Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

bajeczki dla dzieci na dobranoc
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Baśnie i bajki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
break

PostWysłany: Sro Sty 26, 2011 11:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam nadzieję, że to ironia?Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sunrise

PostWysłany: Sro Sty 26, 2011 15:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zdecydowanie ironia, szkoda, ze niektórzy biorą to na serio.
Wiem, ze czasem pod koniec dnia ciężko jest złapać na książkę i poczytać dziecku, które zadaje mnóstwo dodatkowych pytań, a nasze odpowiedzi są zwykle mało wystarczające i prowokują do zadawania kolejnych.....
Ale trzeba znaleźć w tym dużą przyjemność, tak mówię, choć czasem zdarzyło mi się zasnąć przy czytaniu bajeczki szybciej niż mój synek Shocked
Powrót do góry
break

PostWysłany: Czw Sty 27, 2011 12:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja rozumiem to, że czasem zwyczajnie może się nie chcieć czytać dziecku, że można być zmęczonym. Ale dziecko naprawdę tego potrzebuje.
Powrót do góry
marsac

PostWysłany: Czw Sty 27, 2011 13:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Obecnie czytamy Lauren Child (autorki "Charliego i Loli" z BBC) - tym razem serię o Clarice Bean.
Bardzo fajne - proste, pełne humoru historie. Język - jak dla pięciolatka dość wymagający - dużo ciekawych frazeologizmów, których wytłumaczenie zajmuje więcej niż czytanie Wink .
No i b. ładne wydanie.

Nasza mądrość wywodzi się z naszego doświadczenia, a nasze doświadczenie z naszych głupstw.
Guitry

Trzeba trzymać gaz - Grigorij Łaguta
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
break

PostWysłany: Pią Sty 28, 2011 11:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

marsac napisał:

Bardzo fajne - proste, pełne humoru historie. Język - jak dla pięciolatka dość wymagający - dużo ciekawych frazeologizmów, których wytłumaczenie zajmuje więcej niż czytanie

Takie książki są dla dzieciaków najlepsze.
Powrót do góry
Sunrise

PostWysłany: Wto Lut 08, 2011 9:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

break napisał:
marsac napisał:

Bardzo fajne - proste, pełne humoru historie. Język - jak dla pięciolatka dość wymagający - dużo ciekawych frazeologizmów, których wytłumaczenie zajmuje więcej niż czytanie

Takie książki są dla dzieciaków najlepsze.

Dokładnie, a dziecko może potem pochwalić się niemal dorosłym językiem.
Powrót do góry
Gustus

PostWysłany: Nie Mar 06, 2011 21:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niekoniecznie na dobranoc, ale na pewno ucząca: Marcin Brykczyński
"Jak się nie bać ortografii?"
Nawet dorosły może się z niej czegoś nauczyć Laughing
Powrót do góry
Sunrise

PostWysłany: Pią Kwi 01, 2011 13:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niektórym bardzo by się przydało, ze tak powiem przykład powinien przyjść z góry, nawet jeśli sporo "bulu" będzie to kosztować Smile))
Powrót do góry
Bartex

PostWysłany: Pon Cze 13, 2011 18:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgłasza się regularnie czytający dumny tata. Mój synek ma 3 lata i do tej pory najbardziej lubił wierszyki (klasyka- Brzechwa, Konopnicka etc), które z lubością powtarzał. Ostatnio jednak zaczął domagać się bardziej złożonej fabuły, a więc dziś na tapecie są głównie historyjki w stylu Tomcio Paluch, Czerwony Kapturek etc. Młodszy synek ma dopiero 4 miesiące więc z ironicznym uśmiechem przygląda się tylko naszym wieczorkiem z książką Smile
Powrót do góry
magnolia

PostWysłany: Pią Lis 25, 2011 3:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bartex- spróbuj może Poczytaj mi, mamo. Może pamiętasz z własnego dzieciństwa takie cienkie broszurki różnych autorów? Była i Chotomska i Wawiłow, Tuwim i Musierowicz... no dużo tego było. A teraz są dwa duże tomy, w twardych okładkach na dobrym papierze, ale z dawnymi ilustracjami. Może to by zainteresowało synka?
Powrót do góry
bolshoi

PostWysłany: Pią Lis 25, 2011 21:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja proponuję baśnie braci Grimm, chociaz czasem brutalne to zawsze uwielbialam je czytac jak bylam dzieckiem
Powrót do góry
marsac

PostWysłany: Pon Lis 28, 2011 14:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Od poprzedniego wpisu udało się nam przebrnąć przez 2 pierwsze opowieści z Narnii. Teraz kończymy "Podróż Wędrowca do Świtu".

Nasza mądrość wywodzi się z naszego doświadczenia, a nasze doświadczenie z naszych głupstw.
Guitry

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
bzik

PostWysłany: Pią Gru 30, 2011 0:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mnie czytał mój tata, mojemu synowi czytam ja. Miałam doskonały przykład. Teraz staram się iść tym dobrym sprawdzonym tropem. Teraz czytam Jan Brzechwa dzieciom. To wydanie jest dobre i na początek drogi czytelniczej i dla nieco dojrzalszego czytelnika.
Powrót do góry
marsac

PostWysłany: Pią Gru 30, 2011 22:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mnie akurat nikt niestety nie czytał Crying or Very sad

Co nie zmienia faktu, że podczas pierwszego czytania córce "Szelmostw Lisa Witalisa" i "Opowiedział dzięcioł sowie" poczułem wzruszenie. Takie wspomnieniowe. Cool
Eh, latka lecą...

Guitry

Powrót do góry
Vanja

PostWysłany: Sro Lut 22, 2012 21:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bzik napisał:
Mnie czytał mój tata, mojemu synowi czytam ja. Miałam doskonały przykład. Teraz staram się iść tym dobrym sprawdzonym tropem. Teraz czytam Jan Brzechwa dzieciom. To wydanie jest dobre i na początek drogi czytelniczej i dla nieco dojrzalszego czytelnika.
Ja też tak robiłam , a mój syn za nic nie chciał czytać sam. Pierwszą książkę przeczytał w 8 klasie i był to Grzesiuk, dopiero po 20 roku życia zaczął trochę czytać , głównie Danikena, a teraz Kinga, Mastertona, ale ta miłośc rodzi się strasznie długo , nie mniej cieszy mnie że w ogóle coś czyta i docenia książki Rolling Eyes
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Baśnie i bajki Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: