| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Feniks01

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
William Fate

|
Wysłany: Wto Paź 27, 2009 23:24 Temat postu: |
|
|
| Proste, ostatnia książka nie posiada żadnych ilustracji oraz została wydana w mniejszym rozmiarze. Rozmiar dwóch poprzednich książek, jest inny ( większy) od tej trzeciej. Dodatkowo trzecia książka jest tłumaczenia pani Marii Skibniewskiej. CO do tych dwóch pierwszych to tłumacza nie znam. Radziłbym ci napisać do księgarni, lub poszukać tej książki w internecie, i sprawdzić tłumacza. To również może być wytłumaczenie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ian

|
Wysłany: Sro Paź 28, 2009 7:20 Temat postu: |
|
|
A ja radziłbym kupienie wyłącznie książki w tłumaczeniu Skibiniewskiej, bo właśnie to uważane jest za to "jedyne właściwe". W innych masa jest jakichś głupkowatych spolszczeń typu Bilbo Bagosz, Hobbitowo itd. U Skibiniewskiej tego nie ma. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Feniks01

|
Wysłany: Pią Paź 30, 2009 16:11 Temat postu: |
|
|
---------- 18:27 28.10.2009 ----------
| Cytat: | | Proste, ostatnia książka nie posiada żadnych ilustracji oraz została wydana w mniejszym rozmiarze. |
o, brak ilustracji. To jest ta różnica. Więc ta odpada.
Muza tłumaczy Skibniewska, zaś Amber Frąc.
Podobno obydwoje mają swoje zalety. Spędziłem kilka godzin na buszowaniu po necie w kwestii WP.
Ze względu na to, że przeważająca większość poleca tłumaczenia Skibniewskiej wybrałem wydanie Muza. Niby decyzja zapadła, a jednak mam wątpliwości. Ponoć książki Amber są lepiej ilustrowane. Jednak to pogłoska, której nie mogę zdementować, a której fakty chciałbym poznać.
Czy to prawda?
1) Szukam zestawów lub pojedynczych książek: Amber - 3 książki, wydanie 2009 w oprawie czarnej. Czy ktoś widział, czy ktoś słyszał?
2) Jeśli się nie znajdzie kupiłbym: Muza - zestaw 3 książek, wydanie 2008 w oprawie czarnej. Czy ktoś widział, czy ktoś słyszał?
3) Jeśli również nie będzie to w ostateczności: Muza - zestaw 3 książek, wydanie 2009 w oprawie żółtej. Dostępne w Gandalfie. Boję się tego koluru i plotki o gorszym ilustrowaniu niż w Amber.
Teraz mam przewrót głowy. Niech mnie ktoś nakieruje.
Edit:
OK. Powiedzmy, że coś znalazłem. Rozmawiałem jednak z właścicielem sklepu i z przykrością muszę stwierdzić, że jeśli dobrze zrozumiałem nie mają wszystkich książek, o które bym prosił dlatego też pozwólcie, że podam linki do wstawek na innych stronach (o dostępności w Gandalfie jeszcze porozmawiam).
Do pkt1:
[...]
3 książki do kupna osobno. Podobają mi się okładki. Ponoć lepiej ilustrowane niż w Muzie. Tłumaczenie Frąc, ponoć dobre (choć nie wiem czym się różni od Skibniewskiej).
Do pkt2:
[...]
co prawda rok 2007. Jednak komplecik. Tłumaczenie Skibniewskiej.
Do pkt3:
[...]
Najnowsze wydanie, tłumaczenie Skibniewskiej. Jednak żółta okładka...
Nadal mam 3 rzeczy do wyboru. To kupno na zawsze, a więc chciałbym dokonać świadomego wyboru. Cena nie gra roli. Pomóżcie.
---------- 16:11 30.10.2009 ----------
dobra, juz zamowione
Moderator:
linki usunięte (regulamin). Jak ktoś dobrze szuka to znajdzie sam, czy tu czy tam  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bazylekk

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|