Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Terry Pratchett
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Czopekbobek

PostWysłany: Sob Sty 02, 2010 16:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pretchett jest jednym z autorów dzięki którym zacząłem lubić książki a potem się od nich uzależniłem. Świat Dysku oczywiście jest jego największym dziełem jednak nie umniejszam kunsztu takich książek jak "Dywan", który to Pratchett napisał w wieku zaledwie 17 lat. Z książek traktujących o Świecie unoszonym na grzbietach 4 słoni które stoją na Wielkim Żółwiu można wyróźnić kilka cykli jak np. ten traktujący o straży miejskiej(Straż!Straż! ; Nocna straż ; Zbrojni itd) jednak dla mnie na zawsze najważniejszy i najlepszy pozostanie cykl o magu-niemagu Rincewindzie. Jest to moja ulubiona postać, która marzy o tym się nudzić lecz nigdy jej to nie wychodzi a jego specjalizacją są ucieczki, które o dziwo zawsze wciągają go w wir wydarzeń. Szczególnie polecam książkę "Ciekawe czasy" w których to spełnia się klątwa będąca najgorszym koszmarem Rincewinda brzmiąca "Obyś żył w ciekawych czasach" Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Poszukiwacz

PostWysłany: Pon Lut 01, 2010 17:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety miałem okazję czytać jedynie "Kolor Magii" z serii opowiadań o "Nie magu", Ostatnio poluję na Blask Fantastyczny. Poza tym czytałem kilka wciągających tytułów jak: Muzyka Duszy, Carpe Jugulum, Piekło Pocztowe, Łups!, Panowie i Damy, Potworny Regiment i Złodziej Czasu (2 ostatnie gorąco polecam).
Niezwykle podoba mi się w tej serii to, że mimo iz opowiadania nie są ściśle ze sobą związane, to przenikają siebie nawzajem a jeden tom odpowiada na pytania z innego itd. Bohaterowie z różnych wątków często spotykają się i wpływają na swoje poczynania nawzajem co stanowi miłą niespodziankę, gdy na przykład czytamy o losach 3 wiedźmy i napotykamy podróżujących w te strony Magów z uniwersytetu. Smile
evi161

PostWysłany: Czw Mar 18, 2010 15:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Faktycznie Pratchett ma coś w sobie. Do tej pory drzucała mnie myśl o jakiejkolwiek literaturze fantasy, a tu się okazało że "wpadłam":].
Obecnie jestem po przeczytaniu "Straż! Straż" i szykuję się do kolejnej. Uważam jednak, że nakezy czytać cała serię od początku, gdyz każda książka jest w jakis sposób połaczona z poprzednią.
Styryczne odbicie naszej rzeczywistości w postaci Świata Dysku powala. Sadzę jednak, że aby zrozumieć całościową esencję tych ksiązek trzeba mieć więcej niż ok. 12 - 15 lat. Jakkolwiek Prachett w swych dziełach zamieścił cos dla każdego, czy to starszego, czy młodszego.
Powrót do góry
susanstohelit

PostWysłany: Pią Kwi 09, 2010 17:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uwielbiam książki pratcheta chyba widać to nawet po mójim nicku, najbardziej lubię książki o susan sto helit i jej rodzicach i dziadku :D
A ... i oczywiście jeszcze ksiązki o Tiffani Obolałej lub Akiwi Dokuczkiwej :P Ale jednak uwielbiam książke pt. Nacja jest świetna bardzo mnie rozbawiła. Bardzo lubię czytać śmieszne książki a powstaje ich coraz mniej... <szkoda>
Powrót do góry
Ookami

PostWysłany: Sob Lip 31, 2010 19:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmmmm... nigdy jeszcze Pratchett'a nie czytałam, ale po tych wszystkich opiniach, jakich się nasłuchałam, postanowiłam nadrobić zaległości. Zapewne zacznę od Koloru magii. Ale co potem? Które książki Pratchett'a uważacie za najlepsze, a które najsłabsze?
susanstohelit

PostWysłany: Nie Sie 01, 2010 23:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hm.. jeżeli zaczynasz od koloru magi to druga książka którą musisz przeczytać to Blask fantasty to dalsze cześć bohaterów z Koloru...
Dalej hm.. może kosiarz, muzyka dusz, Wolni ciutludzie, Kapelusz pełen nieba, Zimistrz, Niewidoczni Akademicy, Złodziej Czasu lub oczywiście Wiedźmikołaj, a prawie zapomniałam Czarodziel jeżeli coś mi się jeszcze przypomni do dam znać :)
Powrót do góry
Zefir

PostWysłany: Nie Sie 01, 2010 23:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

on bardziej hurtowo pisze niż Siesicka... Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
susanstohelit

PostWysłany: Pon Sie 02, 2010 10:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No... :D ale zaczął w 1989 pisać i wydaje ok. 2 książki na rok
Powrót do góry
phantomka91

PostWysłany: Pią Sie 20, 2010 19:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
No... Very Happy ale zaczął w 1989 pisać i wydaje ok. 2 książki na rok

I bardzo dobrze, przynajmniej można naczytać się do woli a nawet mieć dosyć jego książek, chociaż jeśli o mnie chodzi ten pisarz nigdy mi się nie znudzi Smile
Powrót do góry
qvilu

PostWysłany: Pią Sie 20, 2010 20:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam z Pratchetem ciągły problem. Ostatnio dałem mu kolejną szansę w "Kolorze magii" i znowu mnie nie zachwycił - no może poza niezłym momentem ze smokami:)

Albo źle dobieram jego książki, albo nie podchodzi mi jego poczucie humoru...
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
swistunka

PostWysłany: Pią Sie 20, 2010 21:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Albo źle dobieram jego książki, albo nie podchodzi mi jego poczucie humoru...

Zapewne to drugie .... Pratchetta nie da się źle odebrać Wink
Powrót do góry
Kahlan

PostWysłany: Wto Gru 14, 2010 20:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mnie jakoś nie podpasowały jego książki. Przymierzałam się kilka razy ale nic z tego nie wyszło.
Powrót do góry
fenek6665

PostWysłany: Nie Gru 19, 2010 20:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pratchet to wyśmienity pisarz. Jego książki są bardzo zabawne, z duuużą wyobraznią... Mnie najbardziej rozbijają te żartobliwe przypisy pod gwiazdkami:)Smile
Czopekbobek

PostWysłany: Czw Sty 27, 2011 13:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi aż na łzy się wzbiera gdy myślę, że już nic może nie wyjść spod pióra Pratchetta Sad Właśnie zabieram się za uzupełnianie mojej kolekcji ze Świata Dysku o książki takie jak Blask Fantastyczny czy Kolor Magii od których zacząłem moją przygodę z tym autorem.

http://gadzetomania.pl/2010/09/20/terry-pratchett-wykul-miecz-z-meteorytow

a tu ciekawy link związany z tym autorem i jego pomysłowością Very Happy
Powrót do góry
justyna1988

PostWysłany: Wto Lut 01, 2011 21:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja uwielbiam wszystkie książki Pratchetta w których występuje ŚMIERĆ Smile np. Kosiarz, Wiedźmikołaj, Kolor magii, Blask fantastyczny, Mort itd. Jest to chyba najlepszy i najbardziej charakterystyczny bohater jego książek Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 4 z 5

Skocz do: