| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Madalleno

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 8:32 Temat postu: Czasopismo literackie ->BLUSZCZ |
|
|
Od października ubiegłego roku ukazuje się nowe czasopismo o charakterze literackim -Bluszcz. Mieliście do czynienia z tym pismem ? Co o nim myślicie ?
A może czytacie inne pisma literackie ? Co polecacie ? _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 8:33 Temat postu: |
|
|
| Nie słyszałam o czymś takim. Ale pochodzę z małej mieściny, więc może takie czasopisma tu nie dochodzą. Czy to godna lekturka? Co można w niej znaleźć? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 8:48 Temat postu: |
|
|
Powiem Ci, że sięgnę po nie, bo przyciągnął mnie tytuł. Nie jest to zupełna kontynuacja historycznego Bluszcza, ale pewne nawiązanie. Pismo podzielone jest na trzy części. Pierwsza, najdłuższa część zawiera teksty literackie. Znajdziemy tu powieść rodzinno-historyczną, odcinek powieści kryminalnej, opowiadanie jakiegoś znanego pisarza (zmienia się co miesiąc), fragmenty powieści znanych i nowych, opowiadanie czytelnika, felietony Chmielewskiej, Pawłowskiej, Kalacińskiej, Głowackiej, Brodzik, Grocholi,opowiadanie Wołoszańskego, rozmowy z pisarzami, listy itd.
Następna część to część teoretycznych tekstów o sztuce i literaturze, wiele z nich w postaci rozmów pisarek, pisarzy. Zawsze jest coś o muzyce, malarstwie, filmie. Tutaj znajdują się także recenzje książek, informacje o nowościach. I jeszcze najkrótsza część to Bluszczyk- skierowany do dzieci.
Pismo ukazuje się co miesiąc, kosztuje około 8 zł. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 8:55 Temat postu: |
|
|
Może więc warto sięgnąć Jeżeli gdzieś się natknę, to na pewno się skuszę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 19:26 Temat postu: |
|
|
Postanowiłam poszukać w internecie owego czasopisma (do zamówienia), ale z tego co widzę, to chyba jedynie w większych miastach to dostanę. A szkoda.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 20:37 Temat postu: |
|
|
Z tego co wiem, można zamówić to czasopismo na Merlinie. Naprawdę dziwi mnie trudność z nabyciem, bo widziałam nawet w mniejszych miastach... _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 4:25 Temat postu: |
|
|
| Dzięki za podpowiedź z Merlinem! : - ) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 4:53 Temat postu: |
|
|
Nie ma za co.
Po to jest to forum, by sobie pomagać  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Sro Sie 05, 2009 18:23 Temat postu: |
|
|
Niedawno przeczytałam ten temat i ostatnio będąc w empiku przyglądnęłam się Bluszczowi - niedokładnie co prawda, ale mogę opisać swoje pierwsze wrażenie
Nie miałam czasu, żeby choćby przekartkować, ale z tego co widzę (po przejrzeniu nałówków ze spisu treści), bardzo ładna oprawa graficzna i obfitość w treść (wiele czasopism literackich ma to do siebie, że wychodzą rzadko, dużo kosztują i zawierają stosunkowo mało artykułów... niestety). Tutaj wydaje się, że miesięcznik wart jest swojej ceny.
Zaniepokoiło mnie jednak umieszczenie atykułu o Palikocie ... ostatecznie człowiek mało ma wspólnego z literaturą. Nie wiem, czy to działania populistyczne Bluszcza, czy artykuł ma inny wydźwięk.
Jak będe miała więcej czasu, to pewnie wybiorę się do empiku raz jeszcze i przeglądnę dokładniej (może nawet kupię ).
Dzięki Madalleno za ten temat pewnie bym nawet nie zwróciła uwagi, że jest coś takiego w sprzedaży. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Wto Gru 29, 2009 13:02 Temat postu: |
|
|
‘Bluszcz”’ z nowymi działami i autorami
Miesięcznik dla kobiet „Bluszcz” (Elipsa) od styczniowego numeru, który ukaże się 4 stycznia 2010 roku, zostanie odświeżony. Magazyn zyska nowe działy, zmodyfikowany layout, pojawią się w nim także nowi autorzy.
Do współpracowników tytułu dołączą muzyk Maciej Maleńczuk, który pisać będzie powieść science-fiction w odcinkach oraz poetka Anna Saraniecka, która będzie felietonistką pisma.
Nowe działy, które pojawią się w „Bluszczu”, to m.in. „Portretyo” (wywiady, portrety twórców), „Kobiety na skraju napisania” (felietony i opowiadania m.in. Małgorzaty Kalicińskiej i Katarzyny Grocholi), „Między Słowami” (opowiadania, treści dotyczące książek i literatury), „Piórem po mapie„ (opowiadania z różnych stron świata) oraz „Targowisko różności (treści różne np. wywiady o modzie, kawiarniane opowieści dawnej Warszawy). Nowością będzie także m.in. cykl fotografii artystycznej stworzonej specjalnie dla Bluszcza pt. „Spotkania Mikołaja Grynberga”
Nowe rozwiązania layoutowe w piśmie będą dotyczyły rozmieszczenia i zaakcentowania nowego podziału sekcji tematycznych. Każdy dział poprzedzony zostanie całostronicowymi ilustracjami i obrazami oraz specjalnie wybranymi cytatami.
Bez zmian pozostanie objętość magazynu (168 stron), jego cena (9 zł) oraz nakład (ok. 100 tys. egz.).
Styczniowe wydanie „Bluszczu” wspierać będzie kampania w prasie, która zostanie przygotowana i zaplanowana przez dział marketingu Elipsy.
(źródło: http://www.wirtualnemedia.pl) _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Sty 22, 2010 19:53 Temat postu: |
|
|
Bluszcz się zmienia i to na lepsze.
Styczniowe wydanie jest także zmienione pod względem wizualnym. Piękna szata graficzna. Nadaje temu pismu wyjątkowości. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kokodag

|
Wysłany: Sob Lis 06, 2010 23:40 Temat postu: |
|
|
| Jeszcze można zaprenumerować, wtedy listonosz przynosi do skrzynki, nie trzeba szukać w kioskach. Informacje na stronie internetowej "Bluszcza". Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Pią Lis 12, 2010 21:07 Temat postu: |
|
|
Po Bluszcz sięgałam wilokrotnie, ale po to, żeby obejrzeć obrazki:)  _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bunia91

|
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 15:57 Temat postu: |
|
|
U nas na wydziale Panie z Biblioteki starają się zawsze pozyskac parę egzemplarzy Bardzo lubie tam zaglądac, bo uważam, że to czasopismo jest robione z głową i ma swoją wartośc. Czego nie można powiedziec o wielu na naszym rynku  _________________ "Ludzie giną na wszelaki sposób, wedle wszystkich kluczów, pod każdym pretekstem..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 19:01 Temat postu: |
|
|
Och tak... to pismo na pewny stoi na wysokim poziomie, ale bardzo mało ludzi po nie sięga... _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|