Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Polscy mistrzowie fantastyki
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Blacky9

PostWysłany: Czw Sie 06, 2009 22:33    Temat postu: Polscy mistrzowie fantastyki Odpowiedz z cytatem

Uważam, że polska fantastyka stoi na naprawdę wysokim poziomie. Zresztą moda na fantasy sprawiła, że pojawiło się wielu twórców, a także "pisarzy", którzy wydali jedną książkę i na tym poprzestali. Nie zmienia to faktu, że mamy bardzo dużo perełek. Proponuję byśmy w tym temacie typowali tych, których uważamy za mistrzów w tej dziedzinie (oczywiście polskich twórców). Można podać też przykłady przeczytanych książek.

Może dzięki temu zachęcimy kogoś do zapoznania się z twórczością tych autorów.

Moja lista:
1. Jarosław Grzędowicz - mój absolutny number 1. Pan Lodowego Ogrodu to pozycja obowiązkowa dla każdego fana. Niezwykłe są też Księga jesiennych demonów i wypychacz zwierząt. Polecam także Popiół i kurz, czyli opowieść ze świata Pomiędzy. Co tu dużo mówić - brać się do czytania!

2. Jacek Piekara - moim zdaniem jeden z wybitniejszych i wszechstronniejszych pisarzy. Takie powieści jak: Sługa Boży, Młot na czarownice, Miecz aniołów powinien przeczytać każdy. Godna polecenia seria o Alicji, a także Charakternik. Pisze z humorem i na poważnie, ale nade wszystko ciekawie.

3. Andrzej Pilipiuk - również ma na koncie parę niezwykłych powieści, takich jak Cykle: o Jakubie Wędrowyczu, Oko jelenia, Kuzynki czy Pan Samochodzik. Jeśli ktoś wątpi w jego wielkośc to jak wytłumaczyć jego liczne nagrody i fakt, że do nagrody Zajdla nominowano go aż 9 razy? Wink

4. Maja Lidia Kossakowska - kobieta też porafi! i to pisać fantastykę. Pozycje obowiązkowa: Siewca wiatru, Zakon krańca świata. Dla tych, co chcieliby poczytać o aniołach, choć niekoniecznie dobre rzeczy, ale nie tylko. Przyjemnie, humorystycznie, a jak trzeba to z powagą. Chylę czoła.

5. Anna Kańtoch - kolejna kobieta i to w pierwszej 5. Co mogę polecić z pewnością 13-ego anioła i Zabawki diabła.

To było moje top5 Smile dodam jeszcze kilku zacnych autorów:

6. Rafał Dębski
7. Andrzej Ziemiański
8. Andrzej Sapkowski
9. Feliks W. Kres
10. Jacek Dukaj

Czekam na wasze propozycje Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ney

PostWysłany: Czw Sie 06, 2009 23:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z polskim fantasy stoje na bakier, ale zjedza Cie za Sapkowskiego na tym miejscu ;p

NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Blacky9

PostWysłany: Czw Sie 06, 2009 23:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jestem na to przygotowana, wszędzie, gdzie tylko toczą się dyskusje o fantastyce i mówię, że Sapkowski owszem, ale mam swoje inne typy to ludzie wyrażają oburzenie Wink

Poza tym w temacie są "twoje propozycje" a to są moje Razz i jestem z nich dumna ^^ Wink
Where was God when I could not find
Powrót do góry
nemo

PostWysłany: Pią Sie 07, 2009 2:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja się zgodzę z tą listą. No może wprowadziłabym parę małych poprawek, ale ogólnie jest ok.
Powrót do góry
Luthien_Sara

PostWysłany: Pią Sie 07, 2009 13:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fajnie, że masz swoje typy i ich się trzymasz Very Happy A co więcej brawo za to, że nie ulegasz presji innych Smile
Akiko

PostWysłany: Pią Sie 07, 2009 14:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uwielbiam Grzędowicza ("Pan lodowego ogrodu" to też mój nr 1) i jego lubą, czyli Kossakowską (Za "Siewcę wiatru" - mój też nr 1). Pilipiuk jest nierówny, ale 3 miejsce też bym mu dała za płodność Wink literacką oczywiście.
Blacky9

PostWysłany: Pią Sie 07, 2009 21:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zobaczymy czy po nowej powieści Dukaj nie podskoczy Very Happy opis mnie zaciekawił, bo ma to być powieść fantasy osadzona w czasach stanu wojennego, a głównym bohaterem będzie dziecko.

No cóż to dosyć pomysłowe, a to się u pisarzy ceni Wink zobaczymy jak będzie to wyglądało w całości Razz
Powrót do góry
swistunka

PostWysłany: Nie Sie 09, 2009 17:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Blacky - nie zgadzam się z tą Kossakowską. Czytałam tylko jedną książkę "Więzy krwi" i zupełnie nie wiem czym tu się zachwycać (oczywiście - kilka opowiadań było bardzo fajnych, ale opowiadania takie jak np. "Mucha" psuła cały efekt).

U mnie - Sapkowski, Sapkowski i jeszcze raz Sapkowski Smile
Powrót do góry
William Fate

PostWysłany: Nie Sie 09, 2009 18:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Polecam Jakuba Ćwieka i jego cykl o Lokim Wink.
Powrót do góry
Akiko

PostWysłany: Nie Sie 09, 2009 20:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Blacky - nie zgadzam się z tą Kossakowską. Czytałam tylko jedną książkę "Więzy krwi" i zupełnie nie wiem czym tu się zachwycać (oczywiście - kilka opowiadań było bardzo fajnych, ale opowiadania takie jak np. "Mucha" psuła cały efekt).

Przeczytaj "Siewcę wiatru" może zmienisz zdanie...
Blacky9

PostWysłany: Nie Sie 09, 2009 21:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

swistunka każdy może mieć swój typ Wink poza tym ja cenię większą ilość artystów niż jednego i dlatego taka lista. Gust jest różny jak zostało to napisane nie pierwszy raz na tym forum, ale faktycznie, myślę, że po jednej książce nie ma co mówić, sięgnij po jeszcze parę jej książek i może jakoś się przekonasz Smile
Powrót do góry
swistunka

PostWysłany: Nie Sie 09, 2009 21:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Akiko - jak tylko pozbędę się pierwszego wrażenia, to postaram się sięgnąć Smile

Cytat:

swistunka każdy może mieć swój typ Wink poza tym ja cenię większą ilość artystów niż jednego i dlatego taka lista.

Ależ to nie atak ani nic Smile po prostu skomentowałam twoją listę jedną uwagą, bo reszta podanych przez ciebie jak na mnie jest ok Wink
A od tego jest forum, żeby dyskutować. Np. dowiedziałam się, że "Siewca wiatru" może zmienić mój niesmak wywołany pierwszymi opowiadaniami z "Więzów krwi"
Powrót do góry
Blacky9

PostWysłany: Nie Sie 09, 2009 22:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może ci się spodobać, nie musi zmienić całkiem zdania. Wiem co to znaczy złe wrażenie po książce, ale mija Wink miałam tak kiedyś z Kingiem i co Razz właśnie czytam jego opowiadania Razz

Tak samo jak mi nie przypadł do gustu jakiś autor, tobie równiez może Wink
Powrót do góry
swistunka

PostWysłany: Nie Sie 09, 2009 22:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
miałam tak kiedyś z Kingiem i co Razz właśnie czytam jego opowiadania Razz

Hahaha z Kingiem mam teraz tak samo. Przeczytałam kiedyś "Oczy smoka" i po prostu do teraz nie przełamałam się, żeby przeczytać coś innego. Ja rozumiem, że ta książka była pisana ponoć dla córki autora ... ale mimo wszystko Wink
Przeprawa z Kingiem ani chybi też mnie czeka.
Powrót do góry
Akiko

PostWysłany: Pon Sie 10, 2009 11:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tak miałam z Lemem. W podstawówce zraziłam się do niego po "Pilocie Pirxie", a w liceum odkryłam genialne "Dzienniki gwiazdowe", na studiach "Solaris" Very Happy
Żeby zachęcić napiszę tylko, że "Siewca wiatru" o aniołach i o anielskim świecie. Zupełnie niepodobnym do tego, który przedstawia aniołki z aureolkami Wink Jest tam i trochę o miłości, poświęceniu i wierze...A wszystko napisane jest tak, że bardzo szybko i przyjemnie się to czyta!
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: