| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Ney

|
Wysłany: Pią Lip 31, 2009 19:11 Temat postu: Ksiazki historyczne |
|
|
Opinia, ze historia jest nudna dominuje w zbiorowej swiadomosci. Mimo to wiele osob jakies ksiazki historyczne lub o pokrewnej tematyce przeczytalo. Na co Wy trafiliscie i jakie macie odczucia ?
U mnie od dobrej ksiazki zaczelo sie zainteresowanie historia na bardzo powaznie, wczesniej jednak tez zawsze byla dla mnie czyms ciekawym. _________________
NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 0:56 Temat postu: |
|
|
| Ale pytasz o historyczne fabularne czy historyczne popularnonaukowe? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 11:43 Temat postu: |
|
|
| A może o historyczne - naukowe? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ney

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 14:55 Temat postu: |
|
|
Nie mialem na mysli historycznych fabulanych, ale moga byc ... w ostatecznosci  _________________
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 16:19 Temat postu: |
|
|
Z niefabularnych ja czytałam "Kiedy słońce było bogiem" w liceum i też w liceum książkę o Konfucjuszu, chociaż nie wiem czy to można zaliczyć do historycznych W każdym razie to była lektura z historii. Jak sobie coś jeszcze przypomnę to dopiszę
A historyczne fabularne bardzo lubię Tych było znacznie więcej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ney

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 16:24 Temat postu: |
|
|
Konfucjusz absolutnie zaliczony ;p zreszta osobiscie najlatwiej mi sie uczyc historii wlasnie na podstawie biografii  _________________
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 16:44 Temat postu: |
|
|
Dzięki, to już mam dwie pozycje
Coś jeszcze pewnie czytałam, tylko muszę pomyśleć. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Akore

|
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 21:21 Temat postu: |
|
|
Właśnie słucham Trójki i tu taka informacja!!
Dowiaduję się że wczoraj była 100 rocznica urodzin Pawła Jasienicy!
Jest to chyba (jak nie na pewno) najlepszy polski historyk, mający ogromny wkład w Polską historię.
Czytał ktoś jego książki?
Przyznam się że w niewielkim stopniu przeczytałem "Polskę Piastów"...ale ... _________________ SZsszkyk... kropka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 21:53 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Czytał ktoś jego książki? |
Ja trochę podczytałam.
Ale nie nazwałabym go najlepszym polskim historykiem, ani nie stwierdziła, że miał ogromny wkład w polską historiografię (bo chyba o to chodziło ). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Akore

|
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 22:34 Temat postu: |
|
|
---------- 22:21 11.11.2009 ----------
W historiografię również.
Ale w czasach cenzury jego książki drukowane były w ogromnych ilościach a i kolejki po nie były nie małe!
Umiał "przemycać" i umieszczać między wierszami odnośniki do ówczesnego systemu, pisząc np. o Jagiellonach
A zatem wydaje mi się że w historię Polski wkład miał...
---------- 22:34 ----------
Ale oczywiście każdy może mieć swoje zdanie!  _________________ SZsszkyk... kropka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bazylekk

|
Wysłany: Sro Gru 09, 2009 12:42 Temat postu: |
|
|
Ja akurat historyczne czytam jedynie fabularne. Naukowe chyba jednak są dla mnie zbyt nieprzystępne, szybko mnie nudzą.
Ostatnio przeczytałam "Wojnę i pokój" i to mnie zachęciło do sięgania po kolejne powieści historyczne. Ostatnio się przymierzam do Philippy Gregory. Ale to już bardziej takie babskie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ian

|
Wysłany: Sro Sty 20, 2010 17:55 Temat postu: |
|
|
| A ja z reguły po historyczne nie sięgam, choć ostatnio zrobiłem wyjątek. Jako fan literatury szpiegowskiej sięgnąłem bowiem po "Agenta ZigZaga", czyli biografię Eddiego Chapmana - podwójnego szpiega brytyjskiego wywiadu z okresu II wojny. Niesamowita lektura i do tego w stu procentach autentyczna:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czopekbobek

|
Wysłany: Sro Sty 20, 2010 18:44 Temat postu: |
|
|
| Ja jedyne ksiązki związane z historią jakie czytam to tylko takie w których historia jest tłem dla rozgrywanych wątków. Np "Stąd do wieczności" ...doskonała książka która wciągnęła mnie na kilka wieczorów ale niestety coś jej nie mogę znaleźć w księgarniach :/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ian

|
Wysłany: Nie Sty 24, 2010 21:04 Temat postu: |
|
|
Stąd do wieczności do moja ukochana książka, także wiem o czym mówisz;) Cienka czerwona... i Gwizd też zresztą były doskonałe, moje ulubione wojenne książki.
Ale ZigZag też powinien Ci się spodobać Bo to nie tyle wojna jest tu najważniejsza, co ten nieprzeciętny gość, jakim był podwójny szpieg Chapman;) To on jest tu najważniejszy, nie sama wojna. A że działo mu się w życiu bardzo ciekawie, to tak też się to czyta;) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czopekbobek

|
Wysłany: Nie Sty 24, 2010 22:03 Temat postu: |
|
|
| A gdzie zdobyłeś Stąd do wieczności? :> Bo coś nie mogę w polskich księgarniach tego dorwać :/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|