| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Sob Cze 27, 2009 21:21 Temat postu: Z mgły zrodzony - Brandon Sanderson |
|
|
Jedna z najlepszych książek fantasy! _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Nie Cze 28, 2009 11:54 Temat postu: |
|
|
Opowiedz o niej coś więcej;) _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Nie Cze 28, 2009 20:07 Temat postu: |
|
|
Z mgły zrodzony to opowieść o człowieku, który posiada pewne moce (zrodzonego z mgły oczywiście ). Używa ich by wraz ze swoimi przyjaciółmi walczyć z Imperatoram, który rządzi całą krainą. Główni bohaterowie to skaa (coś jak niewolnicy).
Książka jest pełna zaskakujących zmian akcji i na pewno wciągnie czytelnika na wiele godzin. _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Nie Cze 28, 2009 21:57 Temat postu: |
|
|
Hmmm... No dziękuję za krótki opis;) Może warto będzie zainteresować się tą książką bliżej? Pomyślę nad tym  _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Nie Cze 28, 2009 22:38 Temat postu: |
|
|
Polecam gorąco. Opis krótki bo nie chcę psuć przyjemności czytania, ale na pytania chętnie odpowiem .
Polecam też Elantris tego samego autora. To jego pierwsza książka, a Zrodzony druga. Ale przyznaję, że jak na debiut pisarski facet pisze niesamowicie. W żadnej innej książce nie znajdą się takie istoty, które on wymyślił. Nie są to jakieś oklepane pomyały jak elfy czy magowie. Takich książek jest na pęczki. A on wymyślił całkiem coś nowego. Na prawdę jest niesamowity. _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 14:01 Temat postu: |
|
|
A co to za nowe postaci? Opisz choć jedną _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 20:19 Temat postu: |
|
|
Moce zrodzonego z mgły pochodzą od tak zwanego spalania poszczególnych metali np. miedzi czy cynku z ołowiem. Daje to możliwości np. przyciągania bądź odpychania metali, zwiększenia siły i prędkości biegu, ukrywanie tego, że spala się jakieś metale bądź wykrywanie tego, że ktoś inny je spala.
Natomiast w "Elantris" Elantrianie (istoty o srebrnej skórze, o białych włosach i długowieczne) za pomocą znaków potrafią leczyć, budować, przenosić się z niezwykłą prędkością i wiele wiele innych.
Nigdzie w żadnej innej książce nie spotkałam się z podobnymi istotami. Twórczość tego autora zapowiada się bardzo interesująco. _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 23:12 Temat postu: |
|
|
To rzeczywiście, zainteresowali mnie zwłaszcza ci Elantrianie. Myślę, że poszukam sobie "Elantris" w bibliotece  _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Wto Cze 30, 2009 10:09 Temat postu: |
|
|
W bibliotece może ciężko, bo mało kto słyszał o tej książce. Kupiłam ją w sumie przez przypadek. Szukałam książki, bo jechałam na wakacje, no i chciałam mieć co robić wieczorami . Zachwyciłam się nią. Pod koniec to ręce tak mi się trzęsły, że ledwo co litery widziałam. Potem przeczytałam, że wychodzi Zrodzony. W żadnej księgarni nie mogłam jej znaleźć... Dopiero z Gandalfa sobie kupiłam. Ale zdecydowanie warto było się trudzić  _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Wto Cze 30, 2009 14:12 Temat postu: |
|
|
Jeżeli nie wypożyczę no to też kupię Książek nigdy dość _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Wto Cze 30, 2009 14:26 Temat postu: |
|
|
Zwłaszcza takich dobrych
A może mogłabyś mi coś polecić? _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 14:00 Temat postu: |
|
|
| Luthien_Sara, a gdzie kupiłaś "Elantris"? Bo narzeczonemu spodobał się opis, a w Gandalfie jest tylko "Z mgły zrodzony". |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 14:34 Temat postu: |
|
|
| Luthien_Sara napisał: | Moce zrodzonego z mgły pochodzą od tak zwanego spalania poszczególnych metali np. miedzi czy cynku z ołowiem. Daje to możliwości np. przyciągania bądź odpychania metali, zwiększenia siły i prędkości biegu, ukrywanie tego, że spala się jakieś metale bądź wykrywanie tego, że ktoś inny je spala.
|
to dla mnie - lubię chemię
a tak poważnie to nigdy nie czytałam fantasy, myślę że czas zacząć. Myślicie, że to dobra książka jak na pierwszy raz? _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 15:18 Temat postu: |
|
|
Ja kupiłam Elantris w zwykłej księgarni. Warto w nich poszukać, bo nawet jak nie mają to może im się uda zamówić. Można też spróbować na stronie wydawnictwa Mag lub na stronie Esensji. Daj znać jak Ci poszło.
A co do wyboru pierwszej książki z fantasy to wybór jest spory. Uważam, że to ważne by dobrze wybrać tę pierwszą pozycję, bo może ona spowodować zarówno zainteresowanie jak i odrzucenie do fantasy. Ja zaczęłam od Hobbita (ale byłam w podstawówce ). Ja bym polecała: Czarnoksiężnika z archipelagu, Elantris, Z mgły zrodzonego (też się nada, choć nie wiem czy nie lepiej byłoby przedtem przeczytać Elantris, ale to nie rzutuje), Trylogię czarnego maga (Gildia magów, Nowicjuszka, Wielki Mistrz). No to by było chyba na tyle. Mam nadzieje, że poinformujesz o swoim wyborze  _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sir_Killer

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 18:00 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | a tak poważnie to nigdy nie czytałam fantasy, myślę że czas zacząć. Myślicie, że to dobra książka jak na pierwszy raz? |
możesz spróbować. mi osobiście fantastycznie się ją czytało. ma bardzo ciekawą fabułę, wartką akcję, bardzo przemyślany świat a do tego właśnie ten nietypowy i autorski system magii opartej na allomancji, czyli spożywania pewnych metali i ich stopów (jest ich chyba osiem - nie bijcie bo nie pamiętam) w celu wzmocnienia ducha i ciała, jakby rzec można.
na pewno warto ją polecić, ale czy na początek ścieżki w fascynujący świat fantasy? a cholera wi. czytaj, na pewno cię nie znudzi.  _________________ Tylko umarli widzieli koniec wojny |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|