| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 19:43 Temat postu: |
|
|
Warto przeczytać prequel zwłaszcza, że do sequela jest jeszcze trochę czasu  _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
olcia1

|
Wysłany: Czw Lut 25, 2010 11:32 Temat postu: |
|
|
Ja już czytałam preqel. Super książka tak jak trylogia  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
midriff

|
Wysłany: Czw Lut 25, 2010 13:16 Temat postu: |
|
|
| Najpierw przeczytalas preqel czy trylogie? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Farn Cen

|
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 16:37 Temat postu: |
|
|
Wczoraj skończyłem prequel. Wrażenia ogólne dobre i taka też ocena książki. Na przywitanie całkiem miła klimatyczna mapa, może nie ideał ale na pewno postęp względem tych z pierwszych stron "Gildii Magów".
Niestety nadal jest paskudy słowniczek z tyłu. Zdaje się że nawet większy :/ Była już w tym temacie uwaga w tej kwestii. Faktycznie lekka udręka z tym zaglądaniem na koniec. W dodatku sam pomysł nie dokładnie rozważony. Część nazw użyta zbyt rzadko co w połączeniu z bardzo oszczędnym opisem, który w dodatku znajduje się jedynie w słowniku kreuję we mnie ciągle to samo wrażenie: słownik w takiej formie szkodzi książce.
Zazębia się to z tematyką opisów, które jak dla mnie mogłyby być choć trochę bardziej przeciągłe i może szczyptę barwniejsze ale to drugie nie jest takie łatwe w realizacji i przychodzi raczej z czasem.
Książka wydaje mi się dobra z powodu fabuły i tego że całokształtem jest spójna. Właśnie fabuła... parę razy zbyt oczywista ale w znakomitej większości ciekawa i nie tak znowu przewidywalna. Z pewnością nie jest bzdurna a to już wiele. Akcja może nie szalenie dynamiczna i porywająca w kluczowych momentach, ale to też nie jest prosto osiągnąć.
Właśnie takim wartkim fragmentom należy się więcej werwy, szybkości czy napięcia co z rozwinięciem opisów części mniej burzliwych powinno tworzyć ładną tęczę kontrastujących wrażeń.
Teraz zabieram się za chronologicznie kolejne części, czyli właściwą trylogię. To mi da pewnie pełniejszy obraz i wyrobi opinie o autorce, a na razie jest dobrze. Z drugiej strony wcześniej przed "Uczennica" 2 razy natrafiłem na straszenie nudne i marne cykle fantasy więc teraz może trochę obniżyłem oczekiwania. Sam nie wiem idę czytać : ) _________________ "Na kamieniu nie rośnie mech." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
olcia1

|
Wysłany: Czw Mar 04, 2010 10:28 Temat postu: |
|
|
| trylogie potem prequel. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Farn Cen

|
Wysłany: Czw Mar 04, 2010 11:54 Temat postu: |
|
|
Skończyłem "Gildie Magów". Nie chce mi się rozpisywać, w skrócie powiem że ta część jest dużo lepsza od pequela. Spodobało mi się do tego stopnia że czytałem po nocach : ) a to się zdarza tylko przy dziełach górnych lotów.
Muszę tu jednak ostrzec: prequel opisujący dawne dzieje ujawni cześć tajemnic tomu 1 :/ I tak np. wiem dlaczego magowie z przed paru wieków nie eksplodowali przy śmierci dzięki czemu mają groby. Tajemnica Wielkiego Mistrza staje się też od razu jasna a to bardzo istotny wątek z kulminacją pod koniec
Z drugiej strony jeśli trylogia w kolejnych częściach będzie coraz lepsza to pewnikiem prequel wypadł by bardzo blado względem ostatniego tomu (nie wiem czy skończyłbym go czytać). Natomiast ciągle żałuję że popsułem sobie fabułę czytając "Uczennice" na początku.
----------------Edit 10-03-2010------------------------
Wczoraj wieczorem skończyłem czytać trylogie. Spróbuję ogarnąć się i nie pisać znów tyle : )
Przez wszystkie 3 tomy podróżowało się naprawdę świetnie, wydaje się że "Wielki Mistrz" jest najlepszą z części ale może to dlatego że przepełnia go żywa akcja. Nadal mam wrażenie że miejscami opisy są trochę za krótkie, mniej rozbudowane niż bym chciał tak jakby miały narzucone ograniczenie w ilości słów je tworzących.
Fabuła natomiast niespotykanie mocna i ciekawa, nie jest bezsensowna, przesadnie zawiła czy zbyt ogromna by śledzić wszystko co się dzieje. Właśnie nie ma bezcelowych namnożeń wątków. Wszystkie są za to znakomite i wciągające no może 'część Dannyla' w pewnej chwili słabnie a raczej wydarzenia w gildii nagle ogarniają cały umysł czytającego.
Tak, fabuła jest silną stroną trylogii a od połowy 2 tomu dla mnie stała się tym co po skończeniu ostatniego zdania "Wielkiego mistrza" pozostawia dziwną, nieopisaną mieszankę uczuć i pewność że książka jest świetna.
Także bez żadnych wątpliwości polecam Trylogię Czarnego Maga. Pamiętajcie by prequel czytać na końcu:!: Czekam na kolejną książkę cyklu o Kyralii, która chyba będzie już w czerwcu : )
Aha, zajrzałem na koniec na stronę autorki (bardzo ładna, strona ofc). Osobiście zaciekawiły mnie okładki innych wydań, muszę stwierdzić że te z oryginału najbardziej mi pasują, francuskie wydanie też bardzo fajne. Polskie wydanie ma okładki takie same jak wydanie UK, całkiem udane zwłaszcza na tle komerchy bijącej z okładek wersji rosyjskiej i US. _________________ "Na kamieniu nie rośnie mech." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
midriff

|
Wysłany: Pią Mar 19, 2010 14:11 Temat postu: |
|
|
| Byłam w empiku z myślą kupieenia uczennicy maga, ale coś mnie skusiło na kapłanke w bieli. Jak na razie nic się nie dzieje, i troche mało orietuje się w niej... mam nadzieje że nie pożałuje kupna... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Pią Mar 19, 2010 18:12 Temat postu: |
|
|
Kapłanka to na prawdę dobra książka, przynajmniej w moim odczuciu I nie przejmuj się potem nie będziesz narzekać na brak akcji Miłego czytania  _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
susanstohelit

|
Wysłany: Pią Kwi 09, 2010 17:39 Temat postu: |
|
|
| Czytałam już wszystkie części tej trylogi i Uczennice maga też tak szczerze powiedziawszy Uczennica Maga bardziej mi się spodobała jest ciekawsza i to dużo. Bardzo serdecznie polecam tą ksiązkę!!! Jest SUPER!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nessa

|
Wysłany: Pią Cze 04, 2010 14:33 Temat postu: |
|
|
Trylogia Czarnego Maga to moim zdaniem najlepsza książka fantasy. Dorównuje jej tylko ,,Miecz Prawdy" Przeczytałam Uczennice Maga i Erę Pięciorga lecz nie były tak ciekawe. Z utęsknieniem czekam na Misje Ambasadora
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Pią Cze 04, 2010 20:04 Temat postu: |
|
|
Można już ją kupić w księgarni Gandalfa  _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pajka

|
Wysłany: Pon Cze 14, 2010 17:19 Temat postu: |
|
|
Na tą książkę namówiła mnie kuzynka i uważam, że się opłacało.
Jest ciekawa, a akcja jaka się w niej rozgrywa daje człowiekowi do myślenia. Polecam innym. Warto przeczytać  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
midriff

|
Wysłany: Czw Cze 17, 2010 21:38 Temat postu: c |
|
|
| czytał ktoś już misja ambasador?? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ookami

|
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 22:26 Temat postu: |
|
|
Ja czytałam.
Na początek się przywitam, bo jestem nowa, a to mój pierwszy post:) A więc do dzieła.
"Misja Ambasadora" wciąga i to bardzo. Tak samo zresztą jak wszystkie inne książki Canavan. Najlepszy wątek Sonei, szczególnie że pojawia się tu Regin. Oj, chłopak wydoroślał, fajny facet się z niego zrobił Dannyl się w ogóle jak dla mnie nie zmienił, dalej przesympatyczny, i prowadzi te swoje badania, wieczny odkrywca Oderwać się od książki nie mogłam. Jedyne na czym się zawiodłam to syn Sonei. Często podejmuje co najmniej dziwne decyzje, a winę zrzucam na Canavan. Ogólnie ta postać mi się nie podobała, ale może rozwinie się w kolejnych tomach. Brakuje mi tylko Akkarina... Eh, ale i tak książka świetna.
Ludzie, kupujcie!
A jak wasze wrażenia po lekturze? Rozczarowanie czy może "chcę więcej"? _________________ "Pokora nie polega na myśleniu o sobie gorzej, lecz na myśleniu o sobie rzadziej." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
joan_stark

|
Wysłany: Sob Lip 17, 2010 12:52 Temat postu: |
|
|
Chyba muszę w końcu sięgnąć po coś autorstwa Trudi Canavan, bo widzę, że jest naprawdę dobra. Przekonaliście mnie.  _________________ "Najstarszym i najsilniejszym uczuciem znanym ludzkości jest strach. A najstarszy i najsilniejszy rodzaj strachu to strach przed nieznanym." H.P. Lovecraft
www.premieryksiazkowe.blogspot.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|