| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
ainterior

|
Wysłany: Sob Wrz 26, 2009 22:22 Temat postu: ,,Jeżycjada" Małgorzaty Musierowicz |
|
|
O całej serii tej autorki wątku się nie doszukałam, więc zakładam.
Znam 14 książek z jej serii- na ,,Kalamburce" skończyłam. Kiedyś znałam fragmenty na pamięć i byłam zakochana w tych książkach... Trudno zaprzeczyć, że jest to literatura młodzieżowa (zwłaszcza dla osób płci żeńskiej), ale nie można też pominąć uniwersalności ,,Jeżycjady". Pozytywne przesłanie, niby- na marginesie- wtrącane filozoficzne stanowiska i poglądy, ogromna plastyczność kreowanych postaci i psychologiczna wnikliwość autorki sprawiają, że do tych książek, nawet z upływem lat- chce się i- warto!- wracać.
A Wy co sądzicie o serii Musierowicz? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Sob Wrz 26, 2009 22:36 Temat postu: |
|
|
Musierowicz jest spoko
I o ile niezbyt przepadam za jej bratem, to jej książki czytałam z wypiekami na twarzy będąc w podstawówce. Przeczytałam jakoś połowę serii i bardzo mnie to czytanie cieszyło.
Zdecydowanie - będę te książki podsuwać swoim dzieciom  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maratka

|
Wysłany: Nie Wrz 27, 2009 23:45 Temat postu: |
|
|
Ja mam całą serię za sobą i za każdym razem czekam na kolejny tom Uwielbiam też wszelkie książki "kulinarne" autorstwa Pani Musierowicz. We wszystkim co pisze tworzy niesamowity, ciepły klimat i to chyba najbardziej wciąga. Zaczęłam czytać w podstawówce, teraz kończę studia, a Jeżycjada jest gdzieś cały czas koło mnie- czysta magia w tych książkach  _________________ "Always look on the bright side of life" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Akiko

|
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 21:04 Temat postu: |
|
|
Również jestem fanką Musierowicz, a raczej Jeżycjady. Swoją przygodę z tym cyklem zaczęłam późno, bo będąc już na studiach. Uwielbiam jej książki za świetny język! Przyznam się, ze pierwsze tomy bardziej mi się podobały. Aż zaczęłam żałować, że nie żyłam w latach 70-tych Jak swistunka mam zamiar dać je moim dzieciom do przeczytania (jak już będę je miała ) _________________ "(...) aż pozostaje jedynie pozbawiona zmysłów cisza" Murakami
日本語 を 勉強 しなくちゃいけません。 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ainterior

|
Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 12:31 Temat postu: |
|
|
A który tom ,,Jeżycjady" podoba Wam się najbardziej?
W moim przypadku- ,,Opium w rosole"  _________________ Jestem kobietą, heloł...! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Akiko

|
Wysłany: Sro Wrz 30, 2009 15:57 Temat postu: |
|
|
Lubię wszystkie! Sentyment mam do "Kwiatu kalafiora", ale dlatego, że właśnie od tej części zaczęłam swoją przygodę z Musierowicz  _________________ "(...) aż pozostaje jedynie pozbawiona zmysłów cisza" Murakami
日本語 を 勉強 しなくちゃいけません。 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bazylekk

|
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 13:48 Temat postu: |
|
|
Na książki Pani Musierowicz trafiłam zupełnie przypadkiem wiele lat temu. Wtedy nie wiedziałam, że jest to jakaś seria i to tak liczna. Dziś znam wszystkie części prawie na pamięć, oczywiście mam je wszystkie w domu. W zasadzie dzięki nim mieszkam teraz w Poznaniu. Mam już 23 lata i czasami mi się wydaje, że już nich wyrosłam, że powoli te historie wydaję mi się banalne i przewidywalne. A jednak co roku przed Świętami sięgam po "Noelkę". Zawsze pomaga mi poczuć tę niepowtarzalną atmosferę, którą przez dzisiejszą komercjalizację coraz mniej się czuje. Wszystkim polecam Jeżycjadę, bo pomaga na świat spojrzeć przez różowe okulary i daje nadzieję, że nas też może spotkać coś wyjątkowego  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kilmeny

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 13:31 Temat postu: |
|
|
"Jeżycjada" ma swój klimat . Wczoraj skończyłam czytać "Sprężynę". Chociaż poprzednie części bardziej mi się podobały... _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ainterior

|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 21:23 Temat postu: |
|
|
Też próbowałam coś z tych nowszych części poczytać, ale mnie już nie wciągnęło. Może wyrosłam, a do tamtych mam po prostu sentyment i daltego wciąź do nich wracam? Nie wiem... _________________ Jestem kobietą, heloł...! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maddziaa

|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 13:31 Temat postu: |
|
|
Ja również bardzo lubię twórczość pani Musierowicz. A najbardziej opium w rosole ;] _________________ Kto znajduje, źle szukał. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kilmeny

|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 17:07 Temat postu: |
|
|
| maddziaa napisał: | | A najbardziej opium w rosole ;] |
Ja też! Znaczy do "Tygrysa i Róży", bo ta i "Opium w rosole" to moje ulubione. Lubię Laurę - może nie postępowała zbyt słusznie, ale jest mi bliska . _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
uwe

|
Wysłany: Nie Mar 14, 2010 22:35 Temat postu: |
|
|
W dzieciństwie nie czytałam tej serii - na studiach dostałam Kwiat kalafiora i potem poleciało Nie zostałam może wielką fanką ale przeczytałam większość  _________________ Zawsze mówię prawdę, nawet kiedy kłamię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Riel

|
Wysłany: Wto Kwi 06, 2010 16:42 Temat postu: |
|
|
| Ja dopiero mam zamiar przeczytać całą serię po tym, jak spodobała mi się lektura w szkole - Opium w rosole. Cieszę się, że coraz lepsze książki są lekturami. Jutro zaczynam Szóstą Klepkę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kilmeny

|
Wysłany: Wto Kwi 06, 2010 18:08 Temat postu: |
|
|
Właśnie, szkoda, że nie miałam żadnej z tych książek w szkole jako lektury . Chociaż w sumie co to za różnica... _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zefir

|
Wysłany: Pią Kwi 16, 2010 21:51 Temat postu: |
|
|
| ta książka jest dziwna ,bo rodzice by mi w życiu nie pozwolili łazić po mieście o 2 w nocy tak jak Gabrysia z Pyziakiem |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|