Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wyszukiwarka

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Propozycje zmian w księgarni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gtxk

PostWysłany: Pon Sie 03, 2009 16:55    Temat postu: Wyszukiwarka Odpowiedz z cytatem

Przydatna byłaby opcja wyszukiwania w opisach, nie zawsze tytuł się zna a wtedy znalezienie poszukiwanej książki jest bardzo utrudnione.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Edyta
Moderator

PostWysłany: Pon Sie 03, 2009 19:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmm..., ale co z tego opisu mielibyśmy umieścić? Wybrane słowa, tagi? Wiesz, ile wtedy byłoby wyników? Smile Ponadto nie musiałoby to ułatwiać wyszukania książki, ponieważ opis na stronie Księgarni może być inny niż osoba poszukująca wpisze/zna/opisze/poda. Jeśli byłby to opis stricte pochodzący od wydawcy, to wtedy wystarczy wpisać fragment w Googlach i po sprawie Smile. I udać się po zakup do Księgarni (na przykład naszej Cool)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
gtxk

PostWysłany: Pon Sie 03, 2009 20:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Edyta napisał:
Hmm..., ale co z tego opisu mielibyśmy umieścić? Wybrane słowa, tagi? Wiesz, ile wtedy byłoby wyników? Smile Ponadto nie musiałoby to ułatwiać wyszukania książki, ponieważ opis na stronie Księgarni może być inny niż osoba poszukująca wpisze/zna/opisze/poda. Jeśli byłby to opis stricte pochodzący od wydawcy, to wtedy wystarczy wpisać fragment w Googlach i po sprawie Smile. I udać się po zakup do Księgarni (na przykład naszej Cool)

No coż wystarczył by tzw. check czyli kwadracik do zaznaczenia;-)
słowa , niekoniecznie tagi, tak wiem ile wyników, ale znalezienie było by bardziej możliwe, kiedy ja szukałem wychodziło że musiałem otwierać wiele pozycji i czytać w opisach czy dane słowo jest, co było dosyć męczące, ale udało się ponieważ jestem wytrwały.

Więc proponuję w przyszłości umieścić check i każdy kto będzie chciał wybrać taki sposób wyszukiwania będzie zadowolony Wink , czyli dodają np. ja Smile
Marx

PostWysłany: Wto Maj 18, 2010 13:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na jakiej zasadzie są wybierane pozycje podobne? Czy chodzi o tytuł wydawnictwo czy może ktoś dokonuje selekcji.

I taka sugestia nieśmiała, że można by zrobić podobną listę polecającą jaką ma REBEL.PL czyli po kliknięciu na konkretną pozycję ukazują się pozycję które zostały kupione przez osobę kupującą te pozycję.

Wygląda to mniej więcej tak.

Wywiad z Wampirem Anna Rice
Ludzie którzy kupili tę pozycje kupili również Neil Gaiman Nigdziebądź; Bolesław Prus Lalka.

W przykładzie tytuły wzięte z kosmosu i nie mające ze sobą wiele wspólnego.
Pomysł taki może niejako wskazać czytelnikowi i potencjalnemu klientowi pozycje zbliżone w tematyce do właśnie przeglądanej pozycji. A jest to o tyle trafne bo generowanie tych propozycji odbywa się na podstawie zamówień innych użytkowników.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Edyta
Moderator

PostWysłany: Wto Maj 18, 2010 13:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Marx,
jeśli chodzi Ci o hasło 'zbliżone produkty', które jest pod opisem książki, to są tam książki - z danej kategorii, danego autora, danego wydawcy.

Natomiast co do Twojej propozycji, to takie coś na stronie jest. W prawym bocznym pasku, druga kolumna, nazywa się to:

Zobacz na przykład tutaj:
http://www.gandalf.com.pl/b/zielone-drzwi/
Powrót do góry
Marx

PostWysłany: Wto Maj 18, 2010 14:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zastanawiam się czy to Alzheimer czy Jaskra. Tak dokładnie o to mi chodziło, przepraszam za zawracanie głowy (chyba w starszej wersji strony tego nie było :myśli:).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Edyta
Moderator

PostWysłany: Wto Maj 18, 2010 14:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Racja, to jest nowy pasek/nowa opcja od początku roku mniej więcej zrobiona.

Nie ma za co, cieszę się, że pomogłam Smile.
Powrót do góry
Marx

PostWysłany: Nie Maj 23, 2010 12:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To jeszcze troszkę pomruczę Wink

W schowku czy dałoby się zamieścić opcję segregowania po kategorii, autorze czy czasie dodania. Kiedy z jednego konta korzysta kilka osób można naprawdę dostać kociokwiku przelatując przez całą zawartość przechowalni.
Edyta
Moderator

PostWysłany: Pon Maj 24, 2010 11:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pracujemy nad tym Smile
Powrót do góry
Marx

PostWysłany: Wto Cze 01, 2010 0:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To teraz już mnie zbanujecie...

Przechowalnia nie daje mi spokoju, oprócz segregacji można by dopisać jedną wartość powiedzmy mierzoną powiedzmy od 1 do 5 co oznaczało by jak bardzo mina pozycji zależy.

Nie wiem na jakiej zasadzie są pozycje niedostępne w waszej księgarni, czy sa to braki w druku czy Gandalf ich nie zamawia bo jest mały popyt (a może i jedno i drugie), pomysł z nowej odsłony filmweba (nie wiem jak to jest z patentami i prawami autorskimi w sieci), mianowicie znaczki chcę zobaczyć ten film. W przypadku księgarni ludzie korzystający z przechowalni mogli by niejako dawać znak jak bardzo chcą mieć daną pozycję. No i oczywiście segregacja według tego rankingu była by fajna.

Nie bijcie Mad
Edyta
Moderator

PostWysłany: Wto Cze 01, 2010 10:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie bijemy Smile, pomysł warty rozważenia Smile.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Propozycje zmian w księgarni Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

Skocz do: