| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
fuddd

|
Wysłany: Sro Mar 17, 2010 13:48 Temat postu: Etos rycerza w literaturze Fantasy ?! |
|
|
Witam.
Jest może ktoś tak dobrze obeznany w literaturze fantasy aby polecić mi jakąś dobrą książkę z tego gatunku nawiązującą do tematu: "Etos rycerza w literaturze Fantasy".
| Cytat: | | Etos rycerski – zespół wartości, powszechnie przyjętych i akceptowanych przez uczestników kultury rycerskiej (inaczej – rycerzy). Stanowił zbiór norm, które ustalały się przez wieki i wyznaczały wzorzec osobowy idealnego rycerza oraz kształtowały wzory zachowań przyjętych w społeczności rycerskiej. Etos rycerski w dużym stopniu wpływał też na tożsamość klasową rycerstwa – był tym, co odróżniało rycerza od chłopa czy mieszczanina, określał ogólny styl życia rycerzy. |
Z góry dziękuję |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Pon Mar 22, 2010 22:57 Temat postu: |
|
|
Ciężkie pytanie... Mimo, iż czytuję fantastykę od pewnego czasu ciężko mi na nie odpowiedzieć. Fantastyka w sumie jest takim gatunkiem, gdzie nic nie jest takie samo. Może po prostu nie czytałam takiej książki, ale z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że rycerze nie są typowi. Mają oczywiście podstawowe cechy rycerza, ale ich cele i zachowanie znacząco się różni od rycerzy jakich znamy... Może coś z Króla Artura? O ile to można nazwać fantastyką...na pewno nie jest zwykłą opowiastką, są tam elementy magiczne, ale ciężki mi jest nakierować Ci na coś innego. _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fuddd

|
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 7:31 Temat postu: |
|
|
Potrzebuję tej odpowiedzi na prac maturalną temat mam taki:
"Etos rycerza średniowiecznego w nawiązaniu do literatury fantasy".
Brakuje mi tylko drugiej części tematu a książka nie musi być o typowym rycerzu, mógł by być nawet Wiedźmin bo ma swój kodeks honorowy (kodeks wiedźmiński) ale niestety ta książka jest za długa a do matury już niedużo czasu  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 14:46 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Brakuje mi tylko drugiej części tematu a książka nie musi być o typowym rycerzu, mógł by być nawet Wiedźmin bo ma swój kodeks honorowy (kodeks wiedźmiński) ale niestety ta książka jest za długa a do matury już niedużo czasu Very Happy |
Z etosem wiedźmińskim bym nie przesadzała
Ale jak już o Wiedźminie mowa, to w "Mieczu przeznaczenia" w pierwszym bodajże opowiadaniu jest przedstawiona przerysowana i zdemitologizowana wersja takiego rycerza - jego imię zaczynało się chyba "Eyc"- cośtam
Ciężko polecić coś krótkiego, bo wszystkie przykłady jakie mi przychodzą do głowy mają po co najmniej 300 stron: na pewno Komuda, Mgły Avalonu...
Z krótszych rzeczy polecam jeszcze pierwsze opowiadanie Pacyńskiego "Smokobójca" - kolejna demitologizacja "szlachetncyh" rycerzy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Wto Mar 23, 2010 19:17 Temat postu: |
|
|
Z tym Eyckiem bym nie przesadzała, bo to parodia rycerza była, zresztą skoro nie czytało się książki, to raczej nie ma po co sięgać po jej fragment. _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fuddd

|
Wysłany: Sro Mar 24, 2010 7:44 Temat postu: |
|
|
Wow samobójca ma 399 stron no to się załatwiłem z tym tematem  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Sro Mar 24, 2010 10:43 Temat postu: |
|
|
Wybacz moje pytanie, ale czy Ty choć trochę interesujesz się fantastyką? _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fuddd

|
Wysłany: Sro Mar 24, 2010 14:53 Temat postu: |
|
|
Z książek średnio mam zamiar przeczytać książkę "Avatar".
Z gier i filmów jasne  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
miszkos

|
Wysłany: Sro Mar 24, 2010 15:33 Temat postu: |
|
|
To po co wybrałeś temat w "literaturze fantasy"?
Myślałem,że wybiera się temat, w którym czujesz się najlepiej... _________________ Im więcej potu na poligonie, tym mniej krwi w walce. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Sro Mar 24, 2010 15:45 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Z tym Eyckiem bym nie przesadzała, bo to parodia rycerza była |
A przeczytałaś, co napisałam apropos tego Eycka?
| Cytat: | | Wow samobójca ma 399 stron no to się załatwiłem z tym tematem Sad |
Smokobójca ( nie - samobójca) to cykl opowiadań, a pierwszym z nich jest opowiadanie o rzeczonym rycerzu, więc nie zajmuje więcej niż 1/4 książki.
Skoro nie interesujesz się literaturą fantasy i dopiero teraz się obudziłeś - trochę się wkopałeś. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fuddd

|
Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 21:45 Temat postu: |
|
|
---------- 19:25 24.03.2010 ----------
| Cytat: |
Smokobójca ( nie - samobójca) to cykl opowiadań, a pierwszym z nich jest opowiadanie o rzeczonym rycerzu, więc nie zajmuje więcej niż 1/4 książki.
|
Faktycznie "Smokobójca" przepraszam przejęzyczyłem się widocznie późno pisałem i tak jakoś wyszło może myślałem o samobójstwie w tamtej chwili ^^
Skoro nie interesujesz się literaturą fantasy i dopiero teraz się obudziłeś - trochę się wkopałeś.
|
A to ze się wkopałem już zauważyłem wcześniej tak że nie musisz mówić o rzeczach oczywistych ... ale serdecznie dziękuję za pomoc w sprawie doboru książek postaram się coś ciekawego dobrać jeśli ktoś by miał jeszcze jakieś propozycję odnośnie książek jestem otwarty na propozycję bo znając życie minie jeszcze trochę czasu zanim wybiorę "tą jedną"- rzecz jasna książkę
To po co wybrałeś temat w "literaturze fantasy"?
Myślałem,że wybiera się temat, w którym czujesz się najlepiej...
|
Miałem nadzieję że sam się tego domyślisz:
Otóż lubię wyzwania i doświadczanie "nowego" z miłą chęcią przeczytam zaproponowane książki jednakże czas nie pozwala mi na przeczytanie książek grubości poduszek (to jest przenośnia) ponieważ bardzo dużo czasu zejdzie mi na dopracowanie i naukę prezentacji ale przed tym muszę przeczytać wszystkie (zadeklarowane) książki odnoszące się do tematu
---------- 21:45 02.04.2010 ----------
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc!
Lektury kategorii fantasy już wybrałem.
Temat do zamknięcia  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|