| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
uwe

|
Wysłany: Nie Paź 04, 2009 15:55 Temat postu: Markus Zusak |
|
|
Markus Zusak to młody autor. W Polsce wydano dwie jego książki. Złodziejkę książek i Posłańca. Jednak moim zdaniem to jeden z tych autorów którego książki powinny znaleźć się w każdej biblioteczce. Czy ktoś go zna? Lubi? Szanuje? Czyta?  _________________ Zawsze mówię prawdę, nawet kiedy kłamię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marion

|
Wysłany: Sro Paź 07, 2009 10:52 Temat postu: |
|
|
| Dostałam kiedyś Złodziejkę i długo się do niej zbierałam. Jakoś mi było z nią nie po drodze. W końcu jednak przysiadłam do lektury i przepadłam. Nie przesadzę jeśli powiem, że to jedna z lepszych rzeczy jakie w życiu czytałam. Natomiast Posłańca nie czytałam. To coś nowego? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Sro Paź 07, 2009 11:35 Temat postu: |
|
|
Osobiście nie znam. Chociaż całkiem przystojny facet więc mogę poznać  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marion

|
Wysłany: Czw Paź 08, 2009 18:31 Temat postu: |
|
|
| myślę, że gdyby zastosować takie kryterium oceny dzieła literackiego, to uczniowie nie narzekaliby na nadmiar lektur obowiązkowych;))) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
uwe

|
Wysłany: Czw Paź 08, 2009 21:32 Temat postu: |
|
|
Wolałabym jednak porozmawiać o książkach tego Pana niż o Jego aparycji
Złodziejka książek była dla mnie pierwszym spotkaniem z Zusakiem. Teraz wiem że tych książek wydał wcześniej jeszcze co najmniej dwie. Z czego na podstawie jednej był nakręcony serial dla młodzieży.
Teraz kolejnym spotkaniem jest Posłaniec.
Myślę że autor ma już swój styl. Dość charakterystyczny i mi odpowiadający. Nawet bardzo. Krótkie - jakby pourywane zdania. Jak chociażby ze Złodziejki książek:
"Drobna uwaga.
Na pewno umrzecie."
Stawiają na baczność. W niektórych momentach szokują. Innym razem budzą. _________________ Zawsze mówię prawdę, nawet kiedy kłamię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marion

|
Wysłany: Wto Paź 13, 2009 11:27 Temat postu: |
|
|
Pan Śmierć ze Złodziejki książek potrafi dokopać Rzeczywiście, takie zdania stawiają Cię na baczność i na chwilę zatykają. Niby proste, niby oczywiste, a jednak zaskakujące. Właśnie kupiłam sobie na allegro Moje tak zwane życie Zusaka (podobno bardzo stara rzecz), a wczoraj dostałam Posłańca i właśnie zabieram się za czytanie:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ilona

|
Wysłany: Wto Paź 13, 2009 16:30 Temat postu: |
|
|
Złodziejkę pokochałam - Kilka dni temu skończylam czytać Posłańca i tutaj niestety się rozczarowałam. Rażą mnie wulgaryzmy, nie podoba mi się bardzo negtywny obraz matki i epatowanie przemocą, jako metodą walki ze złem. Ksiązka jest przewidywalna - nie miałam problemu ze zgadnięciem, kto rozdaje karty, natomiast - mimo końcowego wyjaśnienia wciąż nie rozumiem metody. Cel - jak dla mnie- nie uświęca środków.
Złodziejka- TAK, Posłaniec- NIE.
(o ile się nie mylę, Posłaniec był książką wcześniejszą - tylko kolejność wydania w Polsce inna. Dla mnie to wygląda na chwyt marketingowy- najpierw wydać coś lepszefgo, zachwycić twórczością autora, a potem spragnionym czytelnikom podać coś dużo gorszej jakości, licząc na sprzedaż na fali popularności autora). _________________ Książka to mój nałóg  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magdalena1377

