| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Czopekbobek

|
Wysłany: Sob Sty 02, 2010 16:18 Temat postu: |
|
|
Pretchett jest jednym z autorów dzięki którym zacząłem lubić książki a potem się od nich uzależniłem. Świat Dysku oczywiście jest jego największym dziełem jednak nie umniejszam kunsztu takich książek jak "Dywan", który to Pratchett napisał w wieku zaledwie 17 lat. Z książek traktujących o Świecie unoszonym na grzbietach 4 słoni które stoją na Wielkim Żółwiu można wyróźnić kilka cykli jak np. ten traktujący o straży miejskiej(Straż!Straż! ; Nocna straż ; Zbrojni itd) jednak dla mnie na zawsze najważniejszy i najlepszy pozostanie cykl o magu-niemagu Rincewindzie. Jest to moja ulubiona postać, która marzy o tym się nudzić lecz nigdy jej to nie wychodzi a jego specjalizacją są ucieczki, które o dziwo zawsze wciągają go w wir wydarzeń. Szczególnie polecam książkę "Ciekawe czasy" w których to spełnia się klątwa będąca najgorszym koszmarem Rincewinda brzmiąca "Obyś żył w ciekawych czasach"  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Poszukiwacz

|
Wysłany: Pon Lut 01, 2010 17:31 Temat postu: |
|
|
Niestety miałem okazję czytać jedynie "Kolor Magii" z serii opowiadań o "Nie magu", Ostatnio poluję na Blask Fantastyczny. Poza tym czytałem kilka wciągających tytułów jak: Muzyka Duszy, Carpe Jugulum, Piekło Pocztowe, Łups!, Panowie i Damy, Potworny Regiment i Złodziej Czasu (2 ostatnie gorąco polecam).
Niezwykle podoba mi się w tej serii to, że mimo iz opowiadania nie są ściśle ze sobą związane, to przenikają siebie nawzajem a jeden tom odpowiada na pytania z innego itd. Bohaterowie z różnych wątków często spotykają się i wpływają na swoje poczynania nawzajem co stanowi miłą niespodziankę, gdy na przykład czytamy o losach 3 wiedźmy i napotykamy podróżujących w te strony Magów z uniwersytetu.  _________________ Poszukiwacz i podróżnik po dzisiejszym internecie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
evi161

|
Wysłany: Czw Mar 18, 2010 15:38 Temat postu: |
|
|
Faktycznie Pratchett ma coś w sobie. Do tej pory drzucała mnie myśl o jakiejkolwiek literaturze fantasy, a tu się okazało że "wpadłam":].
Obecnie jestem po przeczytaniu "Straż! Straż" i szykuję się do kolejnej. Uważam jednak, że nakezy czytać cała serię od początku, gdyz każda książka jest w jakis sposób połaczona z poprzednią.
Styryczne odbicie naszej rzeczywistości w postaci Świata Dysku powala. Sadzę jednak, że aby zrozumieć całościową esencję tych ksiązek trzeba mieć więcej niż ok. 12 - 15 lat. Jakkolwiek Prachett w swych dziełach zamieścił cos dla każdego, czy to starszego, czy młodszego. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
susanstohelit

|
Wysłany: Pią Kwi 09, 2010 17:35 Temat postu: |
|
|
Uwielbiam książki pratcheta chyba widać to nawet po mójim nicku, najbardziej lubię książki o susan sto helit i jej rodzicach i dziadku :D
A ... i oczywiście jeszcze ksiązki o Tiffani Obolałej lub Akiwi Dokuczkiwej :P Ale jednak uwielbiam książke pt. Nacja jest świetna bardzo mnie rozbawiła. Bardzo lubię czytać śmieszne książki a powstaje ich coraz mniej... <szkoda> |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ookami

