Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Markus Zusak
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Literatura piękna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ian

PostWysłany: Pon Lis 02, 2009 20:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ilona napisał:

Złodziejka- TAK, Posłaniec- NIE.

(o ile się nie mylę, Posłaniec był książką wcześniejszą - tylko kolejność wydania w Polsce inna. Dla mnie to wygląda na chwyt marketingowy- najpierw wydać coś lepszefgo, zachwycić twórczością autora, a potem spragnionym czytelnikom podać coś dużo gorszej jakości, licząc na sprzedaż na fali popularności autora).

Ja jestem po przeczytaniu "Złodziejki", teraz zdobyłem "Posłańca" i mam zamiar się wkrótce za niego wziąćSmile Też mnie zdziwiło, że książki wyszły u nas w odwrotnej kolejności, niż były oryginalnie napisane. Nie wiem, czy to z tego powodu, o którym mówisz (co sądzi reszta?), ale "Złodziejka" tak mnie nakręciła, że i tak z dużym entuzjazem sięgam po "Posłańca". No zobaczymy...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
magdalena1377

PostWysłany: Czw Lis 05, 2009 7:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Poslaniec" nie jest zla ksiazka tylko dlatego, ze powstal przed "Zlodziejka ksiazek". W 2003r. zostal ksiazka roku na kontynencie australijskim, i otrzymal jakas prestizowa nagrode. Zreszta, Zusak jest mlodym pisarzem, a kazda jego ksiazka byla wydarzeniem literackim- nawet pierwsza. "Zlodziejka" stala sie tylko najbardziej popularna, bo zahacza o literature dziecieca w malo konwencjonalny sposob. Takie jest moje zdanie. "Poslaniec" jest ksiazka fenomenalna. Nie moge sie doczekac pozostalych wydawnictw.
magnolia

PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 10:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No właśnie:) Ja też jestem bardzo ciekawa kolejnych jego tekstów. Wracając do "Posłańca" i zakończenia, o którym wspominaliście ja się nie spodziewałam:) I bardzo fajnie sobie to Zusak wymyślił.
Powrót do góry
magdalena1377

PostWysłany: Pon Lis 09, 2009 7:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Magnolio, bo to naprawde jest dobry pisarz. Fakt, ze zabiegi wydawnicze w Polsce nie sa najlepsze- bo powinno sie publikowac jego ksiazki zgodnie z kolejnoscia ich powstawania. Wtedy i my mielibysmy przyjemnosc rozkoszowac sie zaskakujacymi zmianami tematow i tresci ksiazek. Napewno olbrzymim zaskoczeniem dla czytelnika jest przeczytanie "zlodziejki" po "Poslancu". Bo "Zlodziejka" okresla juz wysoki pulap literatury pieknej. I po jej lekturze podnosi sie poprzeczka. Jestem pewna, ze kolejna ksiazka Zusaka bedzie jeszcze lepsza!
ian

PostWysłany: Pon Lis 09, 2009 14:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Od kilku dni czytam "Posłańca" i osobiście podoba mi się jeszcze bardziej niż "Złodziejka". Może dlatego, że najbardziej lubię, kiedy w książce narracja jest 1-osobowa, tak, jak w tym przypadku. Zwłaszcza, że Ed jest doskonałym i zabawnym narratorem;)
Powrót do góry
magdalena1377

PostWysłany: Wto Lis 10, 2009 8:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mnie tez sie bardziej podoba "Poslaniec". I utozsamiam sie tu z bohaterem. Bo kleptomanka na pewno nie jestem Wink. Taka dygresyjka. Przepraszam. W kazdym razie- rozumiem tego Eda- nieudacznika.
magnolia

PostWysłany: Wto Lis 10, 2009 14:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ależ ja wiem, że to jest dobry pisarz:) I bardzo go lubię a "Posłaniec" zrobił na mnie wielkie wrażenie:) Niczego co tu dobrego o nim piszecie nie neguję absolutnie:)
Powrót do góry
magdalena1377

PostWysłany: Sro Gru 09, 2009 8:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i dobrze;). Apropos "Posłanca"- przeczytałam go (a w kazdym razie obszerne jego fragmenty) raz jeszcze. Mialam na to wielka ochote.
magnolia

PostWysłany: Sro Gru 30, 2009 9:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może i ja to też teraz zrobię, tzn. przeczytam po raz kolejny. Kupiłam na gwiazdkę bratu tą książkę więc jak ją przeczyta to ja się za to wezmę jeśli tylko czas pozwoli. Mam ochotę na dobry humor a w "posłańcu" tego nie brakuje:)
Powrót do góry
ian

PostWysłany: Sro Gru 30, 2009 12:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To ja akurat nie mam zwyczaju wracania do książek już przeczytanych. Ale jeśli już bym to robił, to Posłaniec na pewno by na to zasługiwałWink Póki co to czekam raczej na jakiegoś nowego Zusaka:)
Powrót do góry
magdalena1377

PostWysłany: Pią Sty 08, 2010 9:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I obys sie doczekal Wink. Apropos prezentow: podarowalam "Poslanca" mojej siostrze na gwiazdke. I w ten sposob zapomniala, ze byly swieta! Spedzila 2 dni w lozku, nie mogac sie oderwac od tej ksiazki. A wszyscy wiedza, ze nie jest to ksiazeczka uboga w stronice:). Wiec mi siostra odjechala... Very Happy
EMC

PostWysłany: Nie Cze 13, 2010 18:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

---------- 17:29 22.04.2010 ----------

Strasznie cenie tego autora Smile Absolutnie genialny. Przeczytałam jedną jego książkę "Złodziejkę książek" , którą ubóstwiam. Trzeba mieć talent, żeby tak, może nie lekko, ale przystępnie i neutralnie, przedstawić dramat poszczególnych ludzi i całych narodów w czasie trwania II wojny światowej. Markus Zusak uczynił jednak coś jeszcze trudniejszego - w czasie wojny, pośród krwi, ran i nienawiści dostrzegł człowieczeństwo.
Polecam, nie wyobrażam sobie nie mieć jego książek w mojej biblioteczce. "Posłaniec" już idzie pocztą.

---------- 18:31 13.06.2010 ----------

Przeczytałam "Posłańca" i jestem...rozczarowana. Moim zdaniem ta książka nie ma tego "czegoś" co miała "Złodziejka książek"
Autor niby starał się być zabawny, styl w teorii podobny, ale...to nie to.
Nie polecam.
Wiki

PostWysłany: Nie Sie 29, 2010 18:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Koleżanka mi polecała ostatnio Złodziejkę... . Tu też widzę pozytywne recenzje. Warto przy zamawianiu następnych pozycji dołączyć także tą do listy i zobaczyć czy rzeczywiście książka taka dobra Smile.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Literatura piękna Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: