| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
brujo

|
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 8:47 Temat postu: Czym jest filozofia? |
|
|
Osobiście uważam , że filozofia jest głupia. Człowiek tworzy sobie jakieś koncepcje które sprawiają , że czuje się dobrze bo w nie wierzy . W sumie filozof ma tylko kilka opcj mianowicie wszystko jest pod pewnym względem prawdziwe, pod pewnym względem fałszywe, pod pewnym względem pozbawione sensu, pod pewnym względem prawdziwe i pozbawione sensu, pod pewnym względem prawdziwe i fałszywe,pod pewnym względem prawdziwe i pozbawione sensu,pod pewnym względem fałszywe i pozbawione sensu,pod pewnym względem prawdziwe i fałszywe i pozbawione sensu. _________________ Nic nie jest prawdziwe. Wszystko jest dozwolone. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 14:13 Temat postu: |
|
|
"Filozofia (gr. φιλοσοφία philosophia) – określenie to pochodzi (prawdopodobnie) od matematyka i filozofa Pitagorasa żyjącego w VI wieku p.n.e. Pierwotnie miało sens dosłowny i oznaczało poszukiwanie, umiłowanie mądrości lub posiadanie mądrości (gr. φιλέω phileo – kochać, σοφία sophia – mądrość). Obecnie terminu filozofia używa się w różnych znaczeniach. Trudno o definicję, bo zakres rozważań filozoficznych i ich metoda ulegały historycznym zmianom, a rozumienie filozofii jest uzależnione od przyjętej tradycji filozoficznej. W uproszczeniu można powiedzieć, że filozofia zajmuje się ogólnymi, podstawowymi zagadkami świata: naturą istnienia wszechświata, rzeczywistości i życia pozagrobowego, poznawalnością prawdy czy tym, jakie działanie jest pożądane. Dzieli się ją na: ontologię (teoria bytu), epistemologię (teoria poznania), aksjologię (teoria wartości), antropologię filozoficzną i filozofię społeczną."
(cytat z Wikipedii)
Myślę, że filozofia nie jest głupia. Kształtowała ona historię i dzieje świata. Gdyby nie ciekawość ludzka, nie byłoby wielu odkryć, różnych praw itp. A ciekawość 'nakręciła' filozofię. To chyba dobrze, że ludzie chcą dowiedzieć się skąd się wzięliśmy, dokąd ten świat zmierza? To wszystko są zagadnienia filozoficzne. Filozofia miała też wpływ na literaturę, dzięki niej mieliśmy różne epoki, a w każdej człowiek miał inne myślenie i tworzył inaczej. Reasumując, filozofia wpływała na życie codzienne, wpływa i wpływać będzie chyba już zawsze. Nie każdy musi się z nią zgadzać, nie każdy musi w nią wierzyć, poświęcać życie jakimś koncepcjom i ideom, ale myślę, że można stwierdzić, iż filozofia to pożyteczna rzecz.
Więcej o filozofii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Filozofia _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 14:57 Temat postu: |
|
|
Do Wikipedi każdy może zajrzeć sam.
Myślę, że raczej chodziło o własne przemyślenia, a nie o definicje  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
brujo

|
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 15:59 Temat postu: |
|
|
Yen po twojej wypowiedzi odrazu widać, że nie masz bladego pojęcia o czym piszesz!
Edit: mylisz ciekawość z oderwanym od rzeczywistośći umysłem filozofa.
Filozof myśli , że wie ale tak naprawde to on nic nie wie.On tylko myśli.
Ludzie chcą się dowiedzieć odpowiedzi ale jedyną prawdą jaką mogą uzyskać to to ,że nie wiedzą. _________________ Nic nie jest prawdziwe. Wszystko jest dozwolone. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 17:22 Temat postu: |
|
|
| brujo napisał: | | Filozof myśli , że wie ale tak naprawde to on nic nie wie.On tylko myśli. |
A nie raczej filozof wie że nie wie i dlatego szuka? Ewentualnie myśli że może wiedzieć, a to też stoi pod znakiem dużym zapytania  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
brujo

|
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 20:42 Temat postu: |
|
|
nie wiem nie jestem filozof. _________________ Nic nie jest prawdziwe. Wszystko jest dozwolone. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 20:51 Temat postu: |
|
|
a Ty nawet nie wiesz, że nie wiesz. Filozof wie przynajmniej, że nic nie wie
nie neguj wszystkiego czego nie rozumiesz _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
brujo

|
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 21:33 Temat postu: |
|
|
HaHA a ty ciągle oceniasz.Dlaczego uważasz, że wiedzieć jest lepiej niż nie wiedzieć?Napisałaś to z taką pewnością siebie.
| Cytat: | | Filozof wie przynajmniej, że nic nie wie |
Poprostu nie wiem. _________________ Nic nie jest prawdziwe. Wszystko jest dozwolone. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Pon Cze 29, 2009 23:30 Temat postu: |
|
|
| Madalleno napisał: | Do Wikipedi każdy może zajrzeć sam.
Myślę, że raczej chodziło o własne przemyślenia, a nie o definicje  |
Madalleno,
Po pierwsze: nikt wcześniej nie umieszczał tego a pasowało mi do tematu. Poza tym nigdzie nie ma napisane, że nie wolno mi cytować informacji z innych źródeł.
Po drugie: własne przemyślenia też są nie wiem czy zauważyłaś.
Po trzecie: Twój post mógłby wnieść coś nowego do tematu,a nie zawierać tylko upomnienia, napisane nie wiem po co, chyba tylko, żeby napisać post...
Brujo mam bardzo dobre pojęcie o czym piszę. Nie musisz mnie obrażać. Przedstawiłam Wam tylko swoją opinię. I nic nie mylę, stwierdzam tylko fakt. Że gdyby człowiek nie był niczego ciekaw, to by nie myślał, nie zastanawiał się nad niczym, a tym samym nie byłoby filozofii. _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Wto Cze 30, 2009 9:57 Temat postu: |
|
|
Jako że brujo - trolla i forumowego podżegacza - nie ma już, to proszę wszystkich o ochłonięcie, zmianę klimatu i powrót do kulturalnych dyskusji, bez pyskówek.
Dziękuję ,
mod. _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 18:44 Temat postu: |
|
|
Filozofia JEST mądra. To chyba wszystko, co chciałem dodać. Pozdrawiam:)
(dobrze, że Pana Bruja już nie ma:)) _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bunia91

|
Wysłany: Sob Paź 30, 2010 23:52 Temat postu: |
|
|
Dla mnie filozofia to poszukiwanie odpowiedzi, stawianie sobie pytań i dążenie do zaspokajającej odpowiedzi...co czasami niekoniecznie może się, ale same poszukiwanie i zmaganie się ze swoim umysłem daje satysfakcję  _________________ "Ludzie giną na wszelaki sposób, wedle wszystkich kluczów, pod każdym pretekstem..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dragonk

|
Wysłany: Pon Sty 24, 2011 11:04 Temat postu: |
|
|
Dla mnie filozofia jest to szukanie celu życia, dążenie do poznania świata, ale również i sposób jego realizacji, wartości jakie się uznaje. Jest to bardzo rozległa dziedzina polegająca w zasadzie na myśleniu i jego sposobie. Według mnie mimo twierdzenie "filozofia jest głupia" mija się z prawdą, ponieważ każdy choć raz się nad czymś zastanawiał do głębiej - bynajmniej tak uważam. Skoro się tak zastanawiał to sam w tej chwili był filozofem...
Nawet samo zastanawianie się czym jest filozofia, jest jakimś tam rodzajem filozofii - przecież szukamy odpowiedzi na pytanie, które nie jest wcale proste. _________________ "W sen, marzenie, pragnienie popadam.
Przyjemniejszego nic narazie nie posiadam."
©Copyright Dragonk  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bunia91

|
Wysłany: Pon Sty 24, 2011 17:22 Temat postu: |
|
|
Samo szukanie sposobu na swoje życie, chyba jest juś swoistą filozofią, bo każdy z nas szuka najdogodniejszej drogi dla samego siebie. Niektórzy uznają doświadczenie jako podstawową formę do poznania świata, inni bardziej odnajdują się w sferze duchowej. Każdy z nas ma swoje przemyślenia i nie znam osoby, której by nie zdarzyło się rozmyślac nad tym co było lub co może byc. _________________ "Ludzie giną na wszelaki sposób, wedle wszystkich kluczów, pod każdym pretekstem..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
aqa12

|
Wysłany: Czw Maj 19, 2011 16:23 Temat postu: |
|
|
| Filozofia jest naturalną dążnością człowieka do znalezienia odpowiedzi na pytania o sens i cel życia. Nie trzeba mienić się filozofem aby filozofować. Osoba, która tak niechętnie a nawet arogancko wyrażała się o filozofii pewnie nie zdawała sobie sprawy, że również i ona przez swój krytycyzm ,,uprawiała" pośrednio filozofię. Filozofia to otwarcie się człowieka na zagadki i problemy jakie niesie świat i my w świecie tym osadzeni. Jeżeli człowiek przestanie zastanawiać się, doświadczać jakiejś intelektualnej refleksji, to wówczas degraduje się w sensie humanistycznym; pomniejsza się jako człowiek stając się jedynie: konsumentem i samo nakręcającą swoje zmysły,,maszyną". Bezrefleksyjność w pewnym sensie jest początkiem końca człowieka. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|