| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
William Fate

|
Wysłany: Sro Lip 08, 2009 23:23 Temat postu: Miecz prawdy |
|
|
| Ktoś czyta? Co o tej sadze myślicie ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Czw Lip 09, 2009 7:40 Temat postu: |
|
|
Ja czytałam parę lat temu 3 czy 4 pierwsze tomy, podobało mi się, ale jakoś już mi się nie chce do tego wracać W każdym razie czytało się fajnie. Kolega z klasy mi podsunął. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
William Fate

|
Wysłany: Czw Lip 09, 2009 10:41 Temat postu: |
|
|
| Mi ta saga się tak średnio podoba. Przesada z głównym bohaterem, co to on nie potrafi. Jak gołymi rękoma wyrwał kręgosłup przeciwnikowi, to rzuciłem książką. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Czw Lip 09, 2009 14:10 Temat postu: |
|
|
| A w której to było części? Bo ja tego jakoś nie kojarzę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
William Fate

|
Wysłany: Czw Lip 09, 2009 19:59 Temat postu: |
|
|
| Świątynia Wichrów czyli tom 4. W tomie 3, nie podobało mi się że Richard został wielkim magiem etc, czego to on nie potrafi, bla bla bla. Kreowanie bohatera na boga jest obrzydliwe. Dlatego nie lubię Eragona. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Czw Lip 09, 2009 20:25 Temat postu: |
|
|
To ja chyba czytałam do trzeciego no dla mnie na początek było fajne, natomiast tak jak pisałam - już mi się nie chce do tego wracać. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 9:01 Temat postu: |
|
|
A tak mniej więcej to o czym jest ta saga? _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 22:24 Temat postu: |
|
|
Myślę, że William Fate lepiej odpowie na to pytanie, ja czytałam to parę lat temu i dla mnie jest o tym o czym wszystkie książki fantastyczne A taka odpowiedź pewnie Cię nie satysfakcjonuje  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
William Fate

|
Wysłany: Nie Lip 12, 2009 11:45 Temat postu: |
|
|
Historia zaczyna się od poznania młodego chłopaka, Richarda. Ów chłopak jest myśliwym, i podczas polowania spotyka pewną młodą dziewczynę Kahlan, która jest spowiedniczką( kobieta, która jest sedzią i posiada zdolności magiczne. Rozsądza spory,etc). Chłopak rusza jej na ratunek, gdy dziewczyna zostaje zaatakowana przez grupę zbirów Lorda Rahla(gł. zły bohater, władca państwa Dahara. Chcę on zabić dziewczynę, oraz rządzić innymi państwami. Richard, Kahlan i Zed(czarodziej zamieszkujący wioskę Richarda) ruszają w drogę by pokonać tyrana. Rahl chce również pozyskać magię szkatuł Ordena(artefaktów o magicznej mocy, są trze, jeżeli otworzy się jedną z 2 niewłaściwych to się ginie). I tak trójka gł. bohaterów podróżuje po świecie. Po drodze Richard zostaje ogłoszony Poszukiwaczem(coś podobnego do spowiedniczki, lecz większej mocy i płci męskiej) i zyskuje magiczy miecz. Para młodych bohaterów zakochuje się w sobie. Na końcu 1 tomu Rahl umiera, natomiast Richard i Kahlan wypowiadają sobie miłość.
Kolejne tomy opowiadaja o nowym zagrożeniu ze strony Jaganga, kolejnego złego tyrana, który chce zniszczyć magię, za pomocy swoich zdolności magicznych. Richard okazuje się potomkiem Rahla, i zostaje cesarzem Dahary. Bedąc lordem, podporządkuje sobie inne kraje i tworzy z nich ligę przeciw Jagangowi. U jego boku pojawia się Kahlan, Zed i nowi bohaterowie. Oprócz tego, że zwykły leśniczy(Richard) jest poszukiwaczem, lordem Dahary, okazuje się też czarodziejem wojny(którego nie widziano od 2000 lat), potrafi gołymi rękoma przebić człowieka na wylot i wyrwać mu kręgosłup (Mortal Kombat ), widzi to czego nie dostrzegają inni, trafi z łuku w punkt który jest w wielkiej odległości, i potrafi wiele innych rzeczy. Jest niczym Rambo oraz Terminator w jednym. Prócz niego, Kahlan i Zeda (oraz może 2-3 postaci) inni wypadają przy nim blado.
Wybaczcie m błędy w tym krótkim streszczeniu.Pisałem je w pracy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
18alexa18

|
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 14:04 Temat postu: |
|
|
To jest super saga jak dla mnie, polecam ją po raz kolejny. Może dlatego mnie tak zafascynowała, bo były to moje pierwsze książki fantasy, jakie przeczytałam... W każdym razie górują na mojej liście ulubionych.  _________________ Sunsetter... None Better... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
William Fate

|
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 21:49 Temat postu: |
|
|
| Przy którym tomie jesteś ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 23:45 Temat postu: |
|
|
O ile dobrze kojarzę to powstał serial na podstawie tejże właśnie książki, z okrutnie pokaleczonym tłumaczeniu tytułu ("Legend of the Seeker" - "Miecz Prawdy" Buahahaha) _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bazylekk

|
Wysłany: Sob Gru 26, 2009 11:26 Temat postu: |
|
|
Czyli coś, co wykracza poza możliwości mojej ubogiej wyobraźni. Na krzyżówkę Ramba z Terminatorem jestem zdecydowanie za stara Nawet przymrużenie oka nie pomoże. _________________ Świat nie jest czarno-biały... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
18alexa18

|
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 18:10 Temat postu: |
|
|
Jakieś półtora roku temu skończyłam "spowiedniczkę" i żałuję że tak szybko się skończyło.
A ten serial to naprawdę... szkoda gadac. Tak zepsuli fabułę, postaci... po obejrzeniu paru odcinków stwierdziłam, że nie ma sensu tego oglądac. Dla mnie cała saga jest równie epicka co "Władca Pierścieni", a przerobiono ją na coś xsenopodobnego... Przykre. _________________ Sunsetter... None Better... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nessa

|
Wysłany: Pią Cze 04, 2010 13:48 Temat postu: |
|
|
| Kocham tę sagę. Dorównuje Trylogii Czarnego Maga! Istnieją 2 sezony serilau ,,Miecz Prawdy" ! Przeczytałam całą serię i 2 sezony serialu teraz zabieram się za prequel |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|