|
Wysłany: Wto Paź 13, 2009 21:07 Temat postu: |
|
|
Zlodziejke przeczytalam. Pokochalam. Bardzo mi odpowiada ukazany w niej obraz Pana Smierc. "Poslanca" czytam wlasnie. Narazie mi sie bardzo podoba. _________________ "Pozwól, bym płakała nad ciężkim losem i abym wzdychała za wolnością" (Handel- "Lascia ch'io pianga") |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marion

|
Wysłany: Sro Paź 14, 2009 13:21 Temat postu: |
|
|
[quote="Ilona"]Złodziejkę pokochałam - Kilka dni temu skończylam czytać Posłańca i tutaj niestety się rozczarowałam. Rażą mnie wulgaryzmy, nie podoba mi się bardzo negtywny obraz matki i epatowanie przemocą, jako metodą walki ze złem. Ksiązka jest przewidywalna - nie miałam problemu ze zgadnięciem, kto rozdaje karty, natomiast - mimo końcowego wyjaśnienia wciąż nie rozumiem metody. Cel - jak dla mnie- nie uświęca środków.
Jak już mówiłam, Posłańca jeszcze nie doczytałam, ale zaciekawiło mnie to, co mówisz. Wytłumacz, proszę, o co chodzi z tym negatywnym obrazem matki. Chodzi o to, że matka jako postać jest przedstawiona negatywnie, czy o to, że nie widzisz uzasadnienia dla takiego przedstawienia matki w książce? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
uwe

|
Wysłany: Czw Paź 15, 2009 0:42 Temat postu: |
|
|
Mnie Posłaniec ujął tymi właśnie zdaniami stawiającymi na baczność. Chociaż rzeczywiście Złodziejka wzruszała, poruszała, była rawie jak baśń. Posłaniec już taki nie jest. Chociaż Zusaka kocham nadal  _________________ Zawsze mówię prawdę, nawet kiedy kłamię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magdalena1377

|
Wysłany: Pią Paź 16, 2009 11:08 Temat postu: |
|
|
A mnie poslaniec sie bardzo podoba. Czyta sie go szybko, nie jest ckliwy, choc porusza bardzo powazne, wzruszajace momentami kwestie. _________________ "Pozwól, bym płakała nad ciężkim losem i abym wzdychała za wolnością" (Handel- "Lascia ch'io pianga") |
|
| Powrót do góry |
|
 |
uwe

|
Wysłany: Pon Paź 19, 2009 1:38 Temat postu: |
|
|
Ale zakończenie rzeczywiście trochę rozczarowuje. Przynajmniej ja miałam niedosyt. O ile do ostatniego rozdziału książkę pochłonęłam. O tyle pod koniec jakoś tak - coś bym zmieniła. _________________ Zawsze mówię prawdę, nawet kiedy kłamię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 2:53 Temat postu: |
|
|
Złodziejka książek - pochłonięta. Posłaniec trochę mniej chłonięty ale też odnalazłam kilka cytatów. Myślę że Zusak (jeśli będzie pisał tak dalej) może stać się jednym z moich ulubionych. Nawet nie dlatego że jest przystojny  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magdalena1377

|
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 12:47 Temat postu: |
|
|
Mnie sie nawet zakonczenie podoba . Bo spodziewalam sie czego innego. To zaskoczenie jest fajne.
A Zusak- strasznie mile ma oczy to chlopie....  _________________ "Pozwól, bym płakała nad ciężkim losem i abym wzdychała za wolnością" (Handel- "Lascia ch'io pianga") |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magnolia

|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 9:57 Temat postu: |
|
|
| Chcę się przyłączyć do rozmowy, ponieważ też przeczytałam obie książki. To co się od razu rzuca w oczy to to, ze są to zupełnie różne teksty i chyba ocena ich zależy od tego kto co lubi. Ja też przyznam, że "Złodziejka" zrobiła na mnie większe wrażenie, tak emocjonalnie. Ale "Posłaniec" ma za to inne walory. Jest momentami zabawny, przekazuje inne wartości i też daje pole do przemyśleń. Nie jest więc według mnie gorszy. Jest inny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|