| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Blacky9

|
Wysłany: Czw Sie 06, 2009 23:26 Temat postu: Powieść marynistyczna |
|
|
Pewnego lata zachciało mi się czytać książki o piratach, żeglarzach, podróżach morskich. Zrobiłam z pomocą Internetu sporą listę i wybrałam się na poszukiwania do biblioteki. Niestety nie znalazłam tam niczego z nowości, ale za to bibliotekarka poleciła mi parę starszych książek. Wzięłam choć bałam się, że mi się nie spodobają, okażą się nudne, ale nie lubię oceniać zanim się sama nie przekonam.
To był strzał w 10! I miałam co robić we wakacje.
Jeśli również i wy macie ochotę na takie książki to polecam wam twórczość Rafaela Sabatiniego (Kapitan Blood, Sokół morski, Czarny Łabędź), a najbardziej z tych trzech Kapitana Blooda.
Czytałam również powieść Pod płonącą banderą Cyrila Northcote Parkinsona, ale już tak mnie nie urzekła. Może dlatego, że mniej było w niej o żegludze, a więcej o wojnie.
Chciałabym kiedyś przeczytać książkę Kobiety morza: piratki, heroiny, ladacznice Davida Cordingly. Choć podobno wydał też Życie i zwyczaje piratów - po to też chętnie sięgnę.
A może wy coś kiedyś czytaliście i możecie polecić, hę? ;> _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I came to an end
Where was God when I lost my mind
Where was God when I could not find
Ostatnio zmieniony przez Blacky9 dnia Czw Sie 06, 2009 23:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ney

|
Wysłany: Czw Sie 06, 2009 23:28 Temat postu: |
|
|
Z marynistyczno-lotrzykowskich powiesci czytalem "Czerwonego korsarza" - bardzo milo i fajno sie czytalo.
http://www.gandalf.com.pl/b/czerwony-korsarz/ _________________
NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Czw Sie 06, 2009 23:30 Temat postu: |
|
|
widzę, że jak zawsze służysz pomocą
ehh szkoda tylko, że książka niedostępna  _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I could not find |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Sob Sie 08, 2009 11:36 Temat postu: |
|
|
Ja chętnie przeczytałabym coś, co byłoby literackim odpowiednikiem "Piratów z Karaibów"  _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Sob Sie 08, 2009 11:39 Temat postu: |
|
|
Nie znam wszystkich powieści, ale kolega opowiadał mi, że spodobałaby mi się książka Komudy Czarna bandera. _________________ Where was God when I needed a friend
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Sob Sie 08, 2009 11:48 Temat postu: |
|
|
Może kiedyś natknę się na coś ciekawego, wtedy dam znać. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 16:12 Temat postu: |
|
|
Jeśli ktoś lubi książki o tej tematyce to warto sięgnąć po serię 12 powieści C. S. Forestera o kapitanie Hornblowerze  _________________ Where was God when I needed a friend
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Sro Paź 13, 2010 21:42 Temat postu: |
|
|
Z książek marynistycznych to chyba tylko "Stary człowiek i morze" czytałem. Ale wspaniale o marynarzach pisał nasz kochany Joseph Conrad. _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
justyna1988

|
Wysłany: Pon Paź 18, 2010 8:10 Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem warto też koniecznie zajrzeć do twórczości Arturo Pereza-Reverte, Który to napisał dość znaną serię o przygodach Kapitana Alatriste. W skład serii wchodzą kolejno:Kapitan Alatriste, W cieniu inkwizycji, Słońce nad Bredą, Złoto króla, Kawaler w żółtym kaftanie, Korsarze Lewantu. Przeczytałam niestety tylko tą serię jeśli chodzi o powieści marynistyczne i pomimo różnych opinii na jej temat, na prawdę bardzo mi się podobała.
Polecam i sama z chęcią przeczytam kilka pozycji, które polecacie
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Nie Lis 14, 2010 19:12 Temat postu: |
|
|
Proszę was, zlitujcie się i poprawcie ten temat "marinisticzna"...O zgrozo!... _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|