| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
biala malpa

|
Wysłany: Wto Wrz 20, 2011 14:38 Temat postu: |
|
|
nie można powiedzieć czy filozofia jest dobra czy głupia, jeśli ktoś nie lubi rozmyślań albo w ogóle myśleć to dla niego filozofia będzie "głupia" i nudna, podobnie może być z matematyką czy parapsychologią, z kolei jeśli ktoś lubi matematykę to będzie sobie z nudów liczył, jeśli lubi parapsychologię itp to będzie z nudów surfował po takich stronkach http://postlinknews.com/349news.php a jeśli ktoś lubi filozofię to po prostu będzie rozmyślał i wnikał |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magnolia

|
Wysłany: Sro Kwi 04, 2012 13:26 Temat postu: |
|
|
Ja całe życie uważałam, że filozofia jest TRUDNA. Wypowiedzi i książki filozoficzne kojarzyły mi sie z niezrozumiałym językiem i raczej mnie odstręczały niż zachęcały. Niedawno dopiero dorwałam książkę Śniadanie z Sokratesem Roberta Smitha i pojęłam, że o filozofii można inaczej.
"To prawda, istnieje wiele książek na ten temat – jak postępować etycznie, na jaką partię głosować... Różnica polega jednak na tym, że nie tylko są napisane językiem specjalistycznym, mają również tendencję do trzymania wielkich idei z dala od czytelnika, zamiast je zakorzeniać w doświadczanej przez niego codzienności. Ta książka ma za zadanie to zmienić"./Wstęp/
i zmienia.
Więc wniosek: trzeba się chwytać czegoś, co jesteśmy w stanie zrozumieć i strawić. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|