| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
ian

|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 20:46 Temat postu: |
|
|
| Ilona napisał: |
Złodziejka- TAK, Posłaniec- NIE.
(o ile się nie mylę, Posłaniec był książką wcześniejszą - tylko kolejność wydania w Polsce inna. Dla mnie to wygląda na chwyt marketingowy- najpierw wydać coś lepszefgo, zachwycić twórczością autora, a potem spragnionym czytelnikom podać coś dużo gorszej jakości, licząc na sprzedaż na fali popularności autora). |
Ja jestem po przeczytaniu "Złodziejki", teraz zdobyłem "Posłańca" i mam zamiar się wkrótce za niego wziąć Też mnie zdziwiło, że książki wyszły u nas w odwrotnej kolejności, niż były oryginalnie napisane. Nie wiem, czy to z tego powodu, o którym mówisz (co sądzi reszta?), ale "Złodziejka" tak mnie nakręciła, że i tak z dużym entuzjazem sięgam po "Posłańca". No zobaczymy... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magdalena1377

|
Wysłany: Czw Lis 05, 2009 7:24 Temat postu: |
|
|
"Poslaniec" nie jest zla ksiazka tylko dlatego, ze powstal przed "Zlodziejka ksiazek". W 2003r. zostal ksiazka roku na kontynencie australijskim, i otrzymal jakas prestizowa nagrode. Zreszta, Zusak jest mlodym pisarzem, a kazda jego ksiazka byla wydarzeniem literackim- nawet pierwsza. "Zlodziejka" stala sie tylko najbardziej popularna, bo zahacza o literature dziecieca w malo konwencjonalny sposob. Takie jest moje zdanie. "Poslaniec" jest ksiazka fenomenalna. Nie moge sie doczekac pozostalych wydawnictw. _________________ "Pozwól, bym płakała nad ciężkim losem i abym wzdychała za wolnością" (Handel- "Lascia ch'io pianga") |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magnolia

|
Wysłany: Pią Lis 06, 2009 10:32 Temat postu: |
|
|
| No właśnie:) Ja też jestem bardzo ciekawa kolejnych jego tekstów. Wracając do "Posłańca" i zakończenia, o którym wspominaliście ja się nie spodziewałam:) I bardzo fajnie sobie to Zusak wymyślił. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magdalena1377

|
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 7:50 Temat postu: |
|
|
Magnolio, bo to naprawde jest dobry pisarz. Fakt, ze zabiegi wydawnicze w Polsce nie sa najlepsze- bo powinno sie publikowac jego ksiazki zgodnie z kolejnoscia ich powstawania. Wtedy i my mielibysmy przyjemnosc rozkoszowac sie zaskakujacymi zmianami tematow i tresci ksiazek. Napewno olbrzymim zaskoczeniem dla czytelnika jest przeczytanie "zlodziejki" po "Poslancu". Bo "Zlodziejka" okresla juz wysoki pulap literatury pieknej. I po jej lekturze podnosi sie poprzeczka. Jestem pewna, ze kolejna ksiazka Zusaka bedzie jeszcze lepsza! _________________ "Pozwól, bym płakała nad ciężkim losem i abym wzdychała za wolnością" (Handel- "Lascia ch'io pianga") |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ian

|
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 14:03 Temat postu: |
|
|
| Od kilku dni czytam "Posłańca" i osobiście podoba mi się jeszcze bardziej niż "Złodziejka". Może dlatego, że najbardziej lubię, kiedy w książce narracja jest 1-osobowa, tak, jak w tym przypadku. Zwłaszcza, że Ed jest doskonałym i zabawnym narratorem;) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magdalena1377

|
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 8:14 Temat postu: |
|
|
Mnie tez sie bardziej podoba "Poslaniec". I utozsamiam sie tu z bohaterem. Bo kleptomanka na pewno nie jestem . Taka dygresyjka. Przepraszam. W kazdym razie- rozumiem tego Eda- nieudacznika. _________________ "Pozwól, bym płakała nad ciężkim losem i abym wzdychała za wolnością" (Handel- "Lascia ch'io pianga") |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magnolia

