Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Książki na podstawie filmu
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Filmy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Poszukiwacz

PostWysłany: Pon Lip 13, 2009 18:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie, ale mogła by być dobra, no i napisałem "można napisać" co nie oznacza, że taką napisano czy też zostanie napisana. Po prostu widzę taką możliwość jako rozwiązanie. Exclamation
Madalleno

PostWysłany: Pon Lip 13, 2009 19:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozumiem.
Chciałam się tylko dowiedzieć czym opierasz się wyłącznie na teorii czy masz może w rękawie jakiś przykład Smile
Bergisel

PostWysłany: Pon Lip 13, 2009 20:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Madalleno napisał:
Właśnie, więc znów dochodzimy do celowości takich książek.

Żeby ktoś ją kupił, to nie mogą odchodzić za bardzo od filmu.

Nie zawsze pisze się książkę z głównym celem: sprzedaż. Czasem może warto pisać dla samego siebie, żeby udowodnić, że "da się".
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Psotka

PostWysłany: Pon Lip 13, 2009 21:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale żeby sobie pozwolić na taką przyjemność trzeba najpierw mieć z czego żyć Razz
Powrót do góry
Bergisel

PostWysłany: Pon Lip 13, 2009 21:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fakt, ale nie mówię, że książkę trzeba wydawać, po prostu pisać. Jak to mówił Tołstoj "pisać należy tylko wtedy, kiedy nie można nie pisać" o wydawaniu nic nie mówił Razz
Madalleno

PostWysłany: Pon Lip 13, 2009 23:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bergisel napisał:

Nie zawsze pisze się książkę z głównym celem: sprzedaż. Czasem może warto pisać dla samego siebie, żeby udowodnić, że "da się".

Myślę, że piszę się książki po to, by ktoś to czytał.
A żeby przeczytał musi kupić.

Chyba, że traktuje się to okazjonalnie.
Poszukiwacz

PostWysłany: Wto Lip 14, 2009 11:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paradoks polega na tym: żeby książka była dobra nie może być pisana dla pieniędzy, żeby pozwolić sobie na pisanie książek trzeba z czegoś żyć, więc trzeba je sprzedawać też dla tego by inni je czytali. Pisanie książek sprowadza się więc do pieniędzy ale, żeby były dobre musi na nich pisarzowi nie zależeć. - Nie znam takich ludzi. Razz
Madalleno

PostWysłany: Wto Lip 14, 2009 14:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale tak naprawdę nie ma innego sposobu dostarczenia książki do czytelnika niż sprzedaż.

Powiedzmy, że pisarz napisał świetną książkę i nie chcę jej sprzedawać. Ale książka jest świetna, więc chce by inni mogli ją czytać. Teoretycznie mógłby rozdać. Ale bądźmy szczery, nikt nie doceni takiej książki.
Bergisel

PostWysłany: Wto Lip 14, 2009 20:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poszukiwacz napisał:
Paradoks polega na tym: żeby książka była dobra nie może być pisana dla pieniędzy, żeby pozwolić sobie na pisanie książek trzeba z czegoś żyć, więc trzeba je sprzedawać też dla tego by inni je czytali. Pisanie książek sprowadza się więc do pieniędzy ale, żeby były dobre musi na nich pisarzowi nie zależeć. - Nie znam takich ludzi. Razz

Genialnie to ująłeś. Żeby pozwolić sobie na luksus pisania niszowego, trzeba pisać globalnie (czyt. tandetnie). Niestety jak Cię już poznają z takiej a nie innej strony to ciężko przywrócić opinię pisarza niszowego. Pomijając fakt, że tak jak mówisz cięzko o takiego człowieka, co by potrafił pisać i tak i tak Smile
swistunka

PostWysłany: Sro Sie 05, 2009 18:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Pomijając fakt, że tak jak mówisz cięzko o takiego człowieka, co by potrafił pisać i tak i tak Smile

Dostojewski przecież równolegle z pisaniem wielkich swoich utworów pisał kryminały (podobnież Kafka) - nie umniejszam tu kryminałom, jednak te o wiele lepiej się sprzedawały w tamtych czasach.
Słyszałam, że wierszyki dla zakochanych dam (za odpowiednią opłatą oczywiście) pisał Mickiewicz.

Pisarz też potrzebuje chleba ... nie sądzę, że wielu jest takich twórców, którzy nigdy nie zrobili niczego pod publiczkę, gdy jedynym ich źródłem utrzymania były ich utwory. W końcu - raczej żaden z nich nie chciałby skończyć jak Norwid.
Powrót do góry
Akiko

PostWysłany: Sro Sie 05, 2009 19:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kilka uwag:
Album o filmie "Zmierzch". Tam jest opis dokładnie wszystkiego co działo się przed i podczas kręcenia filmu. Np. problem długości włosów Pattisona Laughing
"Lektor"-film to baaaardzo wierna ekranizacja. Dosłownie z 5 godzin po przeczytaniu książki byłam na filmie. Pomijając kilka szczegółów są identyczne.
Pisanie dla kasy-pracowałam przez studia w księgarni i trochę się nasłuchałam. Pisarze mają często tak skonstruowane umowy, że muszą wydać określoną liczbę książek rocznie. Wiadomo, że nie wszystkie są arcydziełami, bo to nie jest możliwe! Chyba, że pisarz to geniusz-terminator.
Jak dla mnie książka to jednak książka, a ekranizacje często żyją własnym życiem i chwała im za to, bo fanów kina jest na pewno równie dużo jak zapalonych czytelników Very Happy i wszyscy są zadowoleni Wink
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Filmy Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Strona 6 z 6

Skocz do: