| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Twórczość którego autora bardziej do Ciebie przemawia? |
| Sapkowski |
|
64% |
[ 20 ] |
| Tolkien |
|
35% |
[ 11 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 31 |
|
| Autor |
Wiadomość |
EdithM

|
Wysłany: Czw Lut 11, 2010 9:51 Temat postu: |
|
|
Wolę czytać Sapkowskiego. Tolkien pisze, jak dla mnie, zbyt trudny językiem. I gdyby nie to, lubiłam bym obydwu - tak samo. _________________ "Światło prawdy spada na nas z bezlitosną szczerością, w świetle prawdy obojgu nam diabelsko nie do twarzy" Virginia Woolf |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marx

|
Wysłany: Sob Maj 15, 2010 22:38 Temat postu: |
|
|
Dopiero teraz zauważyłem temat i powiem szczerze, że porównywanie Tolkiena do Sapkowskiego, a raczej stawiania miedzy nimi versus jest tak samo oryginalne jak stawianie tego słówka między Papą Smerfem a Harrym Potterem.
Z takich porównań nigdy nic nie wynika. Jednej osobie podoba się bardziej jeden pisarz innej drugi. Mi np Władca Pierścieni szedł szybko i sprawnie wciągnął w inny świat, dopracowany opisany w najmniejszych szczegółach. Sapkowski natomiast z cyklem o Wiedźminie znudził mnie bodaj w Czasie Pogardy dalej mi się nie chciało. Cykl husycki natomiast znudził mnie już po pierwszym tomie, jakoś specjalnie Sapkowski nie potrafi mnie zachęcić do swojej twórczości, może przez humor jaki prezentuje w niemal każdej książce i język który choć w pierwszej chwili wydaje się być szybki i cięty po pewnym czasie nuży.
Ale to jest tylko i wyłącznie moje własne zdanie, nie wiele tak na dobrą sprawę wnoszące do tematu  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zefir

|
Wysłany: Sob Maj 15, 2010 23:03 Temat postu: |
|
|
Tolkien to dziwoląg
nie przemawia do mnie i przez niego straciłem sporo punktów na egzaminie |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Nie Maj 16, 2010 0:47 Temat postu: |
|
|
Proszę, nie obrażaj geniusza i ojca fantastyki  _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zefir

|
Wysłany: Pon Maj 17, 2010 14:52 Temat postu: |
|
|
| będę go obrażał, bo jest dziwolągiem |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Pon Maj 17, 2010 15:19 Temat postu: |
|
|
Na tym forum coraz trudniej o dobry post. Jego poziom spada na łeb, na szyję ku poklaskowi forumowiczów i adminów. Dlaczego?
Zgadzam się z Marxem. Jedyne co łączy tych dwóch autorów to fakt, że obaj są reprezentantami "klasyki". Nie ma sensu ich porównywać, bo to tylko kwestia preferencji czytelnika.
Sapkowski po kilku tomach rzeczywiście mnie znudził, ale Tolkien nie miał takiego fajnego stylu. Więc się mniej więcej wyrównuje ;D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
EMC

|
Wysłany: Pon Maj 17, 2010 15:26 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | będę go obrażał, bo jest dziwolągiem |
Ot, poziom wypowiedzi przeciętnego młodego człowieka. Porównywalny z pierwszoklasistą. (podstawówka, nawet nie gimnazjum!)
NIE SĄDZĘ żeby można było ocenić autora, co najwyżej jego dzieła. A i tak byłaby to ocena subiektywna. Czyli absolutnie niewartościowa. _________________ 'Silna i gorzka choroba książkowa rozpanoszyła sie w duszy. Jakież to haniebne być przywiązanym do tej bezwładnej masy papieru, druku i uczuć umarłych ludzi' |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Pon Maj 17, 2010 15:42 Temat postu: |
|
|
| swistunka napisał: | | Na tym forum coraz trudniej o dobry post. Jego poziom spada na łeb, na szyję ku poklaskowi forumowiczów i adminów. Dlaczego? (...) |
Nikt z adminów nie przyklaskuje postom, które są niezgodne z netykietą bądź ogólnymi normami społecznymi.
Ten post powyżej takowy nie jest, więc nie interweniuję. _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Carmen82

|
Wysłany: Pon Maj 17, 2010 19:37 Temat postu: |
|
|
Zefir, jeśli wygłaszasz jakieś opinie, spróbuj je przynajmniej uzasadnić, a nie na zasadzie "bo tak".
Twoje posty czytam z coraz większym niesmakiem... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Czw Maj 20, 2010 19:51 Temat postu: |
|
|
Zefir, jeśli za dziwolągów uważasz ludzi o tak ogromniej i różnorodnej wiedzy oraz tak bogatej wyobraźni to oby więcej takich dziwolągów przychodziło na świat.
Najpierw dowiedz się czegoś na temat osoby o której piszesz, a dopiero potem wydawaj osąd, byle byłby on sensowny, logiczny i uzasadniony. _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marx

|
Wysłany: Czw Maj 20, 2010 20:36 Temat postu: |
|
|
Pytanie czy oceniamy osobę czy jej twórczość, bo jak osobę to Tolkien wygląda na większości zdjęć jakie widziałem jak dobry dziadek A z tą fajką to wygląda całkiem jak bajarz z opisywanego przez siebie wyimaginowanego świata. Ale o walorach obu panów powinny się wypowiedzieć piękniejsza cześć forumowiczów
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Akore

|
Wysłany: Czw Maj 20, 2010 20:50 Temat postu: |
|
|
Że się wtrącę... Czemu ocena SUBIEKTYWNA jest absolutnie niewartościowa?
Mój + dla Tolkiena. _________________ SZsszkyk... kropka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marx

|
Wysłany: Czw Maj 20, 2010 21:02 Temat postu: |
|
|
| Akore napisał: | | Że się wtrącę... Czemu ocena SUBIEKTYWNA jest absolutnie niewartościowa? |
A ocena subiektywna ma wartość w przypadku kiedy rozważamy ogół. To tak jak z muzyką, ktoś może nie umieć czytać nut ale szarpie druty i growluje na całe gardło i subiektywnie wielu ludzi uważa go za muzyka, czy jednak tym muzykiem jest?
Z literaturą stricte nie naukową a powiedzmy mocno ogólnie rozrywkową jest podobnie.
Jeśli ktoś subiektywnie lubi jakiegoś pisarza i kupuje jego książki to niewątpliwie jego ocena jest WARTOŚCIOWA, dla tego pisarza przynajmniej.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Czw Maj 20, 2010 21:54 Temat postu: |
|
|
Ocena jest wartościowa wtedy kiedy wnosi coś do dyskusji, bo powiedzenie: "tak, bo tak" jest mało wartościowe o ile w ogóle. _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zefir

|
Wysłany: Pią Maj 21, 2010 14:51 Temat postu: |
|
|
Tolkien domorośle przedstawia stan duchowy bohaterów i często to jest niczym bełkot i niezrozumiale
i tak straciłem 2 punkty na egzaminie
gdyby opisy stanu duchowego pisałby Żeromski a nie Tolkien to bym nie stracił tych punktów
chociaż nie powiem
Dzieci Hurina są mistrzostwem tak samo Hobbit czyli tam i z powrotem
ale Władca pierścieni jest już dla mnie be |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|