| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
maja_c

|
Wysłany: Nie Kwi 19, 2009 8:11 Temat postu: Żarty i gry słowne |
|
|
Wiadomo, że każda książka posiada jakieś swoje gry słowne, czy żarty charakterystyczne dla kultury, czy języka w jakim jest pisana. I tak się zastanawiam, ile takich fragmentów przeoczyłam przez niewiedzę.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GambitGrelfer

|
Wysłany: Nie Kwi 19, 2009 13:00 Temat postu: |
|
|
Zacznę od naszej polskiej literatury
Oka-leczenie Zenona Fajfera i Katarzyny Bazarnik. To książka, którą autorzy zakwalifikowali do czegoś co sami nazywają Liberaturą. Chodzi o to, że sam wolumin stanowi treść książki. Niestety, egzemplarzy tego dzieła jest ok. czternaście, ale szeroko dostępne jest inne ich dzieło, czyli (O)patrzenie. Oprócz tego jest bardzo dużo gier słownych i zabaw z literami. Książka się dzieli na trzy części, w każdej jest dokładnie tyle samo znaków, a jak odczyta się odpowiednio zaznaczone litery to z pierwszego tekstu wychodzi drugi, z drugiego w ten sposób wychodzi trzeci, z tego znów kolejny. Tym samym dostajemy historię spójną i pełną również intymnych szczegółów. Można powiedzieć, że (O)patrzenie jest swoistą instrukcją obsługi Oka-leczenia.
Przy okazji, to książki w których wszystko, ale to absolutnie wszystko znaczy ;].
Wydawnictwo Ha!art prowadzi linie wydawniczą liberatura. Jest tam między innymi też coś, do czego przymierzem się od dłuższego czasu, czyli Sto tysięcy miliardów wierszy Queneau. To zbiór sonetów, zapisanych w ten sposób, że każda linijka jest na oddzielnej kartce, pod nią kolejna, a pod tą następna. Wszystko jest tak skonstruowane, że każdy sonet ma sens i znaczenie. Sęk w tym, że jak się policzy wszystkie możliwe kombinacje, to wychodzi właśnie sto tysięcy miliardów wierszy ;].[/i] _________________ Gambit Grelfer
http://allegro.pl/show_item.php?item=664513252 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Nie Kwi 19, 2009 16:41 Temat postu: |
|
|
Nie słyszałam o czymś takim, ale dzięki, bo to bardzo ciekawe i może kiedyś uda mi się przeczytać którąś z tych pozycji  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sally

|
Wysłany: Sro Maj 06, 2009 15:28 Temat postu: |
|
|
O "Stu tysiącach..." słyszałam, za to ciekawią mnie te wcześniejsze pozycje, o których wspomniałeś... Pobuszuje tu i tam, moze się więcej dowiem  _________________ "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła"
cudzyslow.bloog.pl/fantasy.bloog.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ney

|
Wysłany: Sro Lip 29, 2009 21:44 Temat postu: |
|
|
Mi do glowy przychodzi "Statek" Waldemaa Lysiaka. Pare przykladow:
-Nolibab - panstwo, w ktorym toczy sie akcja, od tylu - Babilon
-Taerg - pewien wojskowy dazacy do dyktatury, od tylu - Great
-Nurni Flowenol - glowny bohater - od tylu Lone wolf in run - Samotn wilk w biegu - oddaje to dokladnie charakter bohatera... _________________
NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Czw Lip 30, 2009 6:44 Temat postu: |
|
|
Trochę pójście na łatwiznę wszystkie nazwy tworzyć wg tego samego klucza  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Czw Lip 30, 2009 9:38 Temat postu: |
|
|
Nawet Twój nick Ney jest odwrotnością nicku jednej z osób piszących na tym forum, czyli yen _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ney

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 16:47 Temat postu: |
|
|
<rotfl>
Wydalo sie  _________________
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 21:31 Temat postu: |
|
|
Strasznie dużo gier słownych jest w Pratchecie (w oryginale i w przekładzie doskonałego tłumacza - pana Cholewy ). Nie mam teraz przy sobie książek, ale jak będe coś czytała, to wypiszę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 21:39 Temat postu: |
|
|
Zdemaskowany, nawet Napoleon kiedyś musiał ponieść klęskę.  _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ney

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 22:02 Temat postu: |
|
|
| swistunka napisał: | Strasznie dużo gier słownych jest w Pratchecie (w oryginale i w przekładzie doskonałego tłumacza - pana Cholewy ). Nie mam teraz przy sobie książek, ale jak będe coś czytała, to wypiszę. |
O tak, chocby dewiza Strazy Miejskiej - Fabricati Diem, Punc, co tlumaczac na angielski znaczy "Make my day, punk" ("Uprzyjemnij mi dzień, śmieciu"). A pierwotna nazwa brzmiala Fabricati Diem, Puncti Agunt Celeriter (korzystaj z dnia, czas szybko płynie).
Jest tego pelno, zreszta np. "Trzy Wiedzmy" to parodia Makbeta a " Ostatni bohater" lotu na ksiezyc ( Ankh-Morpork, mamy orangutana)
Kiedy sobie przypomne cos konkretnego, napisze  _________________
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Czw Paź 28, 2010 18:15 Temat postu: |
|
|
Jaka szkoda, że nie czytam książek tak dokładnie... To co piszecie jest bardzo ciekawe. Pobuszuję _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|