Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jacek Dukaj

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hologram0

PostWysłany: Wto Kwi 14, 2009 17:13    Temat postu: Jacek Dukaj Odpowiedz z cytatem

Zapraszam do dyskusji na temat jednego z najbardziej charakterystycznych pisarzy s-f w Polsce. Jego działa swoją oryginalnością odróżniają się od reszty. Dukaj pisarzem wyjątkowym jest. Co myślicie na temat jego twórczości?
yen

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 7:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie czytałam jeszcze, ale w planach mam bo zaczyna mnie bardzo ciekawić jego twórczość (słyszałam wiele pozytywnych opinii na ten temat). Czy może mógłbyś coś mi polecić, co Twoim zdaniem jest dobre? I może tak po przybliżyć mi fabułę? Wink
SzATaNeK SeRDuSZeCzKo

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 8:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powiem ,że ciekawie pisze. Przeczytałem tylko Xavrasa Wyżryna i kończę Extensę. Styl w jakim pisze przypadł mi do gustu i łatwo się go czyta. Wg mnie jeden z najlepszych polskich pisarzy sf Smile

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 8:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No dobrze dobrze;) Mówicie, że fajny styl, fajnie się czyta, fajnie napisane. Ale powiedzcie coś więcej. Uchylcie rąbka tajemnicy jeżeli chodzi o fabułę. Jak już gdzieś napisałam, powiedzcie z czym to się je?Razz

Bo ja nie wiem;p A chętnie się dowiem;)
SzATaNeK SeRDuSZeCzKo

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 8:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

yen najlepiej to przeczytaj jakąś jego książkę. Ja proponuje Extensę. Czasem lepiej jest samemu czegoś spróbować niż pytać innych jak to smakuje x]

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 9:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za radęWink Jednak należę to tej grupy upartych osóbek, które lubią wiedzieć mniej więcej o czym książka jest, zanim po nią sięgną. Nie chcę szczegółowego planu wydarzeń, nie chcę nawet streszczenia. Tylko jednego czy dwóch zdań na temat fabułyWink Może jeszcze ktoś inny mi udzieli helpa malutkiego;)
riceboysleep

PostWysłany: Czw Lip 30, 2009 16:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiem czy prośba nadal aktualna, ale przeklejam opis wydawcy, który mnie zachęcił i nie żałuję:

Córka Łupieżcy

Zuzanna Klajn w swe osiemnaste urodziny otrzymuje klucz do tajemnic zmarłego ojca-archeologa - i znajduje Miasto: odbicie wszystkich miast kiedykolwiek zbudowanych, przez ludzi i nie ludzi, w tym wszechświecie i poprzednich, skarbnicę wiedzy wszelkiej i pole zmagań między Potęgami.

Jakie sekrety Miasta odkrył ojciec Zuzanny? Czy możemy zamieszkać w domach bogów i pozostać ludźmi? Do którego świata należy sama Zuzanna, dziecko Miasta?

Zapraszamy na spacer ulicami nieskończoności - do przedwiecznego miasta tajemnic.

Z oczyma szeroko rozwartymi i ustami niedomkniętymi, naprzeciw trzem słońcom, pięciu księżycom, równinom purpurowym, lodowym cmentarzom, dymom wulkanów, zorzom czarnym - i tym bezimiennym metropoliom starożytnym, ku którym Miasto bezustannie lgnie.
mileena

PostWysłany: Sob Lut 06, 2010 20:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jedyna książka jaką do tej pory przeczytałam to "Xavras Wyżryn". Przyznam, że troszkę mną wstrząsnęła, ale i czytałam ją ładnych kilka lat temu. Od roku próbuję natomiast przebrnąć przez "Lód" i ze wstydem powiem, że jestem około 30 strony Sad
Komuś z Was udało się przebrnąć i jakie macie wrażenia?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Czopekbobek

PostWysłany: Wto Lut 09, 2010 12:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja czytałem. Podobała mi się fabuła, bohaterowie jednak język jakim pisana jest ta książka nie przypadł mi do gustu i chyba w połowie książki się poddałem bo nie mogłem dziennie więcej niż 20 stron przeczytać
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

Skocz do: