| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Blacky9

|
Wysłany: Sob Sie 29, 2009 15:58 Temat postu: Alan Alexander Milne, Kubuś Puchatek |
|
|
Nie wiem czemu, ale mam sentyment do tej bajki będąc dzieckiem rodzice czytali mi książkę kilka razy, a potem sama także ją lubiłam.
Moje uwielbienie wzrosło w chwili, gdy wytwórnia Walta Disneya wypuściła pierwszy film rysunkowy o przygodach małego misia w czerwonym kubraczku  _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I came to an end
Where was God when I lost my mind
Where was God when I could not find |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Sob Sie 29, 2009 16:22 Temat postu: |
|
|
No cóż ... kto nie lubi misia
Przeczytałam tylko jedną książkę o nim, ale byłam wierną fanką dobranocek z Kubusiem (on, Smerfy i Muminki to były pierwsze pozycje na mojej dobranockowej liście ). Do teraz zdarza mi się je oglądać. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mithrandir

Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 27 Skąd: Planeta Ziemia ( jest takie miejsce)
|
Wysłany: Sob Sie 29, 2009 17:09 Temat postu: |
|
|
Ja juz tego nie ogladam, ale w dzieciństwie byłem zagorzałem fanem Kubusia Puchatka ( najbardziej lubiłem poza Kubusiem Klapouchego i Prosiaczka). Myślę, że takie bajki, maja jakis wpływ na przyszły charakter, czasem zauważyłem, ze niektórzy w swojej pracy używaja zdań wypowiedzianych przez Kubusia i przyjaciół, albom przypominając sobie ich przygody próbują rozwikłać poważna sprawę zwiazaną z ich pracą.  _________________ " Ten, kto gwiazdę w locie schwyta,
Sprawi dziecko mandragorze,
Wie, skąd diabeł wziął kopyta,
Albo czemu gasną zorze,
Umie słuchać Syren śpiewu,
Strzec się zawistników gniewu..."
John Donne |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Sob Sie 29, 2009 20:33 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | albom przypominając sobie ich przygody próbują rozwikłać poważna sprawę zwiazaną z ich pracą. Very Happy |
"myśl, myśl, myśl"  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
aleksandra1994

|
Wysłany: Nie Sie 30, 2009 12:33 Temat postu: |
|
|
fajna bajka
moja siostra go uwielbia (jest fanem)  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mithrandir

|
Wysłany: Nie Sie 30, 2009 15:03 Temat postu: |
|
|
Kubuś Puchatek rzeczywiscie podbił serca milionów dzieci i dorosłych także. Jest wyjatkowy, ponieważź trudno napisać coś, coby się podobało róznym kategoriom wiekowym.  _________________ " Ten, kto gwiazdę w locie schwyta,
Albo czemu gasną zorze,
John Donne |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Nie Sie 30, 2009 15:30 Temat postu: |
|
|
Książka to jedno, bo dała początek jego narodzinom, ale tak naprawdę wytwórnia WD dokończyła sprawę dzięki świetnej animacji. Te bajki naprawdę chciało się oglądać, a teraz jak zerkam czasem na to, co puszczają jako dobranockę to jestem bardzo zdziwiona. Słabe, nudne, a rysunek jakby dziecko go zrobiło. _________________ Where was God when I needed a friend
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Nie Sie 30, 2009 19:10 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Te bajki naprawdę chciało się oglądać, a teraz jak zerkam czasem na to, co puszczają jako dobranockę to jestem bardzo zdziwiona. Słabe, nudne, a rysunek jakby dziecko go zrobiło. |
Ano. Nawet Kubuś Puchatek w nowej wersji to porażka.
Chyba zacznę kolekcjonować stare bajki dla dzieci, żeby później moja latorośl mogła sobie normalne rzeczy zobaczyć w telewizji  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mithrandir

|
Wysłany: Pon Sie 31, 2009 13:50 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | Ano. Nawet Kubuś Puchatek w nowej wersji to porażka.
Chyba zacznę kolekcjonować stare bajki dla dzieci, żeby później moja latorośl mogła soie normalne rzeczy zobaczyć w telewizji  |
Dobre ale chyba juz na to za późno
na tym świecie juz nie ma normalnych bajek... _________________ " Ten, kto gwiazdę w locie schwyta,
Albo czemu gasną zorze,
John Donne |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Pon Sie 31, 2009 17:14 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | na tym świecie juz nie ma normalnych bajek... |
Nowych - normalnych nie zaobserwowałam, ale stare Kreciki, Pyzy i inne Smerfy nawet są ox  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Pon Sie 31, 2009 23:03 Temat postu: |
|
|
Zresztą teraz niewiele już jest takich rysunkowych, większość robiona jest grafiką komputerową, ale to nie to samo.
Stary Kubuś, a jego komputerowy odpowiednik to w ogóle dwie różne bajki  _________________ Where was God when I needed a friend
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mithrandir

|
Wysłany: Wto Wrz 01, 2009 12:55 Temat postu: |
|
|
Zgadzam się  _________________ " Ten, kto gwiazdę w locie schwyta,
Albo czemu gasną zorze,
John Donne |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Czw Wrz 03, 2009 23:46 Temat postu: |
|
|
Jedyną rzeczą, która mnie niepokoi to fakt, że teraz dzieci nie wiedzą przewaznie, że istniała książka, a rysunkowy Kubuś nie został wymyślony w wytwórni bajek, ale duszę dał mu autor książki. Ja, na przykład, swojemu dziecku dam do przeczytania "Kubusia Puchatka" zanim obejrzy film. _________________ Where was God when I needed a friend
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 0:17 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Jedyną rzeczą, która mnie niepokoi to fakt, że teraz dzieci nie wiedzą przewaznie, że istniała książka, a rysunkowy Kubuś nie został wymyślony w wytwórni bajek, ale duszę dał mu autor książki. |
E tam ... przez pół życia nie wiedziałam, że Kubuś Puchatek to bazowo w literaturze. Będąc dzieckiem człowiek średnio zwraca uwagę na takie rzeczy.
Za to niewybaczalnym błędem byłoby sądzenie czegoś takiego o np. Wiedźminie (że to głównie film/ gra), ale chyba takie rzeczy się nie zdarzają  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mithrandir

|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 18:15 Temat postu: |
|
|
Ja z początku także oglądałem bajki, a później czytałem ksiażkę. Mimo to jednak, w mózgu zakorzeniła mi sie wersja pisana, choć przepadałem wtedy za głupiutkim misiem w czerwonym kubraczku uwielbiajacym miód  _________________ " Ten, kto gwiazdę w locie schwyta,
Albo czemu gasną zorze,
John Donne |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|