Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Olga Tokarczuk
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Literatura piękna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
franka76

PostWysłany: Sro Cze 24, 2009 22:05    Temat postu: Olga Tokarczuk Odpowiedz z cytatem

Pierwsze moje zetknięcie z tą autorka to "Prawiek i inne czasy" Książkę czytałam zaraz po tym, jak została wydana, a więc dawno. Dlatego nie bardzo pamietam treść, kołaczą mi się tylko jakies pojedyńcze sceny, zdania. Za to pamiętam, że zachwycił mnie styl. Dobór słów, świetne porównania. I ta beznamiętna narracja, która zostawia miejsce na swobodne dopasowanie swoich własnych emocji.

Kilka miesięcy temu przeczytałam "Dom dzienny, dom nocny". Bardzo dobra. I jak dla mnie bardzo... przerażająca. Niby nic tam strasznego nie ma. Tokarczuk opisuje swoje życie po przeprowadzce do nowego domu. Wplata w to zdarzenia z życia sąsiadów, jakieś historie sprzed lat, trochę legend. A jednak jest coś takiego w jej sposobie pisania, ze nie byłam w stanie przeczytać jednorazowo więcej niż kilka stron.

Obecnie czytam "Biegunów". W konstrukcji podobna do "Domu...". Jest to bowiem zbiór opowieści, przemysleń i spostrzeżeń połączonych jednym tematem: podróże. Czyta się świetnie. I czytając, mam ochotę wyruszyć w podróż.

Podsumowując: sposób, w jaki pisze Olga Tokarczuk bardzo mi odpowiada. Na pewno sięgnę po inne jej książki.

A jak jest u Was? Czytaliście coś tej autorki? Jakie opinie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Madalleno

PostWysłany: Sro Cze 24, 2009 22:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pierwsza przeczytana przeze mnie powieść Tokarczuk to także "Prawiek i inne czasy" i byłam nią całkowicie zachwycona. Fabuła, styl, język-wszystko to doskonale połączone. Słyszałam nawet opinię, że to polska wersja "Stu lat samotności" i coś w tym jednak jest.

Następnie także "Dom dzienny, dom nocny" i też mi się podobał, choć już nie tak jak Prawiek. Niemniej podobała mi się fragmentaryczność fabuły, trochę dygresyjny styl.

Potem sięgnęłam po zbiór opowiadań pt. "Gra na wielu bębenkach" i przez tą pozycję było mi ciężko przejść.
Na 19 opowiadań spodobało mi się może 5. W ogóle czytało mi się bardzo ciężko.

I teraz od jakiegoś czasu zabieram się po "Bieguni". Niemniej czytałam fragmenty powieści i nie przypadły mi do gustu. Spotkałam się także z mało przychylnymi opiniami i powiem, że w ogóle nie spieszy mi się, by to przeczytać.
Psotka

PostWysłany: Czw Cze 25, 2009 22:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja jestem zachwycona jej stylem (przynajmniej jak na razie) Smile czytałam "Prawiek" dawno, chyba jeszcze w gimnazjum, i "Dom dzienny, dom nocny" trochę ponad rok temu, kolejne książki czekają z kolejce Smile Dla mnie są właśnie takie magiczne, inne niż współczesna literatura. Czytając obydwie miałam wrażenie, że czas płynie inaczej. Świetny odpoczynek od rzeczywistości Smile
Chyba jedna z moich ulubionych współczesnych autorek/autorów.

Ostatnio zmieniony przez Psotka dnia Czw Lip 02, 2009 10:36, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Bergisel

PostWysłany: Sro Lip 01, 2009 21:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

podobnie jak moja, czytałam książki i których mówicie oraz "E.E" i "Anna In w grobowcach świata". Lubię u Tokarczuk to, że nie trzyma się żadnej konwencjonalnej fabuły, wplata dowolne historie, wspomnienia, własne przemyślenia, całkiem fantastyczne opowieści - tworząc niepowtarzalny klimat.
Ten cytat zanotowałam bodajże z "Biegunów" (ale nie daję 100% pewności Smile): "Celem pisania jest pogodzenie wszystkich możliwych czasów, wszystkich miejsc i pejzaży w jeden obraz, który będzie nieruchomy i ani nie zestarzeje się, ani nie zmieni już nigdy."
dokładnie tak pisze Tokarczuk
Madalleno

PostWysłany: Czw Lip 02, 2009 8:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bergisel napisał:
Lubię u Tokarczuk to, że nie trzyma się żadnej konwencjonalnej fabuły

Też to lubię, ale w niektórych opowiadaniach zbyt bardzo odeszła od jakiejkolwiek fabuły i straciła we mnie wiernego czytelnika.

Lubię Tokarczuk, ale wybiórczo.
Bergisel

PostWysłany: Czw Lip 02, 2009 8:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Madalleno napisał:
Bergisel napisał:
Lubię u Tokarczuk to, że nie trzyma się żadnej konwencjonalnej fabuły

Też to lubię, ale w niektórych opowiadaniach zbyt bardzo odeszła od jakiejkolwiek fabuły i straciła we mnie wiernego czytelnika.

faktycznie, można jej to czasem zarzucić, przechodzi z niekonwencjonalności w chaos, ale nie ma ludzi doskonałych Very HappyVery Happy
Madalleno

PostWysłany: Czw Lip 02, 2009 8:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiście.

