Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

KSIĄZKI KTÓRE WARTO PRZECZYTAĆ CZEKAM NA PROPOZYCJE
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Powieści
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bunia91

PostWysłany: Sro Gru 08, 2010 19:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem co lubisz, ale z Ludluma polecam jeszcze "Trevayne" bardzo dobrze i błyskotliwie napisana książka. Wielka afera, wysokiej rangi ludzi zamieszani w to i do tego sam głównych bohater daje się szybko polubieć
Z klasyków to może Agatha Christie i "Tajemnice rezydencji Chimneys".
"Tajemnica zamku św. Anioła" Francisco Asensi i jego rozważania na temat śmierci papieża Leona XIII gdzie sugeruje, że może zmarł tylko jego sobowtór.
"Ojciec Chrzestny" Maria Puzo, ale to chyba raczej każdy ma już za sobą Razz
Przymierzam się jeszcze do jednej, ale najpierw muszę ją pozyskac z Gandalfa wtedy podziele się wrażeniami Smile
Kawkao8

PostWysłany: Pią Gru 10, 2010 10:54    Temat postu: Powieści Odpowiedz z cytatem

ja od siebie z takich nowości mogę dorzucić do całego zbioru książek polecanych "Mistrz" A. Andrews, książka idealna na zimowy czas, kiedy mamy więcej czasu aby przemyśleć różne rzeczy przy kubku gorącej herbaty:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tom-ek

PostWysłany: Pią Gru 10, 2010 18:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Trevayne" czytalem.. Wink
a z tych co podaas to moze sie o cos pokusze :p
i czemak na recenzje tej ksiazki na ktora czekasz Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
polowanienamamuty

PostWysłany: Nie Gru 26, 2010 23:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak jak się spodziewałem, nowe Kroki w nieznane są znakomite. może nawet najlepsze z do tej pory wydanych tomów. szczególnie "rzeczy" Wattsa czy "cykl życia oprogramowania" Chianga wywracają myślenie na nice!
bzik

PostWysłany: Pon Gru 27, 2010 9:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To ja w takim razie polecam powieść hiszpańskiej pisarki: Andromedy Romano-Lax zatytułowaną "Hiszpański smyczek". Książka o przyjaźni, miłości, pasji, wojnie i poświęceniu.
Powrót do góry
Kmaro

PostWysłany: Pon Gru 27, 2010 22:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Warto też sięgnoć tez po zapominanego już powoli Victora Hugo.....w końcu jego "Rok dziewięćdziesiąty trzeci" i "Katedra Marii panny w Paryżu" to prawie klasyka francuskiej literatury...tyle, że juz nie świeci taki blaskiem jak kiedyś, a szkoda
Powrót do góry
fenek6665

PostWysłany: Pon Gru 27, 2010 22:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem warto sięgnąć po książki Pilipiuka. Ośmielę się powiedzieć, że to geniusz. Co prawda nie przeczytałem wszystkich, ale uważam, że są świetne. Polecam!
pawel170784

PostWysłany: Sro Gru 29, 2010 9:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Marx napisał:
Od "Czwartej Ręki" Irvinga cenię wyżej "Regulamin Tłocznik Win" tegoż autora. Acz Irving piszę raczej monotonnie i nie da się przeczytać kilku jego książek pod rząd, przynajmniej mi się nie udaję. Ale fakt jego twórczość można śmiało polecić.

Podobnie dzieje się z Jodi Picoult - warto sięgnąć po którąś z jej książek (np. "Bez mojej zgody"), bo chociaż nie jest to wielka literatura, to jednak wciąga i robi wrażenie. Ale czytanie kilku książek tej autorki pod rząd nuży i męczy, bo jej powieści są zbyt powtarzalne, wszystko na jedno kopyto.

A ze swojej strony mogę jeszcze polecić cegłę M. Fabera pt. "Szkarłatny płatek i biały" - opowieść o prostytutce Sugar, mało urodziwej, lecz znającej naturę i pragnienia mężczyzn, która wplątuje się w związek z bogatym właścicielem firmy perfumeryjnej. To dobra książka, reklamowana trafnym tekstem: "Tak pisałby Dickens, gdyby mógł". Mamy tu mięsistą historię, klimat rodem z wiktoriańskiej powieści i wiele stron do przeczytania Wink
Powrót do góry
Bunia91

PostWysłany: Wto Sty 04, 2011 22:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mogę polecic Maxa Frisch'a i jego "Homo faber". Szczególnie skierowane jest to do osób, które lubie motyw stylizacji na tragedie antyczne Smile
Rina

PostWysłany: Pon Sty 10, 2011 22:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli ktoś lubi "Romeo i Julię" (choć nie do końca Szekspirowskich Smile ), średniowieczne tajemnice, romans, klątwy i rodzinne historie polecam "Julie" Anne Fortier. Akcja toczy się zarówno we współczesności jak i w średniowieczu. Ja jestem nią zachwycona. Już dawno książka nie wciągnęła mnie tak bardzo, że przeczytałam ją jednym tchem.
Powrót do góry
pawel170784

PostWysłany: Pon Sty 17, 2011 20:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dorzucam do tej puli Esther Vilar i jej "Na dziewczęcej skórze" - czyż to nie jest cała prawda o nas, mężczyznach? Wink A poza tym te trafne obserwacje moskita... Polecam.
Powrót do góry
Teresa Pinczak

PostWysłany: Sro Gru 21, 2011 16:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moglabym wam polecic duzo dobrych ksiazek,pokusze sie jednak na tylko trzech autorow,majac nadzieje,ze kogos zainteresuja.Pierwszy; Ken Follett "Upadek gigantow",pierwsza czesc z trylogii "Stulecie",ponad 1000 stron opisujace wydarzenia ksztaltujace XX wiek,naprawde polecam i z niecierpliwoscia czekam na druga czesc.Poza tym pisaliscie o Johnie Irvingu,przeczytalam ostatnio jego najnowsza powiesc "Ostatnia noc w Twisted River" i wedlug mnie jest to najlepsza z jego ksiazek,jakie przeczytalam.Polecam wam rowniez autorke Charlotte Link i jej tworczosc np."Ostatni slad" lub "Przerwane milczenie".Troche lzejsza literatura ale dobra.Pozdrawiam wszystkich.teri
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
fenek6665

PostWysłany: Czw Gru 22, 2011 22:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nemo napisał:
18alexa18 napisał:
"Zbrodnię i karę" i również polecam.

Coście się tak uwzięli na tę zbrodnię? Zbrodnię chyba każdy zna Smile

Każdy zna, ale jest to tak wspaniałe dzieło, że warto o nim mówić, tak więc i ja polecam, i to gorąco! Very Happy

A do tego polecam "Dziurdziowie" Elizy Orzeszkowej (moje ostatnie odkrycie), "Szkice węglem" Sienkiewicza( zupełnie inna twarz autora rozwlekłych powieści z półki "Lektury szkolne") i Jose Saramago "Miasto ślepców" ( kolejna część "Miasto białych kart" już nie jest taka dobra) i Wharton, Wharton, i jeszcze raz Wharton, szczególnie jego "W księżycową jasną noc"... Very Happy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Powieści Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

Skocz do: