| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Akiko

|
Wysłany: Sro Wrz 09, 2009 12:23 Temat postu: Duma i uprzedzenie |
|
|
Ostatnio obejrzałam miniserial BBC "Lost in Austen" o dziewczynie zakochanej w twórczości Jane Austen, a szczególnie w powieści "Duma i uprzedzenie". Amanda - bohaterka serialu pewnego dnia odkrywa, że przez drzwi w łazience do jej świata dostała się Elizabeth Bennet, z kolei ona przenosi się do świata "Dumy i uprzedzenia" i poznaje bohaterów swojej ulubionej powieści. Oglądając to przypomniałam sobie jak bardzo lubię tę książkę. Historia Darcego i Elizabeth zawsze mnie zachwyca i też bym chciała, jak Amanda przenieść się do świata Jane Austen. _________________ "(...) aż pozostaje jedynie pozbawiona zmysłów cisza" Murakami
日本語 を 勉強 しなくちゃいけません。 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
phantomka91

|
Wysłany: Sro Wrz 09, 2009 22:29 Temat postu: |
|
|
Ciekawy pomysł z tym przenoszeniem się Czasami chciałoby sie oderwać od rzeczywistości i móc "wejść" do swojej ulubionej powieści. Wiesz może w jakich dniach i o której emitowany jest ten serial? Aż zachciało mi sie go obejrzeć  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Wrz 10, 2009 9:13 Temat postu: |
|
|
Też lubię Austen.
Kiedyś (jako nastolatka) miałam taki okres, że czytałam wszystkie jej książki.
Najbardziej podobała mi się "Rozważna i romantyczna".
I lubię ekranizacje jej powieści, te filmy mają fajny klimat. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Akiko

|
Wysłany: Czw Wrz 10, 2009 11:53 Temat postu: |
|
|
Serial był nadawany z rok temu na BBC. Ja go znalazłam na YouTube. Są wszystkie odcinki, ale jedynie w oryginale (czyli po angielsku) i do tego z francuskimi napisami Pewnie gdzieś tam jest do ściągnięcia, ale nie popieramy piractwa!
A tak w ogóle to zauważyłam, że Brytyjczycy ostatnio lubią ekranizować powieści Austen. Od września, chyba na BBC, ma być nowa wersja "Emmy". _________________ "(...) aż pozostaje jedynie pozbawiona zmysłów cisza" Murakami
日本語 を 勉強 しなくちゃいけません。 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magnolia

|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 10:03 Temat postu: |
|
|
| Ja niestety nie przeczytałam tej książki, ale oglądałam ekranizacje. Bardzo fajny film i chętnie też przeczytam książkę. A czy "Rozważna i romantyczna" to tej samej autorki? Generalnie widziałam serir ekranizacji powieście tej autorki na jakimś kanale. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
phantomka91

|
Wysłany: Czw Lis 05, 2009 20:56 Temat postu: |
|
|
| Tak, Jane Austen jest autorką "Dumy i uprzedzenia" oraz "Rozważnej i romantycznej", a także "Emmy" i "Perswazji". Jak dotąd tyle jej powieści miałam okazje przeczytać. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bazylekk

|
Wysłany: Czw Gru 10, 2009 8:47 Temat postu: |
|
|
| Hmm przeczytałam większość jej książek, bo jak już pisałam, lubię wiedzieć i mieć własne zdanie. Zwłaszcza na temat książek dobrze znanych i lubianych. Lubię te klimaty XIX wiecznej Anglii, ale dużo jej książek na raz niestety nie mogę przeczytać. W pewnym momencie zaczynają mnie drażnić. Nie tyle to wina autorki, co ówczesnych obyczajów. Normalnie te perypetie młodych dam, które w życiu nie muszą robić nic poza znalezieniem bogatego męża i plotkowaniem bawią. Ale po dłuższym obcowaniu moja granica tolerancji zostaje przekroczona. "Duma i uprzedzenie" jest moim zdaniem najlepsza ze względu na oryginalność postaci, ich charakteru i postępowania. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Alfa

|
Wysłany: Czw Kwi 01, 2010 17:10 Temat postu: |
|
|
To mój drugi romans po "Annie Kareninie" jaki przeczytałam w życiu. Nie czytuje raczej tego typu książek, ale te owszem i nie żałuję. Ekranizacja tez super. _________________ Wierzę tylko w miłość, choć nie ma w niej logiki... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|