Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

ERAGON Dziedzictwa Księga pierwsza
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 18, 19, 20

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maddziaa

PostWysłany: Wto Mar 02, 2010 12:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dlaczego schrzanić? Książka dobrą pozostanie:)
olcia1

PostWysłany: Czw Mar 04, 2010 10:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podobno książka wyjdzie na jesień....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
Feanor

PostWysłany: Czw Mar 04, 2010 13:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się, że są podobieństwa pomiędzy Star Wars, dziełami Tolkiena. Trudno jednak nie zgodzić się również z poglądem, że taki jest już główny koncept dzisiejszego gatunku fantasy. Elfy, krasnoludy i ludzie walczą ramię w ramię z orkopodobnymi istotami. I choć wolny od tego jest poniekąd "Wiedźmin" Sapkowskiego, to ja i tak wolę "Achaję" Ziemiańskiego. Tolkiena natomiast uwielbiam odkąd tylko go przeczytałem. Uważam, że był on jednym z prekursorów dzisiejszej literatury fantastycznej.
Nikt jednak nie zauważył (albo mi to umknęło), że cykl "Dziedzictwo" niezwykle podobny jest do "Jeźdźców Smoków z Pern" Anne McCaffrey. No ale cóż, widać "Złote Dziecko Literatury XXI" jakim nazwano Paoliniego niezbyt się spisał ze swoimi Jeźdźcami choć oba cykle mają zupełnie inne założenia fabularne.
Oprócz tego: "Eragon" to jeszcze muszę przyznać za pierwszym czytaniem była wciągająca i fajna. Za drugim to już się jakoś coś kiepściło, trzeci raz nie dałem rady. Od tej pory stoi na półce i gnuśnieje. "Najstarszy" był dziwną mieszaniną opowieści o życiu Eragona i Rorana, jednakowoż ten drugi całkowicie zepsuł spoistość książki. "Brisingra" dało się nawet fajnie przeczytać, jednakowoż nie mogłem się doczekać, kiedy w końcu Eragon wykuje/dostanie ten swój miecz. I jednak jest faktem, że książki Paoliniego stają się niezwykle przewidywalne.
Jeszcze słowo na temat filmu: to była totalna kicha! Postacie niezgrane, Eragon to był po prostu jakiś (za przeproszeniem) cwel, a strasznie spadł respekt wobec Jeremy'ego Ironsa, za granie w takim kiczu.

Pozdrawiam wielbicieli Fantasy i Science-Fiction!

PS Wszystkim (choć to mały offtopic) polecam Isaaca Asimova, Roberta Heinlein'a oraz wspomnianego wyżej Andrzeja Ziemiańskiego oraz ukochanego przez wszystkich Jules'a Verne'a, który również był wizjonerem naszej cywilizacji.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Zarroc

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 21:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do postaci z gwiezdnych wojen sie zgodze ale tylko z podobienstwem do kilku z nich. z kim porownasz oromisa, glaedra, nasuade, isladazi, orika, czy rorana? a to tez przeciesz sa wazne postacie tej ksiazki. jednak po za postaciami istnieje jeszcze fabula, smoki, magia... jakos nie widzialem aby w eragonie dusili, razili piorunami, czy odpychali moca. co to fabuly to jest wiele roznych waznych wydazen ktorych nie porownasz ze star warsami

jedyne z czym sie zgodze to film. film to gorzej niz parodia ksiazki. najfajniejsze jest to ze nie ma w nim orika, ktory w 3 czesci zostaje przywodca krasnoludow, bledy w wygladzie elfow, ktore maja normalne,podobne bledy mozna zauwarzyc wsrod urgali i razacow. a film konczy sie tym ze arya wyrusza sama do du weldenwarden gdzie przez prawie polowe najstarszego jest opisywana nauka eragona u oromisa a galbatorix rusza do walki, mozna by trgo wymieniac w nieskonczonosc
po przeczytaniu ksiazki i ogladnieciu filmu mozna tylko siedziec i wyczec ze smiechu do ksiezyca <oczywiscietylko i wylacznie z powodu filmu> Cool

jak dla mnie eragon, najstarszy, brising to najlepsze ksiazki jakie kiedykolwiek czytalem. i tego samrgo spodziewam sie po 4 czesci Razz
Powrót do góry
Riel

