| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 8:18 Temat postu: Jostein Gaarrder |
|
|
Pojawiło się to nazwisko wśród naszych rozmów i pomyślałam, że możemy szerzej porozmawiać o tym norweskim pisarzu. Czytałam dwie jego książki:
"Świat Zofii"
"Dziewczyna z pomarańczami"
Widać, że autor ma swój styl pisania, lubi łączyć filozofię i naukę z literaturą.
Czy mieliście jakieś doświadczenia z jego książkami ?
 _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 8:40 Temat postu: |
|
|
o tak, "Świat Zofii" to moja ulubiona książka, czytałam ją jak miałam 15 lat, byłam pod ogromnym wrażeniem, świat który przedstawił w książce wydał mi się bardziej realny niż ten, w którym żyłam. To było moje pierwsze spotkanie z filozofią, które na długo zapamiętam
poza tym czytałam "W zwierciadle niejasno" i "Przepowiednia jokera(ew.dżokera)" _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 8:50 Temat postu: |
|
|
Powiedz coś więcej o tych książkach.
Też są budowane za pomocą listów ? _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 9:22 Temat postu: |
|
|
"Świat Zofii" dostałam jak miałam 11 lat (tata chyba trochę przesadził ), trochę wtedy zaczęłam i pamiętam, że filozofia mnie zafascynowała. Potem pojawiały się już trudniejsze myśli, więc przerwałam i wróciłam też kolo 15 roku życia.
Myślę, że to świetna książka właśnie jako wprowadzenie do filozofii dla młodych ludzi. Mnie zainteresowała i tak mi zostało, na studiach też strasznie lubiłam filozofię
I czytałam jeszcze "Tajemnicę Bożego Narodzenia" w ramach Adwentu któregoś dawno, też mi się bardzo podobało.
Jego książki są bardzo różne od naszych i chyba dlatego takie pociągające Na połce od dawna czeka jeszcze "Córka dyrektora cyrku" i "Dziewczyna z pomarańczami" (ta czeka trochę mniej). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 10:32 Temat postu: |
|
|
| Psotka napisał: | | "Dziewczyna z pomarańczami" (ta czeka trochę mniej). |
Jak mnie zafascynowała ta książka.
To jedna z piękniejszych opowieści o miłości. Taka niebanalna, nie zwykłe love story.
Mnie przynajmniej bardzo wzruszyła i chętnie do niej wrócę. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 13:46 Temat postu: |
|
|
chętnie bym ją przeczytała
jeśli chodzi o "W zwierciadle niejasno" jest to historia młodej albo właściwie małej dziewczynki cierpiącej na śmiertelną chorobę, która w bardzo dojrzały sposób zastanawia się nad sensem życia i śmierci. NIe ma tu listów, ich funkcję zastępują dialogi jakie dziewczynka prowadzi z Arielem - wyimaginowanym aniołem.
może podpowie Ci coś recenzja, którą napisałam zaraz po przeczytaniu książki:
Jak wytłumaczyć aniołowi czym jest smak truskawki, jak pachnie choinka i co to znaczy być człowiekiem z krwi i kości? Tego zadania podejmuje się nieuleczalnie chora dziewczynka. W ciągu kilku bezsennych nocy próbuje wytłumaczyć pewnemu ciekawskiemu aniołowi Arielowi czym jest istota istnienia dla człowieka. W zamian Ariel ma jej zdradzić tajniki niebiańskiego życia. Po raz kolejny Gaarder stawiając nam banalne, wręcz czasami dziecinne pytania zmusza nas do „dziwienia się samym sobą”. Spojrzeniu autora na człowieka i otaczającą go rzeczywistość nigdy nie brakuje świeżości i dystansu. Przekonujemy się, że fakt istnienia, dla nas tak oczywisty i naturalny, w rzeczywistości jest jednocześnie cudem i niespodzianką, a spoglądając na nasze życie z perspektywy wieczności to tylko moment, bez znaczenia dla trwającego wszechświata. Książka Gaardera robi to co lubię najbardziej w książkach: każe nam myśleć. Zapominamy o tym, co już wiemy, czego się nauczyliśmy, zapominamy o nawykach, tradycjach, mechanizmach i procesach biologicznych. Dostajemy wspaniały dar: człowieka, którego sami musimy poznać, rozgryźć, odkryć go na nowo za każdym razem, bo kwintesencją istnienia jest nieustające zdziwienie, które powinno nam towarzyszyć od dnia narodzin aż do śmierci. I okazuję się, że nic nie jest oczywiste, że w rzeczywistości nie ma bardziej skomplikowanych teorii niż teoria smaku truskawki i zapachu choinki. Zadziwiająca opowieść o życiu z perspektywy wszechświata. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 13:51 Temat postu: |
|
|
Zachęciłaś mnie tą recenzją.
Niestety książka jest niedostępna w księgarni, ale może jakoś inaczej do niej dotrę.
Dzięki za inspirację  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 14:00 Temat postu: |
|
|
to super
właśnie też się zawiodłam, że jej już nie ma bo właśnie na Gandalfie wstawiałam tą recenzję, książkę kupowałam dobre parę miesięcy temu _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Lip 03, 2009 9:37 Temat postu: |
|
|
Na razie zamówiłam ją sobie w bibliotece.
Jak mi się spodoba to będę szukać, żeby kupić  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Pią Lip 03, 2009 13:56 Temat postu: |
|
|
http://www.gandalf.com.pl/b/w-zwierciadle-niejasno/
no rzeczywiście niedostępny, ja poluję na inne książki Gaardera, ale moja bibliotek jest słabo zaopatrzona  _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Lip 03, 2009 15:58 Temat postu: |
|
|
A na cało polujesz konkretnie ?
Czy może chcesz przeczytać wszystko jego autorstwa ? _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Nie Cze 13, 2010 20:37 Temat postu: |
|
|
---------- 20:32 03.07.2009 ----------
nie wiele znam jego książek, kojarzę jeszcze tylko te, o których pisałaś Ty i Psotka czyli:
"Dziewczyna z pomarańczami"
"Córka dyrektora cyrku"
"Tajemnicę Bożego Narodzenia"
więc mogę powiedzieć, że poluję na wszystko
---------- 20:37 13.06.2010 ----------
Dziś skończyłam "Córkę dyrektora cyrku", wcześniej wchłonęłam 'Maję". Przeczytałam już 8 książek Gaardera, wszystkie są niesamowite, niebanalne i nieporównywalne do czegokolwiek innego. W dodatku wszystkie, no może prawie wszystkie zazębiają się wzajemnie tworząc misterna sieć, w którą wpadamy po uszy  _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
acomitam

|
Wysłany: Pon Mar 14, 2011 20:17 Temat postu: |
|
|
Polecam także książki Gaardera "Maja" i "Vita Brevis", ta ostatnia to chyba moja ulubiona książka tego pisarza.
Wszystkie jego książki można za psi pieniądz kupić |
|
| Powrót do góry |
|
 |
rafal.bednarz

|
Wysłany: Wto Mar 15, 2011 11:49 Temat postu: Vita Brevis |
|
|
| Vita Brevis możecie ją też znaleźć u nas w księgarni |
|