Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Markus Zusak
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Literatura piękna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
uwe

PostWysłany: Nie Paź 04, 2009 15:55    Temat postu: Markus Zusak Odpowiedz z cytatem

Markus Zusak to młody autor. W Polsce wydano dwie jego książki. Złodziejkę książek i Posłańca. Jednak moim zdaniem to jeden z tych autorów którego książki powinny znaleźć się w każdej biblioteczce. Czy ktoś go zna? Lubi? Szanuje? Czyta? Smile
marion

PostWysłany: Sro Paź 07, 2009 10:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dostałam kiedyś Złodziejkę i długo się do niej zbierałam. Jakoś mi było z nią nie po drodze. W końcu jednak przysiadłam do lektury i przepadłam. Nie przesadzę jeśli powiem, że to jedna z lepszych rzeczy jakie w życiu czytałam. Natomiast Posłańca nie czytałam. To coś nowego?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nemo

PostWysłany: Sro Paź 07, 2009 11:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Osobiście nie znam. Chociaż całkiem przystojny facet więc mogę poznać Wink
Powrót do góry
marion

PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 18:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

myślę, że gdyby zastosować takie kryterium oceny dzieła literackiego, to uczniowie nie narzekaliby na nadmiar lektur obowiązkowych;)))
Powrót do góry
uwe

PostWysłany: Czw Paź 08, 2009 21:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wolałabym jednak porozmawiać o książkach tego Pana niż o Jego aparycji Wink

Złodziejka książek była dla mnie pierwszym spotkaniem z Zusakiem. Teraz wiem że tych książek wydał wcześniej jeszcze co najmniej dwie. Z czego na podstawie jednej był nakręcony serial dla młodzieży.

Teraz kolejnym spotkaniem jest Posłaniec.

Myślę że autor ma już swój styl. Dość charakterystyczny i mi odpowiadający. Nawet bardzo. Krótkie - jakby pourywane zdania. Jak chociażby ze Złodziejki książek:
"Drobna uwaga.
Na pewno umrzecie."

Stawiają na baczność. W niektórych momentach szokują. Innym razem budzą.
marion

PostWysłany: Wto Paź 13, 2009 11:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pan Śmierć ze Złodziejki książek potrafi dokopaćSmile Rzeczywiście, takie zdania stawiają Cię na baczność i na chwilę zatykają. Niby proste, niby oczywiste, a jednak zaskakujące. Właśnie kupiłam sobie na allegro Moje tak zwane życie Zusaka (podobno bardzo stara rzecz), a wczoraj dostałam Posłańca i właśnie zabieram się za czytanie:)
Powrót do góry
Ilona

PostWysłany: Wto Paź 13, 2009 16:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Złodziejkę pokochałam Smile- Kilka dni temu skończylam czytać Posłańca i tutaj niestety się rozczarowałam. Rażą mnie wulgaryzmy, nie podoba mi się bardzo negtywny obraz matki i epatowanie przemocą, jako metodą walki ze złem. Ksiązka jest przewidywalna - nie miałam problemu ze zgadnięciem, kto rozdaje karty, natomiast - mimo końcowego wyjaśnienia wciąż nie rozumiem metody. Cel - jak dla mnie- nie uświęca środków.

Złodziejka- TAK, Posłaniec- NIE.

(o ile się nie mylę, Posłaniec był książką wcześniejszą - tylko kolejność wydania w Polsce inna. Dla mnie to wygląda na chwyt marketingowy- najpierw wydać coś lepszefgo, zachwycić twórczością autora, a potem spragnionym czytelnikom podać coś dużo gorszej jakości, licząc na sprzedaż na fali popularności autora).
magdalena1377

PostWysłany: Wto Paź 13, 2009 21:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zlodziejke przeczytalam. Pokochalam. Bardzo mi odpowiada ukazany w niej obraz Pana Smierc. "Poslanca" czytam wlasnie. Narazie mi sie bardzo podoba.
marion

PostWysłany: Sro Paź 14, 2009 13:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="Ilona"]Złodziejkę pokochałam Smile- Kilka dni temu skończylam czytać Posłańca i tutaj niestety się rozczarowałam. Rażą mnie wulgaryzmy, nie podoba mi się bardzo negtywny obraz matki i epatowanie przemocą, jako metodą walki ze złem. Ksiązka jest przewidywalna - nie miałam problemu ze zgadnięciem, kto rozdaje karty, natomiast - mimo końcowego wyjaśnienia wciąż nie rozumiem metody. Cel - jak dla mnie- nie uświęca środków.

Jak już mówiłam, Posłańca jeszcze nie doczytałam, ale zaciekawiło mnie to, co mówisz. Wytłumacz, proszę, o co chodzi z tym negatywnym obrazem matki. Chodzi o to, że matka jako postać jest przedstawiona negatywnie, czy o to, że nie widzisz uzasadnienia dla takiego przedstawienia matki w książce?
Powrót do góry
uwe

PostWysłany: Czw Paź 15, 2009 0:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mnie Posłaniec ujął tymi właśnie zdaniami stawiającymi na baczność. Chociaż rzeczywiście Złodziejka wzruszała, poruszała, była rawie jak baśń. Posłaniec już taki nie jest. Chociaż Zusaka kocham nadal Wink
magdalena1377

PostWysłany: Pią Paź 16, 2009 11:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A mnie poslaniec sie bardzo podoba. Czyta sie go szybko, nie jest ckliwy, choc porusza bardzo powazne, wzruszajace momentami kwestie.
uwe

PostWysłany: Pon Paź 19, 2009 1:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale zakończenie rzeczywiście trochę rozczarowuje. Przynajmniej ja miałam niedosyt. O ile do ostatniego rozdziału książkę pochłonęłam. O tyle pod koniec jakoś tak - coś bym zmieniła.
nemo

PostWysłany: Wto Paź 20, 2009 2:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Złodziejka książek - pochłonięta. Posłaniec trochę mniej chłonięty ale też odnalazłam kilka cytatów. Myślę że Zusak (jeśli będzie pisał tak dalej) może stać się jednym z moich ulubionych. Nawet nie dlatego że jest przystojny Wink
Powrót do góry
magdalena1377

PostWysłany: Wto Paź 20, 2009 12:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mnie sie nawet zakonczenie podoba Smile. Bo spodziewalam sie czego innego. To zaskoczenie jest fajne.
A Zusak- strasznie mile ma oczy to chlopie.... Razz
magnolia

PostWysłany: Pon Lis 02, 2009 9:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chcę się przyłączyć do rozmowy, ponieważ też przeczytałam obie książki. To co się od razu rzuca w oczy to to, ze są to zupełnie różne teksty i chyba ocena ich zależy od tego kto co lubi. Ja też przyznam, że "Złodziejka" zrobiła na mnie większe wrażenie, tak emocjonalnie. Ale "Posłaniec" ma za to inne walory. Jest momentami zabawny, przekazuje inne wartości i też daje pole do przemyśleń. Nie jest więc według mnie gorszy. Jest inny.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Literatura piękna Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: