| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
nemo

|
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 1:17 Temat postu: |
|
|
| Ja gdzieś ostatnio widziałam. Chyba, bo nie mogę sobie dokładnie przypomnieć. Ale nie w księgarni - chyba na allegro. (Chociaż nie daję swojej głowy, że to na pewno było to, ale coś mi świta) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 9:23 Temat postu: |
|
|
Tak, na allegro można ją kupić.. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czopekbobek

|
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 13:43 Temat postu: |
|
|
Rzeczywiście Nie pomyślałem o allegro... dzieki  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
oszka

|
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 15:59 Temat postu: |
|
|
a czytal ktos moze "szachista" Łysiaka?
o napoleonie... wlasnie tata mi polecil i ciekawa jestem czy znacie i co myslicie? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dropio1

|
Wysłany: Wto Mar 16, 2010 12:21 Temat postu: Książki historyczne, które warto przeczytać |
|
|
Witam. Odkąd pamiętam zawsze pasjonowały mnie książki historyczne. Lubiłem je czytać, rozmawiać o nich, a nawet dwie napisałem. Jednak ostatnio tak mnie poniosło, że właściwie jestem w trakcie czytania trzech książek jednocześnie. Pochłania mnie obecnie "Dziedzictwo średniowiecza" Henryka Samsonowicza. Kapitalnie napisana książka o źródłach zachowanych do dzisiaj elementów kultury średniowiecznej w naszym codziennym życiu. Wyjaśnia wiele potocznie stosowanych, a nie zawsze rozumianych stwierdzeń, czy poglądów. Po prostu książka dla każdego. Nie tylko historyka.
Drugim tytułem jest "Fasti. Kalendarz poetycki". W życiu bym nie pomyślał, że utwór pisany wierszem tak mnie wciągnie. Historia Rzymu, ciekawostki z pogranicza mitów i rzeczywistości opisane tak, że czyta się to jednym tchem. Przynajmniej mnie się tak czyta.
No i na koniec biografia Augusta III Sasa Jacka Staszewskiego. Próba lekkiej rehabilitacji, tego nie zawsze dobrze kojarzącego się polskiego władcy. Lekkie pióro autora i niebanalna osoba bohatera książki dają nadspodziewany efekt. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kmaro

|
Wysłany: Wto Mar 16, 2010 20:46 Temat postu: |
|
|
Dla mnie od zawsze historia była najciekawszym przedmiotem i tak zaczeło się rozwijać moje zamiłowanie, poczatkowa pamietam byly to zagadkowe książki o panu Samochodziku a poźniej przechodziłem na znacznie zaawansowana literature...obecnie bardzo lubie nie tylko czysto historyczne ksiażki gdyz nie wszystkie sa napisane sposobem zdolnym do "strawienia"( coz poradic nie wszyscy historycy maja talent literacki), ale podobaja mi się rozniez powieci historyczne itp....ostatnio przeczytałem
"Rok dziewięćdziesiąty trzeci" Victora Hugo i miło mnie zaskoczył dobrą tematyką...ciekawie udało mu się opisać fikcyjną historie głownych bohaterów wplatajac w ich życie historyczne fakty i postacie...polecam:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|