Ja jednak lubię tę uporządkowaną Tokarczuk.
Dlatego tak mi się podobał "Prawiek"
franka76

PostWysłany: Pią Lip 03, 2009 23:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja ciągle jestem przy "Biegunach" i wczoraj doszłam do wniosku, że za dużo jest w tej książce wstawionych opowiadań. To co pisze Madalleno - zbyt dalekie odejście od fabuły. Książka jest gruba, jestem w połowie, te historie są wstawiane co krok i zaczynają mnie już męczyć. Mam ochotę je omijać. Tym bardziej, że jakoś nie mogę ich powiązać z motywem przewodnim tej książki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Bergisel

PostWysłany: Sob Lip 04, 2009 9:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wiesz te opowieści są jak urywki z podróży, to tu to tam, w różnym czasie i miejscu, z różnymi ludźmi
Madalleno

PostWysłany: Sob Lip 04, 2009 9:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

franka76 napisał:
Ja ciągle jestem przy "Biegunach" i wczoraj doszłam do wniosku, że za dużo jest w tej książce wstawionych opowiadań. To co pisze Madalleno - zbyt dalekie odejście od fabuły. Książka jest gruba, jestem w połowie, te historie są wstawiane co krok i zaczynają mnie już męczyć. Mam ochotę je omijać. Tym bardziej, że jakoś nie mogę ich powiązać z motywem przewodnim tej książki.

Właśnie wiele takich opinii słyszałam o tej książce.
Że jest zbyt męcząca.

Co mnie oczywiście nie zachęca do niej.
Bergisel

PostWysłany: Sob Lip 04, 2009 11:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale coś w niej musi być skoro dostała Nagrodę Nike Smile
mnie nie zmęczyła w ogóle
Madalleno

PostWysłany: Sob Lip 04, 2009 11:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hm... czytałam już książki nagrodzone NIKE i niektóre były według mnie mało ciekawe.

Ale to oczywiście moje subiektywne zdanie.
Bergisel

PostWysłany: Sob Lip 04, 2009 11:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

faktycznie, to racja, że książki nagrodzone nie zawsze są jakimiś arcydziełami, rzecz gustu jury i jakiś ogólnie przyjętych kryteriów i zasad, ten post chyba podchodzi pod temat:
http://forum.gandalf.com.pl/viewtopic.php?t=362
Madalleno

PostWysłany: Sob Lip 11, 2009 20:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Owszem, ogólna dyskusja o NIKE już jest.

Wracając jednak do "Bieguni" zamierzam kupić w ciągu kilku dni i sama się przekonać czy nagroda była zasłużona...
riceboysleep

PostWysłany: Pon Lip 13, 2009 17:40    Temat postu: Olga 'Nike' Tokarczuk Odpowiedz z cytatem

Nagroda jak najbardziej zasłużona. Afabularność jest tu wspaniale wykorzystana i użyta, wpleciona w konstrukcję misterną powieści totalnej. Pozorny nieład anegdot, obrazków, dygresyjek, dykteryjek, historii, służy oddaniu stanu świadomości i obserwacji poczynionych przez autorkę. A te przywodzą na myśl opowiadanie Borgesa o mapie doskonalszej niż obszar który opisywała i wyparciu przez nią tegoż obszaru, a także późniejsze dywagacje Baudrillarda na temat symulacji, symulakrów i prawdziwej rzeczywistości, zalegającej jeszcze gdzieś na pustyni... (dywagacji później tak brutalnie spłyconych w "Matrixach" Wachowskich). Dopóki McD i inne Tesca nie przyjdą i nie zawłaszczą okruchów prawdy się w tych miejscach przejawiających. I taka jest ta książka. Zbiera okruchy rzeczywistości jeszcze cywilizacją nietkniętej i z pełną świadomością i premedytacją miejsca te opisuje, przyczyniając się do ich śmierci i medialnego zmartwychwstania jednoczesnego. Bo oto na naszych oczach świat się rozpada pod wpływem opisu i magicznie, wręcz bosko za pomocą słów przez autorkę plecionych składa i rodzi się na nowo w nas samych, w naszej wyobraźni, lęgnąc i siejąc w umysłach naszych obrazy i odczucia niepojęte pięknie. Napisana dodatkowo niezwykle dojrzałym językiem, melodyjnym i obrazowym jednocześnie, wspaniale za pomocą słów oddających nawet zapachy i temperaturę poszczególnych miejsc (czy tylko ja tak miałem? bo zastanawiałem się wielokrotnie, czując nieistniejące dla innych zapachy i zmiany temperatury nagłe, czy już mam się udać w kierunku najbliższego zakładu psychiatrycznego, czy jeszcze nie? a może to klimakterium męskie już mnie atakuje, andropauza osławiona...). Reasumując, zwięźle i nie ujmując ani nie schlebiając niepotrzebnie - wielka to sztuka jest.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Literatura piękna Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

Skocz do: