| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Nie Sie 16, 2009 12:18 Temat postu: Jak żyć po włosku. Podręcznik la dolce vita |
|
|
Wreszcie skończyłam tę książkę.
Z początku bardziej mnie irytowała, niż zachwycała. Zresztą, po ostatniej linijce też mnie nie zachwyca, ale już mi się podoba. Taka lekka w odbiorze, nieco poszerzająca wiedzę o Włoszech, ale też czasami mówiąca o rzeczach banalnych, raczej powszechnie znanych i wiadomych. Autorka, Włoszka mieszkająca na stałe w Anglii (ma męża Anglika), stara się wyjaśnić, dlaczego Włosi są tacy a nie inni. Tym samym próbuje się dowiedzieć od innych narodowości, skąd się bierze ogólne uwielbienie dla Jej kraju. Niektóre wnioski są właśnie banalne, inne dość zaskakujące, a całość tworzy niekiedy ciekawy punkt odniesienia dla własnych obserwacji.
Książkę polecam tylko wielkim fanom Półwyspu Apenińskiego, gdyż książka jest monotematyczna . _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sro Sie 19, 2009 10:29 Temat postu: |
|
|
No i w sumie nie wiem Edyto czy po nią sięgać, bo widzę, że zachwycona nie jesteś.
A biorąc pod uwagę listę książek, które chcę przeczytać to tę pozycję chyba sobie odpuszczę chwilowo.
A powiedz, która książka o Włoszech Cię ostatnio zachwyciła ? _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Sro Sie 19, 2009 13:00 Temat postu: |
|
|
Wiesz, nie jest to książka ambitna ani taka, której nieprzeczytanie spowoduje że staniesz się głupsza albo stracisz nie wiadomo jaką wiedzę.
Ale! Jeśli jej nie przeczytasz, nie poznasz oryginalnych przepisów, nie dowiesz się, dlaczego Włosi są lepszymi kochankami od innych mężczyzn, ani nie dowiesz się, gdzie najlepiej zjeść w Sienie.
Więc w wolnej chwili - polecam Tobie, bo przecież lubisz ten kraj.
A odpowiadając na Twoje pytanie. Hm, wiesz co, przeczytałam chyba ze 3 czy 4 książki o Włoszech, żądna nie była cud miód, ale też nie żałuję, że je przeczytałam . _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sro Sie 19, 2009 13:49 Temat postu: |
|
|
| Edyta napisał: | nie dowiesz się, dlaczego Włosi są lepszymi kochankami od innych mężczyzn, ani nie dowiesz się, gdzie najlepiej zjeść w Sienie.
. |
No to mnie przekonałaś  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Sro Sie 19, 2009 14:28 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | nie dowiesz się, dlaczego Włosi są lepszymi kochankami od innych mężczyzn |
A tu mam teorię: są tak zniewieściali, że bardzo dobrze rozumieją potrzeby kobiet  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Czw Lis 04, 2010 19:45 Temat postu: |
|
|
Raczej ich dieta sprzyja wydzielaniu testosteronu i większemu popędowi  _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|