| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
luka 53

|
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 20:34 Temat postu: KSIĄZKI KTÓRE WARTO PRZECZYTAĆ CZEKAM NA PROPOZYCJE |
|
|
Ja osobiście polecam książkę P. Wojasza pt "Niebieski Ptak" po prostu rewelacja sa to wspomnienia autora i to jest najciekawsze gdyż przypominają one powieść o Ojcu Chrzestnym, ale napisanej w sposób zabawny. Powieść opisuje półświatek lat siedemdziesiątych i jest naprawdę kontrowersyjna polecam [...] :P :lol: :D
mod:
zgodnie z Regulaminem Forum i dobrym obyczajem - link usunięty |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ian

|
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 13:58 Temat postu: |
|
|
| Ja zawsze polecam moją absolutną książkę nr 1: "Stąd do wieczności" Jamesa Jonesa. Pierwsza część jego wspaniałej wojennej trylogii, w której skład wchodzi jeszcze "Cienka czerwona linia" i "Gwizd". Genialna literatura! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ognik

|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 1:00 Temat postu: |
|
|
nabyłem niebieskiego ptaka na allegro i powiem że do 80strony żałowałem,potem akcja się rozkręca,jak przebrniecie przez pierwsze strony to można się wciągnąc dużo humoru i akcji w stylu ,,Polak potrafi,,dobra na prezent,zwłaszcza dla starszych pamiętających lepiej tamte czasy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sibrand

|
Wysłany: Nie Lis 22, 2009 8:43 Temat postu: |
|
|
Można polecić Zbrodnię i karę Jeśli lubisz głębokie opisy i rozwiniętą psychologię Z polskich polecałbym tytuły Fabryki Słów - ale nie wszystkie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
18alexa18

|
Wysłany: Nie Lis 29, 2009 18:54 Temat postu: |
|
|
oj, tak, pamiętam, jak zaczytywałam się w "Zbrodnię i karę" i również polecam.
A poza tym polecam książki Grahama Mastertona i oczywiście S. Kinga, ale to nie w tym dziale.
Zresztą zależy od gustu indywidualnego czytelnika, co preferuje.  _________________ Sunsetter... None Better... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bazylekk

|
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 20:33 Temat postu: |
|
|
Proponuję "Białe jabłka" Jonathan Carroll, dla mnie niesamowite wrażenie. Jako wprowadzenie do jego twórczości najlepiej sięgnąć po "Krainę chichów". W kolejnych książkach zaczyna się jednak powtarzać, dlatego polecam przede wszystkim 2 powyższe książki. Są sprawdzone  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ian

|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 10:58 Temat postu: |
|
|
Ulubioną ever wymieniłem już powyżej, ale ostatnio wielkie wrażenie zrobił na mnie też "Posłaniec" Markusa Zusaka (gdzieś już na tym forum o nim rozmawialiśmy). Naprawdę nietypowa, godna polecenia książka. Z przesłaniem, ale i z wciągającą, "zakręconą" fabułą |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bazylekk

|
Wysłany: Nie Gru 06, 2009 13:47 Temat postu: |
|
|
| Wczoraj właśnie skończyłam książkę Musso "Uratuj mnie". Ktoś mi ją polecił i rzeczywiście przyznam, że jest ciekawa. Romans z odrobiną fantastyki i kryminału. Styl odrobinę podobny do książek Carrolla, tylko fabuła mniej skomplikowana i abstrakcyjna. Lekko się czyta. Polecam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Alfa

|
Wysłany: Czw Kwi 01, 2010 17:35 Temat postu: |
|
|
Ja polecę 2 książki, choć mogłabym o wiele więcej, polecę te z którymi chodziłam w głowie, wiele miesięcy po ich przeczytaniu. Są to "Pod skórą" M. Fabera oraz "Farba znaczy krew". Pierwsza nie zdradzę o czym jest bo czytając ją sama nie wiedziałam i co rusz zmieniała mi się koncepcja, aż zrozumiałam o czym naprawdę jest i prawda ta powaliła mnie na kolana. Druga obala mity na temat polowań... _________________ Wierzę tylko w miłość, choć nie ma w niej logiki... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawel170784

|
Wysłany: Pią Kwi 09, 2010 18:00 Temat postu: |
|
|
| Ja polecę także Fabera, ale powieść pt. "Szkarłatny płatek i biały". To historia prostytutki Sugar, napisana w stylu tradycyjnej powieści, ale dla niektórych język może być ciężki. Dla mnie to bardzo dobra książka i chociaż cegła, to pochłonąłem ją w jeden wieczór. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gokuraku

|
Wysłany: Wto Maj 04, 2010 1:17 Temat postu: |
|
|
---------- 01:16 04.05.2010 ----------
Zliteratury pięknej polecam "Armię konną " Izaaka Babla - zbiór opowiadań o zołnierzu, który brał udział w wojnie polsko-bolszewickiej (polsko-ruskiej;), oczywiście z perspektywy żołnierza rosyjskiego. Przepiękny język, wstrząsający obraz wojny - arcydzieło.
---------- 01:17 ----------
A z mniej poważnych tematów to - "Bzyk. Pasjonujące zespolenie nauki i seksu" Mary Roach - genialnie zabawna ksiązka popularno-naukowa. Chyba wszystko co chciałoby się wiedzieć a wstyd zapytać mnóstwo ciekawostek, troche historii z badań nad seksem i wiele więcej. naprawdę warto:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Sob Maj 08, 2010 4:20 Temat postu: |
|
|
| 18alexa18 napisał: | | "Zbrodnię i karę" i również polecam. |
Coście się tak uwzięli na tę zbrodnię? Zbrodnię chyba każdy zna  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kmaro

|
Wysłany: Sob Maj 08, 2010 11:43 Temat postu: |
|
|
Dla ciekawych czegos nowego polecam "Czwartą ręke" Johna Irvinga......niby opiera się na prostych regułach a potrafi zaskoczyć i zainteresować  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Picolostyle

|
Wysłany: Sob Maj 08, 2010 22:30 Temat postu: |
|
|
| Serdecznie polecam, wszelaką twórczość Jack'a Londona, a w szczególności "Bellow Zawierucha", czy "Zew Krwi". |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Sob Maj 08, 2010 22:33 Temat postu: |
|
|
| hm, Zew Krwi mi się z czymś kojarzy.. |
|
| Powrót do góry |