| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
swistunka

|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 19:27 Temat postu: |
|
|
Poza tym - bardzo byłam zawiedziona, że w wersji książkowej nie było świstaka  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magnolia

|
Wysłany: Czw Maj 06, 2010 9:54 Temat postu: |
|
|
A tam, ja uwielbiałam Kubusia i nadal jestem pod jego wrażeniem. Ale wybierając to "Chatka Puchatka" jest dla mnie jest póki co tą ulubioną, bo cała zgraja jest w niej w komplecie. Zwłaszcza teraz odnawiam z nimi znajomość. Mają się pojawić przepiękne książeczki, odnowione, wymuskane więc przypominę sobie te opowiastki:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Czw Maj 06, 2010 23:03 Temat postu: |
|
|
| magnolia napisał: | A tam, ja uwielbiałam Kubusia i nadal jestem pod jego wrażeniem. Ale wybierając to "Chatka Puchatka" jest dla mnie jest póki co tą ulubioną |
Chatka jest chyba bardziej zabawna, więcej ma tych kubusiowych "mądrości życiowych" chyba, że źle pamiętam  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magnolia

|
Wysłany: Sro Maj 12, 2010 12:14 Temat postu: |
|
|
| też tak uważam właśnie, poza tym w "Chatce Puchatka" są juz wszyscy ze stumilowego lasu. cala zgraja, razem z tygryskiem:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
joan_stark

|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 11:06 Temat postu: |
|
|
Uwielbiam Kubusia Puchatka i mam jeszcze gdzieś w domu tą książkę, więc na pewno jeżeli będę miała dziecko, to przekażę mu ją.
Ostatnio wznowiono Kubusia Puchatka i Chatkę Puchatka, więc mam nadzieję, że rodzice zamiast kupować coś związanego z włatcą móch (nie wiem, co w nim jest takiego fascynującego ) dadzą dziecku taką książeczkę o Puchatku i jego przyjaciołach... Myślę, że jest o wiele bardziej wartościowa. _________________ "Najstarszym i najsilniejszym uczuciem znanym ludzkości jest strach. A najstarszy i najsilniejszy rodzaj strachu to strach przed nieznanym." H.P. Lovecraft
www.premieryksiazkowe.blogspot.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 16:12 Temat postu: |
|
|
Szerze powiedziawszy jakoś nigdy nie przepadałam za Puchatkiem, może jak go czytałam w dzieciństwie to go nie rozumiałam, a później już do niego nie wróciłam. Jedyne co godne uwagi to złote myśli Kłapouchego. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Pon Cze 28, 2010 16:58 Temat postu: |
|
|
Teraz wyszła kontynuacja książki, ale to już nie pióra Milne i mam sceptyczne uczucia, co do tego _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I came to an end
Where was God when I lost my mind
Where was God when I could not find |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magnolia

|
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 8:51 Temat postu: |
|
|
| Dlaczego? Czytałaś już "powrót do Stumilowego lasu" czy te odczucia pojawiają się tylko na podstawie tego, że to kontynuacja? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Nie Lip 18, 2010 19:47 Temat postu: |
|
|
Może to głupie, ale czy Wy czytając to w dzieciństwie nie mieliście takiego wrażenia strachu? Jak przez mgłę pamiętam tę książkę i kojarzą mi się z nią 2 rzeczy: chaos i przerażenie. Nie wiem czemu. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Pią Lip 23, 2010 18:48 Temat postu: |
|
|
Strach i przerażenie to ostatnie co pomyślałabym o Puchatku  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Sob Lip 24, 2010 19:46 Temat postu: |
|
|
Właśnie wiem, że to dziwne, ale jakoś tak mi się kojarzy. Teraz z perspektywy czasu myślę sobie, że
Kubuś - typowy konsumpcjonista naszych czasów, tylko by jadł i się śmiał, nie myśli o konsekwencjach tego co robi
Tygrysek - ADHD
prosiaczek - symbol zalęknionych żon lanych przez mężów
Kłapouchy - przyszły samobójca. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
magnolia

|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 8:20 Temat postu: |
|
|
| Te książeczki chyba mają na celu pokazać przez każdego bohatera najmłodszym czytelnikom jakieś wady, żadna z postaci nie była idealna, jedynie Krzyś był najbardziej rozsądny. Każdy uosabiał jakąś ludzką niedoskonałość. Ale we wszystkich trzech częściach jak widzę chodzi o to by zbudować najpierw problem a potem pokazać jak go najlepiej rozwiązać. A takie nie do końca czy to mądre, czy rozsądne postaci pozwalają tak to rozegrać. W ten sposób te książeczki uczą. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Pon Lis 01, 2010 14:15 Temat postu: |
|
|
Istotnie, to bardzo mądra bajeczka i do tego legendarna, kultowa! Ile pokoleń dzieci się na niej wychowało... Natomiast widzieliście może jakieś nowsze telewizyjne bajki o przygodach Kubusia? Są po prostu okropne. Nie mają w sobie ani odrobiny wdzięku oryginału. Pozdrawiam fanów Puchatka  _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Peregrin

|
Wysłany: Wto Gru 14, 2010 12:24 Temat postu: |
|
|
Tygrysek, to był gość. Moje całe dzieciństwo uważałam go za wzór do naśladowania i miałam wymówkę do ciągłego brykania
Jednak tych nowych wersji bajek, to nawet nie chcę ogłądać! W moim domu będzie tv tylko po to, żeby oglądać stare wersje bajek, kolekcje już zaczęłam, żeby moje przyszłe latorośli się nie nudziły w przyszłości.
A ty już dziś mozesz poczytać o różnych rodzajach złota . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|