|
Wysłany: Sob Lip 31, 2010 19:08 Temat postu: |
|
|
Hmmmm... nigdy jeszcze Pratchett'a nie czytałam, ale po tych wszystkich opiniach, jakich się nasłuchałam, postanowiłam nadrobić zaległości. Zapewne zacznę od Koloru magii. Ale co potem? Które książki Pratchett'a uważacie za najlepsze, a które najsłabsze? _________________ "Pokora nie polega na myśleniu o sobie gorzej, lecz na myśleniu o sobie rzadziej." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
susanstohelit

|
Wysłany: Nie Sie 01, 2010 23:13 Temat postu: |
|
|
Hm.. jeżeli zaczynasz od koloru magi to druga książka którą musisz przeczytać to Blask fantasty to dalsze cześć bohaterów z Koloru...
Dalej hm.. może kosiarz, muzyka dusz, Wolni ciutludzie, Kapelusz pełen nieba, Zimistrz, Niewidoczni Akademicy, Złodziej Czasu lub oczywiście Wiedźmikołaj, a prawie zapomniałam Czarodziel jeżeli coś mi się jeszcze przypomni do dam znać :) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zefir

|
Wysłany: Nie Sie 01, 2010 23:36 Temat postu: |
|
|
on bardziej hurtowo pisze niż Siesicka...  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
susanstohelit

|
Wysłany: Pon Sie 02, 2010 10:58 Temat postu: |
|
|
| No... :D ale zaczął w 1989 pisać i wydaje ok. 2 książki na rok |
|
| Powrót do góry |
|
 |
phantomka91

|
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 19:03 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | No... ale zaczął w 1989 pisać i wydaje ok. 2 książki na rok |
I bardzo dobrze, przynajmniej można naczytać się do woli a nawet mieć dosyć jego książek, chociaż jeśli o mnie chodzi ten pisarz nigdy mi się nie znudzi  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
qvilu

|
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 20:02 Temat postu: |
|
|
Ja mam z Pratchetem ciągły problem. Ostatnio dałem mu kolejną szansę w "Kolorze magii" i znowu mnie nie zachwycił - no może poza niezłym momentem ze smokami:)
Albo źle dobieram jego książki, albo nie podchodzi mi jego poczucie humoru... _________________ Paweł K. Zapraszam na mój blog książkowy:
http://podsluch.wordpress.com/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 21:40 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Albo źle dobieram jego książki, albo nie podchodzi mi jego poczucie humoru... |
Zapewne to drugie .... Pratchetta nie da się źle odebrać  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kahlan

|
Wysłany: Wto Gru 14, 2010 20:04 Temat postu: |
|
|
| Mnie jakoś nie podpasowały jego książki. Przymierzałam się kilka razy ale nic z tego nie wyszło. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Nie Gru 19, 2010 20:11 Temat postu: |
|
|
Pratchet to wyśmienity pisarz. Jego książki są bardzo zabawne, z duuużą wyobraznią... Mnie najbardziej rozbijają te żartobliwe przypisy pod gwiazdkami:) _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czopekbobek

|
Wysłany: Czw Sty 27, 2011 13:21 Temat postu: |
|
|
Mi aż na łzy się wzbiera gdy myślę, że już nic może nie wyjść spod pióra Pratchetta Właśnie zabieram się za uzupełnianie mojej kolekcji ze Świata Dysku o książki takie jak Blask Fantastyczny czy Kolor Magii od których zacząłem moją przygodę z tym autorem.
http://gadzetomania.pl/2010/09/20/terry-pratchett-wykul-miecz-z-meteorytow
a tu ciekawy link związany z tym autorem i jego pomysłowością  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
justyna1988

|
Wysłany: Wto Lut 01, 2011 21:40 Temat postu: |
|
|
Ja uwielbiam wszystkie książki Pratchetta w których występuje ŚMIERĆ np. Kosiarz, Wiedźmikołaj, Kolor magii, Blask fantastyczny, Mort itd. Jest to chyba najlepszy i najbardziej charakterystyczny bohater jego książek  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|