| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Co studiujesz, ewentualnie co studiowałeś/łaś lub co zamierzasz studiować?? |
| humanistyczne |
|
35% |
[ 7 ] |
| społeczne |
|
15% |
[ 3 ] |
| filologie, języki obce |
|
15% |
[ 3 ] |
| medyczne |
|
5% |
[ 1 ] |
| techniczne |
|
15% |
[ 3 ] |
| matematyczne |
|
0% |
[ 0 ] |
| przyrodnicze |
|
10% |
[ 2 ] |
| ekonomiczne |
|
5% |
[ 1 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 20 |
|
| Autor |
Wiadomość |
Bergisel

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 14:24 Temat postu: |
|
|
---------- 16:22 02.07.2009 ----------
Obijam się troszkę po tym forum tu i tam i z przykrością z stwierdzam, że jestem tu w mniejszości. 90% studiuje na humanistycznych kierunkach
Czyli tak jak w temacie: co studiujecie, ewentualnie co studiowaliście lub co zamierzacie studiować??
---------- 16:24 ----------
sprawdzę więc czy potwierdzają się moje przypuszczenia  _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 14:25 Temat postu: |
|
|
Hm.. może dlatego, że humaniści więcej czytają, albo bardziej lubią rozmawiać o książkach..
Być może za bardzo generalizuję.
Już kilka razy pisałam, ale powtórzę : studiuję filologię polską rok III. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 14:29 Temat postu: |
|
|
pewnie masz rację, ale tylko częściowo
miałam w LO taką polonistkę, która twierdziła, że największe talenta polonistyczne są zawsze w klasach o profilu mat-fiz  _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 14:32 Temat postu: |
|
|
Też słyszałam taką opinię.
Niemniej humaniści kochają rozmawiać, debatować, sprzeczać się, wymieniać argumentami, deliberować, czasem filozofować
A umysły ścisłe lubią zwięzłe, esencjonalne wypowiedzi.
Taka jest przynajmniej moja obserwacja.
Ale oczywiście są wyjątki.
Potwierdzające regułę  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 14:35 Temat postu: |
|
|
Ja też filologia polska, teraz będzie rok IV.
Co do waszych teorii, to w gimnazjum i liceum byłam w mat-fizach i do końca nie byłam pewna co chcę studiować Teraz mnie trochę kuszą te stypendia po 1000zł i rozważam fizykę
Aha, przez rok jeszcze studiowałam skandynawistykę, ale nie spodobalo mi się. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 14:40 Temat postu: |
|
|
---------- 16:38 02.07.2009 ----------
ja na przykład studia (farmacja - chociaż też już o tym pisałam) traktuję jako zawód i zabezpieczenie, które mam nadzieję, że w przyszłych latach umożliwi mi godny zarobek, natomiast literatura to moje hobby
trochę jednak żałuję, że nie mam możliwości zajmować się tym tak profesjonalnie, nie znam się na nurtach, biografiach pisarzy, środkach stylistycznych, etymologii etc.
---------- 16:40 ----------
Psotko opowiedz coś o skandynawistyce - zawsze mnie fascynowała, zwłaszcza Finlandia _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 14:40 Temat postu: |
|
|
| Psotka napisał: | Teraz mnie trochę kuszą te stypendia po 1000zł i rozważam fizykę
. |
Cóż to za stypendia ?
Pierwsze słyszę... _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 14:48 Temat postu: |
|
|
Ja studiuję dziennikarstwo i komunikację społeczną, II rok za mną.
Miałam półroczną przygodę z filozofią, która okazała się kompletnie minionym kierunkiem. _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 15:12 Temat postu: |
|
|
| Madalleno napisał: | | Psotka napisał: | Teraz mnie trochę kuszą te stypendia po 1000zł i rozważam fizykę
. |
Cóż to za stypendia ?
Pierwsze słyszę... |
Teraz UG dostało dofinansowanie na "kieunki deficytowe", czyli matematyka, fizyka, chemia, inżynieria środowiska, informatyka (?) i biotechnologia (?). Najlepsi studenci (ale nie po jednym czy po dwóch, na 6 kierunków jest 220 stypendiów) dostają 1000zł miesięcznie. Wcześniej takie dofinansowanie miała polibuda. Warunkiem jest skonczenie studiów, jak rzucisz albo wylecisz to oddajesz kasę
Co do skandynawistyki - na I roku było sporo języka i naprawdę dużo się nauczyłam (wybrałam szwedzki, fiński był możliwy tylko jako fakultet potem chyba). Z literatury nie miałam na I roku żadnych zajęć, co mnie baaardzo zawiodło. Sporo bylo za to takich przedmiotów poszerzających wiedzę o Skandynawii (historia, geografia, potem jakieś uwarunkowania ekonomiczne/polityczne/gospodarcze), które mnie zupełnie nie interesowały, i zupełnie nieużyteczne przedmioty typu "metodologia badan naukowych" i "wstępy" do różnych nauk (przerost formy nad treścią) - chyba są specjalnością licencjatów, bo ja u siebie przez 3 lata studiów miałam tylko jedne "nauki pomocnicze" o tworzeniu przypisów i bibliografii. Nie wiem, co jeszcze chciałabyś wiedzieć? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Carmen82

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 22:42 Temat postu: |
|
|
| Jestem po ekonomii i gedanistyce podyplomowej (wiedza o Gdańsku). Wybieram się na dziennikarstwo. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Lip 02, 2009 23:05 Temat postu: |
|
|
Dobrze, że wytłumaczyłaś, bo w życiu bym nie wiedziała czym jest gedanistyka  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ilona

|
Wysłany: Pią Lip 03, 2009 12:30 Temat postu: |
|
|
Ja stanowię mieszankę przyrodniczo-humanistyczną
studia mgr - ochrona środowiska
podyplomowe :
- pedagogika
- przyroda
- dziennikarstwo
+ kurs przewodnika beskidzkiego
Planowane: bibliotekoznawstwo _________________ Książka to mój nałóg  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Pią Lip 03, 2009 13:40 Temat postu: |
|
|
człowiek renesansu pogratulować  _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ney

|
Wysłany: Czw Lip 30, 2009 20:29 Temat postu: |
|
|
| Bergisel napisał: | pewnie masz rację, ale tylko częściowo
miałam w LO taką polonistkę, która twierdziła, że największe talenta polonistyczne są zawsze w klasach o profilu mat-fiz  |
Czesc, milo mi
Mat-fiz, ale przez pomylke - przymierzam sie do studiowania historii. To jedyna rzecz, o ktoerj moge powiedziec z reka na sercu, z ktorej jestem naprawde dobry. Zreszta, wydalem juz tyle czasu i pieniedzy, ze nie ma odwrotu  _________________
NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Czw Lip 30, 2009 20:48 Temat postu: |
|
|
Pomyłki chodzą po ludziach, a na cóż tyle pieniędzy wydałeś? _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|