| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
maratka

|
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 10:18 Temat postu: Bajki Filozoficzne - Michel Piquemal |
|
|
Czy ktoś z Was kojarzy może tę książkę ? Jeśli tak, to co o niej sądzicie...
Autor przedstawia 60 bajek i przypowieści zaczerpniętych z filozofii zachodniej, mądrości Wschodu, mitologii. Książka z kategorii: dla dzieci i młodzieży, ale chyba każdemu dająca wiele do przemyślenia.
I moja ulubiona:
" Żył raz kiedyś człowiek bardzo bogaty. Żył kiedyś czowiek bardzo biedny. Każdy z nich miał syna, a żyli po przeciwnej stronie wielkiego wzgórza. Pewnego dnia bogacz wyprowadził swego syna na szczyt wzgórza i ogarniając krajobraz obszernym ruchem ręki, tak do niego powiedział:
- Popatrz, wszystko to wkrótce będzie twoje!
W tej samej chwili biedak wyprowadził swego syna na szczyt wzgórza po przeciwnej stronie i, w blasku wschodzącego słońca oświetlającego równinę, powiedział do niego z prostotą:
- Popatrz! " _________________ "Always look on the bright side of life" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jan14

|
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 14:31 Temat postu: |
|
|
Opowiadania filozoficzne pisał też de Mello Polecam serdecznie..
orzeł królewski <-- przeczytaj  _________________ "Czy jeszcze pamiętasz, że zostałeś stworzony do radości?" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 16:09 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Opowiadania filozoficzne pisał też de Mello |
Jeśli to ten sam de Mello, którego cytują w "Jak czytać Alchemika" (czy jak to tam leciało), to - zaiste - kiepskie mamy dzisiejsze powiastki filozoficzne (zwłaszcza, jeśli porównać je z tymi starszej daty). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jan14

|
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 14:36 Temat postu: |
|
|
swistunka nie wiem o czym mówisz, jak masz ochotę podeślij mi link _________________ "Czy jeszcze pamiętasz, że zostałeś stworzony do radości?"
Ostatnio zmieniony przez Jan14 dnia Pią Lut 12, 2010 14:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 16:21 Temat postu: |
|
|
Z bajek filozoficznych kojarzę tylko bajki Leszka Kołakowskiego i muszę przyznać, że są świetne. W każdym razie na pewno sięgnę jeszcze po tego typu literaturę. _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bunia91

|
Wysłany: Sob Paź 30, 2010 23:22 Temat postu: |
|
|
Obiło mi się to juz o uszy, ale sama nie miałam styczności. Muszę zajerzec, bo to już kolejny raz kiedy wpadam na trop tych bajek to musi byc przeznaczenie Nie no żart. Mało jest teraz na prawdę dobry bajek o podtekstach filozoficznych. _________________ "Ludzie giną na wszelaki sposób, wedle wszystkich kluczów, pod każdym pretekstem..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 21:57 Temat postu: |
|
|
Ciekawe są też filmy krótkometrażowe pokazujące bajki filozoficzne. Spotkałem się z kilkoma i mnie zaciekawiły.. _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bunia91

|
Wysłany: Sro Lis 17, 2010 18:40 Temat postu: |
|
|
Coś więcej na ten temat?
Szczerze nie spotkałam się z nimi, a brzmi ciekawie  _________________ "Ludzie giną na wszelaki sposób, wedle wszystkich kluczów, pod każdym pretekstem..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|