| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Bunia91

|
Wysłany: Sro Gru 08, 2010 19:01 Temat postu: |
|
|
Nie wiem co lubisz, ale z Ludluma polecam jeszcze "Trevayne" bardzo dobrze i błyskotliwie napisana książka. Wielka afera, wysokiej rangi ludzi zamieszani w to i do tego sam głównych bohater daje się szybko polubieć
Z klasyków to może Agatha Christie i "Tajemnice rezydencji Chimneys".
"Tajemnica zamku św. Anioła" Francisco Asensi i jego rozważania na temat śmierci papieża Leona XIII gdzie sugeruje, że może zmarł tylko jego sobowtór.
"Ojciec Chrzestny" Maria Puzo, ale to chyba raczej każdy ma już za sobą
Przymierzam się jeszcze do jednej, ale najpierw muszę ją pozyskac z Gandalfa wtedy podziele się wrażeniami  _________________ "Ludzie giną na wszelaki sposób, wedle wszystkich kluczów, pod każdym pretekstem..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kawkao8

|
Wysłany: Pią Gru 10, 2010 10:54 Temat postu: Powieści |
|
|
| ja od siebie z takich nowości mogę dorzucić do całego zbioru książek polecanych "Mistrz" A. Andrews, książka idealna na zimowy czas, kiedy mamy więcej czasu aby przemyśleć różne rzeczy przy kubku gorącej herbaty:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tom-ek

|
Wysłany: Pią Gru 10, 2010 18:24 Temat postu: |
|
|
"Trevayne" czytalem..
a z tych co podaas to moze sie o cos pokusze :p
i czemak na recenzje tej ksiazki na ktora czekasz  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
polowanienamamuty

|
Wysłany: Nie Gru 26, 2010 23:37 Temat postu: |
|
|
tak jak się spodziewałem, nowe Kroki w nieznane są znakomite. może nawet najlepsze z do tej pory wydanych tomów. szczególnie "rzeczy" Wattsa czy "cykl życia oprogramowania" Chianga wywracają myślenie na nice! _________________ wyobraźnia czyni cię wolnym |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bzik

|
Wysłany: Pon Gru 27, 2010 9:11 Temat postu: |
|
|
| To ja w takim razie polecam powieść hiszpańskiej pisarki: Andromedy Romano-Lax zatytułowaną "Hiszpański smyczek". Książka o przyjaźni, miłości, pasji, wojnie i poświęceniu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kmaro

|
Wysłany: Pon Gru 27, 2010 22:26 Temat postu: |
|
|
| Warto też sięgnoć tez po zapominanego już powoli Victora Hugo.....w końcu jego "Rok dziewięćdziesiąty trzeci" i "Katedra Marii panny w Paryżu" to prawie klasyka francuskiej literatury...tyle, że juz nie świeci taki blaskiem jak kiedyś, a szkoda |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Pon Gru 27, 2010 22:41 Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem warto sięgnąć po książki Pilipiuka. Ośmielę się powiedzieć, że to geniusz. Co prawda nie przeczytałem wszystkich, ale uważam, że są świetne. Polecam! _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawel170784

|
Wysłany: Sro Gru 29, 2010 9:55 Temat postu: |
|
|
| Marx napisał: | | Od "Czwartej Ręki" Irvinga cenię wyżej "Regulamin Tłocznik Win" tegoż autora. Acz Irving piszę raczej monotonnie i nie da się przeczytać kilku jego książek pod rząd, przynajmniej mi się nie udaję. Ale fakt jego twórczość można śmiało polecić. |
Podobnie dzieje się z Jodi Picoult - warto sięgnąć po którąś z jej książek (np. "Bez mojej zgody"), bo chociaż nie jest to wielka literatura, to jednak wciąga i robi wrażenie. Ale czytanie kilku książek tej autorki pod rząd nuży i męczy, bo jej powieści są zbyt powtarzalne, wszystko na jedno kopyto.
A ze swojej strony mogę jeszcze polecić cegłę M. Fabera pt. "Szkarłatny płatek i biały" - opowieść o prostytutce Sugar, mało urodziwej, lecz znającej naturę i pragnienia mężczyzn, która wplątuje się w związek z bogatym właścicielem firmy perfumeryjnej. To dobra książka, reklamowana trafnym tekstem: "Tak pisałby Dickens, gdyby mógł". Mamy tu mięsistą historię, klimat rodem z wiktoriańskiej powieści i wiele stron do przeczytania  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bunia91

|
Wysłany: Wto Sty 04, 2011 22:17 Temat postu: |
|
|
Ja mogę polecic Maxa Frisch'a i jego "Homo faber". Szczególnie skierowane jest to do osób, które lubie motyw stylizacji na tragedie antyczne  _________________ "Ludzie giną na wszelaki sposób, wedle wszystkich kluczów, pod każdym pretekstem..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Rina

|
Wysłany: Pon Sty 10, 2011 22:10 Temat postu: |
|
|
Jeśli ktoś lubi "Romeo i Julię" (choć nie do końca Szekspirowskich ), średniowieczne tajemnice, romans, klątwy i rodzinne historie polecam "Julie" Anne Fortier. Akcja toczy się zarówno we współczesności jak i w średniowieczu. Ja jestem nią zachwycona. Już dawno książka nie wciągnęła mnie tak bardzo, że przeczytałam ją jednym tchem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawel170784

|
Wysłany: Pon Sty 17, 2011 20:58 Temat postu: |
|
|
Dorzucam do tej puli Esther Vilar i jej "Na dziewczęcej skórze" - czyż to nie jest cała prawda o nas, mężczyznach? A poza tym te trafne obserwacje moskita... Polecam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Teresa Pinczak

|
Wysłany: Sro Gru 21, 2011 16:16 Temat postu: |
|
|
| Moglabym wam polecic duzo dobrych ksiazek,pokusze sie jednak na tylko trzech autorow,majac nadzieje,ze kogos zainteresuja.Pierwszy; Ken Follett "Upadek gigantow",pierwsza czesc z trylogii "Stulecie",ponad 1000 stron opisujace wydarzenia ksztaltujace XX wiek,naprawde polecam i z niecierpliwoscia czekam na druga czesc.Poza tym pisaliscie o Johnie Irvingu,przeczytalam ostatnio jego najnowsza powiesc "Ostatnia noc w Twisted River" i wedlug mnie jest to najlepsza z jego ksiazek,jakie przeczytalam.Polecam wam rowniez autorke Charlotte Link i jej tworczosc np."Ostatni slad" lub "Przerwane milczenie".Troche lzejsza literatura ale dobra.Pozdrawiam wszystkich.teri |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Czw Gru 22, 2011 22:57 Temat postu: |
|
|
| nemo napisał: | | 18alexa18 napisał: | | "Zbrodnię i karę" i również polecam. |
Coście się tak uwzięli na tę zbrodnię? Zbrodnię chyba każdy zna  |
Każdy zna, ale jest to tak wspaniałe dzieło, że warto o nim mówić, tak więc i ja polecam, i to gorąco!
A do tego polecam "Dziurdziowie" Elizy Orzeszkowej (moje ostatnie odkrycie), "Szkice węglem" Sienkiewicza( zupełnie inna twarz autora rozwlekłych powieści z półki "Lektury szkolne") i Jose Saramago "Miasto ślepców" ( kolejna część "Miasto białych kart" już nie jest taka dobra) i Wharton, Wharton, i jeszcze raz Wharton, szczególnie jego "W księżycową jasną noc"...  _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|