| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Bergisel

|
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 13:53 Temat postu: Zapach książki |
|
|
Nie mogłam się powstrzymać żeby o tym nie napisać,a że nie znalazłam odpowiedniego wątku więc zakładam nowy.
Czy Wy też lubicie wąchać książki? Czym według Was pachnie dobra książka?
Ja przynajmniej mam taki odruch, że je wącham. Lubię zapach staroci, ciepłego kurzu, papierosów i mocnej kawy - taką mieszankę, ale nie tylko. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Poszukiwacz

|
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 14:00 Temat postu: |
|
|
Kilka razy przeczytałem temat, zanim byłem pewien, co tu pisze.
Ja przepadam za zapachem nowej książki. Idę do księgarni, kupuję, wracam do domu i kładę na półkę. Wieczorkiem sięgam po nią, otwieram i ten zapach kartek mówiący mi "zaraz zaczniesz kolejną przygodę". Ekscytujące.  _________________ Poszukiwacz i podróżnik po dzisiejszym internecie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 14:01 Temat postu: |
|
|
Tak, tak, tak! Uwielbiam zapach nowej książki! Jest genialny!! Dziwię się więc właśnie tym, którzy odkupują używane książki. Rozumiem, ze czasem nie starcza środków, by kupić nową książkę. Ale wolę jednak odczekać, odłożyć i kupić za miesiąc, dwa nowy egzemplarz niż używany. _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 14:29 Temat postu: |
|
|
Ja uwielbiam zapach zarówno nowych, jak i starych książek Z tego co pisze Bergisel wykreśliłabym papierosy co prawda Ale stare książki uwielbiam
Nowe zresztą też, chociaż w podstawówce miałam podręczniki do geografii, które śmierdziały rybami
Między innymi ze względu na zapach nigdy nie przerzucę się ze starych, poczciwych, papierowych książek na e-booki.
Swoją drogą mój kolega mówił, że nie znosi dwóch zapachów: biblioteki i kościoła. Ja uwielbiam jeden i drugi  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Poszukiwacz

|
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 14:41 Temat postu: |
|
|
A ja w kościele zasypiam momentalnie, ziewam około 20 razy na minutę. Ja wolę tradycyjne książki bo:
Po 1, mam je na półce, są czymś co mogę wziąć do ręki i pokazać każdemu, że to jest moje własne.
Po 2, jeżeli ktoś spędza tyle czasu przed komputerem co ja, bolały by go oczy po dodatkowych 3h.  _________________ Poszukiwacz i podróżnik po dzisiejszym internecie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 14:54 Temat postu: |
|
|
Nowych książek uwielbiam...
te starsze nabierają innych zapachów, niekoniecznie książkowych.. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 15:32 Temat postu: |
|
|
| Poszukiwacz napisał: | Po 2, jeżeli ktoś spędza tyle czasu przed komputerem co ja, bolały by go oczy po dodatkowych 3h.  |
Dla mnie to niestety też duży minus, pisałam już gdzieś o tym. Ale to i tak tylko jeden z wielu argumentów
No a zapach wiadomo, zależy, u kogo stoi książka. U mnie nie ma zwierząt, nie ma palaczy, to książki pachną książkami  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 15:35 Temat postu: |
|
|
Ale zawsze przechodzą zapachem pomieszczenia, a wiadomo każdy dom ma swój indywidualny zapach, tylko mieszkańcy go nie wyczuwają tak dobrze.. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 20:26 Temat postu: |
|
|
Ja właśnie dlatego lubię zapach starych książek. Takie z biblioteki przechodzą z ręki do ręki, z domu do domu, wchłaniają w siebie zapachy czytelników tworząc nową, dodatkową historię.
Poszukiwaczu: Też nie przepadam za e-bookami z tych samych względów, i bez tego mój wzrok się ciągle pogarsza.
Psotko: Samego zapachu papierosów nie lubię, nie palę, ale papierosy kojarzą mi się z dobrym kryminałem.  _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 21:28 Temat postu: |
|
|
Bergisel, ja nie czytam kryminałów - ani dobrych, ani złych Może dlatego zapach papierosów mi niepotrzebny  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Poszukiwacz

|
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 22:09 Temat postu: |
|
|
Ja od razu kaszlu dostaje jak tylko poczuje dym.  _________________ Poszukiwacz i podróżnik po dzisiejszym internecie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 23:06 Temat postu: |
|
|
Ja zapachu książek z biblioteki nie lubię...
Dla mnie to nie jest miły zapach _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Wto Lip 14, 2009 20:26 Temat postu: |
|
|
Ano kto co lubi. Cieszę się w ogóle, że nie tylko ja mam takie dziwne pomysły jak wąchanie książek  _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Lip 14, 2009 21:43 Temat postu: |
|
|
Ja chyba po prostu lubię zapach drukowanego tekstu, bo jak coś drukuję u siebie to też wącham
Ale kleju introligatorskiego nie wąchacie ?    _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Wto Lip 14, 2009 21:53 Temat postu: |
|
|
Chyba nie miałam przyjemności. Chociaż niektóre nowe książki pachną tak dziwnie słodko, to chyba jakiś klej. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|