta to tylko jedna z części cyklu, tak? To w takim razie od czego zacząć przygodę z Diuną? Doradźcie coś człowiekowi, który wie, że zawinił bo tą pozycję już dawno powinien mieć za sobą Smile

Kermit.

Wstyd, wstyd Laughing To cała seria i najlepiej czytać ją jednak po kolei

Powrót do góry
Sir_Killer

PostWysłany: Sro Cze 17, 2009 10:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
A ja nie lubię takich kontynuacji i różnych takich dziwnych rzeczy pisanych przez inne osoby.

Preludium fajnie się czyta, wiadomo że to już nie Frank ale jest przyjemne. Natomiast Legendy to już raczej przeciętne czytadło, lecz z racji mego uwielbienia wszechświata Diuny czytam i takie rzeczy Razz
Sally

PostWysłany: Sro Cze 17, 2009 16:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sir_Killer napisał:
Cytat:
A ja nie lubię takich kontynuacji i różnych takich dziwnych rzeczy pisanych przez inne osoby.

Preludium fajnie się czyta, wiadomo że to już nie Frank ale jest przyjemne. Natomiast Legendy to już raczej przeciętne czytadło, lecz z racji mego uwielbienia wszechświata Diuny czytam i takie rzeczy Razz

Mogę uwielbiać ten świat, ale na pewno nie przeczytam. Dla zasady. Bo nie akceptuję tego, również dlatego, że brzydzę się dorabianiem na cudzej twórczości. Bo jak inaczej to nazwać? Sama trochę piszę i nie chciałabym, żeby ktoś się bawił w jakieś preludia czy kontynuacje Evil or Very Mad

Powrót do góry
Sir_Killer

PostWysłany: Sro Cze 17, 2009 17:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Dla zasady.

takie ortodoksyjne podejście zabija wolne myślenie imho.
Kermit

PostWysłany: Sro Cze 17, 2009 21:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja zobaczę czy przeczytam "dopiski" Smile W sumie nigdy nie miałem za złe takiemu czemuś, ale patrząc z drugiej strony - jak sobie pomyślę, że ktoś mógłby dopisać jakieś przygody Wiedźmina i nie byłby to Sapkowski ... brr ... Wink

Trzeba będzie zacząć polować na te książki w bibliotece. Chociaż już wiem, że z tego źródła nie dostanę tych książek zaraz po sobie w dobrej kolejności Sad To jest to czego nienawidzę - książki pisane cyklem i wyporzyczanie ich z biblioteki :/ Jak już czytać to po kolei w niewielkich odstępach czasu, a w bibliotekach czasem trzeba nieźle się naczekać na kolejną część Sad

Kermit.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
yen

PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 17:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To jest niestety prawda:( A propo samej Diuny to po pierwsze primo dziękuję Sir_Killer'owi za wyczerpującą odpowiedź i zebranie wszystkiego 'do kupy'. Po drugie primo, jeżeli chodzi o kontynuacje itp itd to jak dla mnie zależy. Jeżeli kontynuacja jest dobra (moim zdaniem) to ok, jeżeli nie to kiepsko. Nie ma tutaj zasady.
Na koniec jeszcze powiem, że Diunę przeczytać trzeba (trzeba trzeba trzeba! Laughing ), bo to jest fantastyczna sprawa;) Życzę więc przyjemnego czytania;)
Sally

PostWysłany: Pon Cze 22, 2009 23:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sir_Killer napisał:
Cytat:
Dla zasady.

takie ortodoksyjne podejście zabija wolne myślenie imho.

Aż się wystraszyłam Shocked
Jeśli od pcozątku książkę skreślasz, to nie mogłaby ci się spodobać, nie? A ja nie potrafiłabym zmienić nastawienia, bo się tym, bez owijania w bawełnę, brzydzę. Tak samo nie mógłbyś namówić mnie na zakup kradzionych produktów Wink ich też w końcu nie kupuję dla zasady.

Powrót do góry
Sir_Killer

PostWysłany: Wto Cze 23, 2009 9:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Jeśli od początku książkę skreślasz, to nie mogłaby ci się spodobać, nie?

Nie. Wiele razy (no może nie za wiele) zdarzyło mi się już, iż czegoś nie przeczytam/obejrzę/zjem, lecz z czasem zawsze zwyciężała zasada, że nie możesz o czymś wyrokować jeżeli tego nie spróbowałeś. Fakt, czasami rzeczywiście było to to niestrawne, lecz w większości okazywało się całkiem niezłe Smile

Widzę, iż w rzeczonym temacie nie dojdziemy do porozumienia, aczkolwiek dla mnie nie ma problemu z preludiami jak i z kontynuacjami tego czy innego autora, ważne aby było to dobre a nie było li tylko odcinaniem kuponów.
Sally

PostWysłany: Wto Cze 23, 2009 13:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spróbuj mnie jednak zrozumieć.
To, że nie czytam preludiów i kontynuacji innych autorów nie wynika z faktu, że myślę, że mi się to nei spodoba, tak jak mam z "Zmierzchem". Po "Zmierzch" mogłabym sięgnąć i choć nie sądzę, żeby mi się spodobało i może bym się przekonała.
Dla mnie czytanie takich preludiów i kontynuacji jest jak kupowanie kradzionych rzeczy. Nie kupię ich, nawet jeśli byłyby dobre (i w dodatku pewnie tańsze Laughing ). Tak samo nie sięgnęłabym po preludia czy kontynuacje, nawet jeśli byłyby najlepiej oceniane i w ogóle lepsze od oryginału...

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: