Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Z mgły zrodzony - Brandon Sanderson
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Luthien_Sara

PostWysłany: Wto Cze 01, 2010 21:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

---------- 18:27 02.07.2009 ----------

Miło, że ktoś jeszcze oprócz mnie przeczytał tę książkę Very Happy

A tych metali to chyba było 8 podstawowych, a wszystkich chyba 10..., ale też nie pamiętam Smile

---------- 21:41 01.06.2010 ----------

Nareszcie w Polsce wyszła część 2 Very Happy Nigdy jeszcze na żadną książkę tak nie czekałam Very Happy Już myślałam, że w ogóle u nas nie wyjdzie, a tu taka niespodzianka Very Happy
Ookami

PostWysłany: Pią Lip 16, 2010 22:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak miło, że jeszcze ktoś czyta Sandersona. Uwielbiam go.
A gdyby ktoś teraz szukał Elantris, to niestety tylko używana. Szukałam nowej, nie było nawet w Niemczech, znalazłam dopiero w jakimś antykwariacie na drugim końcu Polski;) Nie nową, ale w świetnym stanie. Co jakiś czas pojawiają się oferty na Allegro.
Jeśli zaś chodzi o Z mgły zrodzonego, to książka jest powalająca. Aż dziw bierze, że Brandon Sanderson jest tak mało popularny w Polsce.
Luthien_Sara: A jak wrażenia po drugiej części? Jak dla mnie to już nie to samo. Jest genialna, ale.... Kelsier. Chyba mnie rozumiesz Crying or Very sad Cóż, pozostaje mi Marsh, ewentualnie Sazed.

Polecam wszystkim całą trylogię. A kiedy ma wyjść trzecia część? Wie ktoś?

Załączam fragmencik Z mgły zrodzonego:
"Czasem martwię się, że nie jestem tym bohaterem, za którego wszyscy mnie mają.
Filozofowie zapewniają mnie, że to właściwy czas, że pojawiły się wszystkie znaki. Wciąż jednak zastanawiam się, czy nie mylą się co do człowieka. Tylu ludzi jest ode mnie zależnych. Powiadają, że trzymam w ramionach los całego świata.
Co by powiedzieli, gdyby się dowiedzieli, że ich obrońca – Bohater Wieków, ich zbawca – wątpi sam w siebie? Może nie byliby wcale zaskoczeni. Właściwie to mnie martwi najbardziej. Może w głębi serca zastanawiają się – tak samo jak ja.
Czy kiedy na mnie spojrzą, zobaczą kłamcę?"
Luthien_Sara

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 2:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

---------- 12:45 17.07.2010 ----------

Tak... Kelsier jest taką postacią, za którą zawsze będę tęsknić i myśleć ze łzami w oczach...

Co do drugiej części, to zdecydowanie pierwsza była wg. mnie lepsza, ale to może dlatego, że bez Kelsiera wszystko jest takie trudne, wydaje się nie mieć rozwiącania, a młody Venture, to przy nim po prostu wysiada. No ale czekam niecierpliwie na 3 część, ciekawa jestem czym Sanderson nas jeszcze zaskoczy, bo zdecydowanie jest mistrzem zaskoczenia Wink

---------- 02:06 19.07.2010 ----------

Co najbardziej utkwiło Ci w pamięci z tych 2 książek? Smile
Ookami

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 9:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z pierwszej części to chyba wszystko;) Hmmm, genialna walka Kelsiera ze Stalowym Inkwizytorem, i cały jego plan, o którym dowiadujemy się później, poza tym szpiegowanie Marsha, a także wszelkie momenty, kiedy Kelsier lub Vin używają swoich mocy - szczególnie walki. Nie podobała mi się sama Vin, wręcz jej nie znoszę. Poza tym Ham+Breeze - koniecznie w pakiecie;) Fajny pomysł z zamieszczeniem fragmentów dziennika Bohatera Wieków - mogłam sama wyrobić sobie o nim zdanie.

Z drugiej części dobrze wspominam kolossy - ciekawa, oryginalna rasa, poza tym Obserwator - bardzo mnie zaintrygował, szczególnie z tym swoim "wewnętrznym głosem", nieciekawie prezentował się za to związek Vin i Elenda (po ile oni mieli lat?!).

Ogólnie rzecz biorąc najbardziej utkwił mi w pamięci Kelsier, jego walka z Inkwizytorem, kolossy (fajnie było sobie je wyobrażaćSmile), Obserwator, aargh wszystko! Heh, a jak u ciebie? Very Happy
Luthien_Sara

PostWysłany: Pon Cze 13, 2011 20:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

---------- 12:14 19.07.2010 ----------

Ciężkie pytanie... Wink Kalsier - nie kończąca się zagadka, sama idea Allomancji, sposób myślenia Kalsiera, Clubs - niezwykle intrygujący Wink

Jakieś konkretne sytuacje to trudno mi wymienić, bo cała historia jest wybitna Very Happy

---------- 20:17 13.06.2011 ----------

W końcu udało mi się przeczytać ostatnią część serii, no i muszę przyznać, że ciężko się domyślić zakończenia całej historii. Sanderson jak zwykle zaskakuje i nie rozczarowuje. Wink
Odkryłam też, że cykl będzie kontynuowany czymś na kształt dodatku i sądzę, że powinna pojawić się w Polsce w przyszłym roku Very Happy
Już nie mogę się doczekać Wink
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: