| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Akiko

|
Wysłany: Pon Sie 17, 2009 23:25 Temat postu: Haruki Murakami |
|
|
Haruki Mrurakami to obecnie jeden z najpopularniejszych japońskich autorów w Polsce. To również mój ulubiony pisarz:). Jego powieści charakteryzują się otwartą strukturą i niedopowiedzeniami oraz specyficznym japońskim duchem.
Tu możecie przeczytać o autorze:
http://www.gandalf.com.pl/a/murakami-haruki/
Zachęcam do lektury  _________________ "(...) aż pozostaje jedynie pozbawiona zmysłów cisza" Murakami
日本語 を 勉強 しなくちゃいけません。 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fujin

|
Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 20:14 Temat postu: |
|
|
Niesamowity pisarz potrafiący naturalnie bawić się metafizyką w swoich powieściach. Jednocześnie potrafi odwoływać się do niezmiennych tematów samotności , poszukiania swojego miejsca na ziemi czy zwykłego wyobcowania. _________________ "Wiecznie niespokojny, powinieneś przez całe życie poszukiwać odpowiedzi, jak sprostać regułom Drogi, praktykować wytrwale i bez ustanku. To właśnie jest Droga" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 20:24 Temat postu: |
|
|
A jakie pozycje polecałybyście (albo: polecalibyście ... nie wiem kim jest fujin ) na początek? Po opiniach widzę, że warto sięgnąć, ale ja niestety nie siedzę w takich rzeczach. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fujin

|
Wysłany: Pon Wrz 07, 2009 22:29 Temat postu: |
|
|
Ja osobiście polecałbym " Kafke nad morzem " lub " Kroniki Ptaka Nakręcacza" interesujące jest także " Po zmierzchu" ale wydaje mi się , że troszkę odstaje od dwóch pierwszych pozycji. _________________ "Wiecznie niespokojny, powinieneś przez całe życie poszukiwać odpowiedzi, jak sprostać regułom Drogi, praktykować wytrwale i bez ustanku. To właśnie jest Droga" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Akiko

|
Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 16:49 Temat postu: |
|
|
Na początek "Norwegian Wood" (o dość poplątanych relacjach miłosnych)- z obserwacji moich znajomych zauważyłam, że ta podoba się najbardziej. Ja zaczęłam od "Sputnika sweetheart" i zakochałam się w jego twórczości. "Kronika ptaka nakręcacza" to klasyka Murakamiego, ale nie do każdego trafi, podobnie jest z "Kafką nad morzem". "Po zmierzchu", moim zdaniem, nie jest jego najlepszą książką (a czytałam wszystko, oprócz ostatniego tomu opowiadań). Jeśli lubisz fantastykę polecam "Koniec świata i Hard-boiled Wonderland". Moimi ulubionymi książkami Murakamiego jest "Przygoda z owcą" (ma wątek kryminalny) i "Tańcz, tańcz, tańcz" (jakby kontynuacja "Przygody z owcą"). Zresztą uwielbiam wszystkie jego książki!
Ostrzegam tylko, że jego twórczość nie jest prosta w odbiorze. _________________ "(...) aż pozostaje jedynie pozbawiona zmysłów cisza" Murakami
日本語 を 勉強 しなくちゃいけません。 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 21:32 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Ostrzegam tylko, że jego twórczość nie jest prosta w odbiorze. |
Mam nadzieję, że w zakresie moich umiejętności percepcji Poczytam w wolnej chwili. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Alfa

|
Wysłany: Czw Kwi 01, 2010 17:17 Temat postu: |
|
|
Uwielbiam. Czytam właśnie "Kafkę nad morzem". _________________ Wierzę tylko w miłość, choć nie ma w niej logiki... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Pon Cze 14, 2010 18:33 Temat postu: |
|
|
Jeden z moich ulubionych pisarzy polecam szczególnie Kroniki ptaka nakręcacza i Przygodę z owcą. We wakacje mam zamiar przeczytać Norwegian wood _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I came to an end
Where was God when I lost my mind
Where was God when I could not find |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Alfa

|
Wysłany: Pon Cze 14, 2010 18:35 Temat postu: |
|
|
Czytałam Norwegian Wood, a teraz czyta "mój" mężczyzna i też mu się podoba  _________________ Wierzę tylko w miłość, choć nie ma w niej logiki... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Pon Cze 14, 2010 18:56 Temat postu: |
|
|
To dobrze Już się nie mogę doczekać końca sesji, by móc się wziąć za tę książkę. _________________ Where was God when I needed a friend
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Sro Cze 23, 2010 8:46 Temat postu: |
|
|
---------- 21:01 14.06.2010 ----------
Cóż za zbieg okoliczności, ostatnio natknęłam się na tą książkę w katalogu bibliotecznym poszukując hasła "Norwegia", ale odrzuciłam ją, bo nie tego szukałam, a tu proszę okazuje się, że może jednak powinnam się była zatrzymać nad nią
---------- 08:46 23.06.2010 ----------
i zatrzymałam się, ale nad Na południe od granicy, na zachód od słońca. Przyznam, że jak do tej pory nie wiem czym ten pisarz zaskarbił sobie rzeszę fanów. Książka to taki romansidło z wyższej półki, liczyłam, że będzie więcej psychologii, ale jest nostalgia i rozmowy w stylu Mody na sukces. Nie mniej jednak chcę jeszcze przeczytać Kronikę ptaka nakręcacza, bo fabuła jest obiecująca. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Czw Cze 24, 2010 22:46 Temat postu: |
|
|
każdy pisarz ma w swoim dorobku i te gorsze pozycje przyznam się, że akurat tej nie czytałam  _________________ Where was God when I needed a friend
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Pią Cze 25, 2010 9:43 Temat postu: |
|
|
Właśnie dlatego nie chcę go oceniać po jednej książce, bo słyszałam o nim dużo dobrych opinii. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zefir

|
Wysłany: Pią Lip 23, 2010 14:24 Temat postu: |
|
|
| a do jakiego konkretnego gatunku zaliczacie książki tego autora? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
BlackXaida

|
Wysłany: Pon Lis 08, 2010 17:54 Temat postu: |
|
|
czy jego książki są ciężkie? bo słyszałam tylko, że dobre, i to od jednej osoby, więc zasięgam rady forumowiczów  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|