|
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 14:28 Temat postu: |
|
|
| Ależ ja wiem, że to jest dobry pisarz:) I bardzo go lubię a "Posłaniec" zrobił na mnie wielkie wrażenie:) Niczego co tu dobrego o nim piszecie nie neguję absolutnie:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magdalena1377

|
Wysłany: Sro Gru 09, 2009 8:52 Temat postu: |
|
|
No i dobrze;). Apropos "Posłanca"- przeczytałam go (a w kazdym razie obszerne jego fragmenty) raz jeszcze. Mialam na to wielka ochote. _________________ "Pozwól, bym płakała nad ciężkim losem i abym wzdychała za wolnością" (Handel- "Lascia ch'io pianga") |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magnolia

|
Wysłany: Sro Gru 30, 2009 9:15 Temat postu: |
|
|
| Może i ja to też teraz zrobię, tzn. przeczytam po raz kolejny. Kupiłam na gwiazdkę bratu tą książkę więc jak ją przeczyta to ja się za to wezmę jeśli tylko czas pozwoli. Mam ochotę na dobry humor a w "posłańcu" tego nie brakuje:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ian

|
Wysłany: Sro Gru 30, 2009 12:01 Temat postu: |
|
|
To ja akurat nie mam zwyczaju wracania do książek już przeczytanych. Ale jeśli już bym to robił, to Posłaniec na pewno by na to zasługiwał Póki co to czekam raczej na jakiegoś nowego Zusaka:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magdalena1377

|
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 9:52 Temat postu: |
|
|
I obys sie doczekal . Apropos prezentow: podarowalam "Poslanca" mojej siostrze na gwiazdke. I w ten sposob zapomniala, ze byly swieta! Spedzila 2 dni w lozku, nie mogac sie oderwac od tej ksiazki. A wszyscy wiedza, ze nie jest to ksiazeczka uboga w stronice:). Wiec mi siostra odjechala...  _________________ "Pozwól, bym płakała nad ciężkim losem i abym wzdychała za wolnością" (Handel- "Lascia ch'io pianga") |
|
| Powrót do góry |
|
 |
EMC

|
Wysłany: Nie Cze 13, 2010 18:31 Temat postu: |
|
|
---------- 17:29 22.04.2010 ----------
Strasznie cenie tego autora Absolutnie genialny. Przeczytałam jedną jego książkę "Złodziejkę książek" , którą ubóstwiam. Trzeba mieć talent, żeby tak, może nie lekko, ale przystępnie i neutralnie, przedstawić dramat poszczególnych ludzi i całych narodów w czasie trwania II wojny światowej. Markus Zusak uczynił jednak coś jeszcze trudniejszego - w czasie wojny, pośród krwi, ran i nienawiści dostrzegł człowieczeństwo.
Polecam, nie wyobrażam sobie nie mieć jego książek w mojej biblioteczce. "Posłaniec" już idzie pocztą.
---------- 18:31 13.06.2010 ----------
Przeczytałam "Posłańca" i jestem...rozczarowana. Moim zdaniem ta książka nie ma tego "czegoś" co miała "Złodziejka książek"
Autor niby starał się być zabawny, styl w teorii podobny, ale...to nie to.
Nie polecam. _________________ 'Silna i gorzka choroba książkowa rozpanoszyła sie w duszy. Jakież to haniebne być przywiązanym do tej bezwładnej masy papieru, druku i uczuć umarłych ludzi' |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wiki

|
Wysłany: Nie Sie 29, 2010 18:44 Temat postu: |
|
|
Koleżanka mi polecała ostatnio Złodziejkę... . Tu też widzę pozytywne recenzje. Warto przy zamawianiu następnych pozycji dołączyć także tą do listy i zobaczyć czy rzeczywiście książka taka dobra . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|