| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
ainterior

|
Wysłany: Wto Wrz 29, 2009 21:02 Temat postu: ,,Idiota" Fiodor Dostojewski |
|
|
Czytaliście tą książkę?
Zachwyciła mnie bardzo. Niedawno zamówiłam sobie i zamierzam przeczytać jeszcze raz. Świetna koncepcja, plastyczny obraz postaci, jak to u Dostojewskiego- dużo psychologii.
Miałam tylko niejasne wrażenie iż na zły przekład trafiłam. Jeśli ktoś orientuje się w tłumaczeniach tej książki na język polski, to proszony jest o napisanie które jest godniejsze przeczytania;) (o ile jest ich więcej niż jedno).
Dostojewski o ,,Idiocie" : "Chodzi mianowicie o przedstawienie absolutnie doskonałego człowieka". _________________ Jestem kobietą, heloł...! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Akiko

|
Wysłany: Sro Wrz 30, 2009 16:05 Temat postu: |
|
|
Czytałam. Ale powiem szczerze, że Dostojewski mnie męczy... Czytałam też "Braci Karamazow" i odczucia mam podobne. W innym wątku już pisałam, że z Dostojewskiego najbardziej lubię "Zapiski z domu umarłych". Polecam!  _________________ "(...) aż pozostaje jedynie pozbawiona zmysłów cisza" Murakami
日本語 を 勉強 しなくちゃいけません。 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ainterior

|
Wysłany: Pon Paź 05, 2009 17:34 Temat postu: |
|
|
Dostojewskiego czytałam: ,,Zbrodnię..." , ,,Idiotę" , ,,Braci Karamazow" i dwa opowiadania. ,,Bracia Karamazow" jak to napisałaś ,,,zmęczyli" mnie również. Opowiadania wspominam średnio. Pozostałe dwie czytałam z zapartym tchem  _________________ Jestem kobietą, heloł...! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ian

|
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 14:11 Temat postu: |
|
|
Od czasu do czasu ucinam sobie z ojcem "pogawędkę" (kilkugodzinną ) na temat książek... I podczas ostatniej z nich z jego strony padł właśnie "Idiota", jako absolutny kanon, który po prostu trzeba znać. Przynajmniej wdając się z nim w taką dyskusję I wstyd stwierdzić, ale do teraz się za "Idiotę" nie zabrałem... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ainterior

|
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 20:47 Temat postu: |
|
|
To się zabierz, bo naprawdę warto  _________________ Jestem kobietą, heloł...! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|