PostWysłany: Pon Kwi 05, 2010 0:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Eragon jest bardzo podobny, jeśli chodzi o postacie, do władcy pierścieni. Są elfy, są krasnoludy... Prawie niczym się nie różnią w tych dwóch książkach, ale lepiej czytało mi się dzieło Paoliniego... może dlatego, że jest 'lżejsze'. Tolkien to jednak ciężka lektura.
Powrót do góry
susanstohelit

PostWysłany: Pon Kwi 19, 2010 19:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czytałam to i to ale do gustu bardziej przypadł mi Tolkien może z tego powodu że wszystko jest tak fajniej, baśniowo opisane... ale eragon też jest fajny :), ale tak jak by nudniej i w pewnym momencie strasznie można wszystko przewidzieć!!! a szkoda bo gdyby się bardziej postarał mogło by wyjść coś naprawdę wspaniałego. ( Film władca piersćieni jest oooooo.... wiele lepszy od eragona!!!!!!!! <nie oglądać filmu pt. eragon> to tak A propos) ;)
Powrót do góry
lola57

PostWysłany: Czw Maj 13, 2010 18:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ej nie wie ktoś kiedy wyjdzie 4 część Eragona?? Lubię tę książkę. (Harrego Pottera NIGDY NIE PRZEBIJE !!!!!) Ale spoko jest.... Jakby ktoś wiedział kiedy wychodzi ta książka PROSZĘ NAPISZCIE!!! Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Laughing Smile Very Happy Wink
Powrót do góry
EMC

PostWysłany: Czw Maj 13, 2010 21:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jakoś na jesień Wink
William Fate

PostWysłany: Pią Maj 14, 2010 21:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Nie" mogę się doczekać z naciskiem na nie... Książkę przeczytam tylko dlatego by sprawdzić czy autor pójdzie na łatwiznę ( a pójdzie).
Powrót do góry
Ookami

PostWysłany: Wto Lip 20, 2010 19:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Eragon, mimo swej schematyczności w niektórych momentach, a także wielu, oj wieeeeelu zapożyczeń, to fajna książka. Wciąga, dobrze się ją czyta. Kilka ciekawych motywów, kilka intrygujących postaci. Warto przeczytać, ale raczej należy traktować czysto rozrywkowo. Szkoda, że taka przewidywalna historia:/
Kahlan

PostWysłany: Wto Gru 14, 2010 20:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mnie się ta książka bardzo podobałaSmile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Adas14

PostWysłany: Pon Gru 20, 2010 23:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zaczalem czytac, ale gdzies tak w polowie poleglem. Szkoda mi czasu na pozbawiona kosmosu podrobe Gwiezdnych Wojen. Zamiast tego przeczytałem Tern Pierumowa. Tam dopiero jest oryginalny swiat i ciekawa historia.
Powrót do góry
Zefir

PostWysłany: Sro Gru 22, 2010 0:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Riel napisał:
Eragon jest bardzo podobny, jeśli chodzi o postacie, do władcy pierścieni. Są elfy, są krasnoludy... Prawie niczym się nie różnią w tych dwóch książkach, ale lepiej czytało mi się dzieło Paoliniego... może dlatego, że jest 'lżejsze'. Tolkien to jednak ciężka lektura.

nie ciężka tylko drażniąca
wiele osób nerwicy się nabawiło od jego książek w moim otoczeniu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Czytelnik11

PostWysłany: Czw Gru 30, 2010 21:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nerwicy? Możesz mi wytłumaczyć z jakiego to powodu? Ja od lat czytam dzieła Tolkiena , a nerwicy jeszcze nie mam ( chyba:) Przeczytałem 3 części Eragona i muszę przyznać , że książka jest dość ciekawa. Jakieś informacje o 4 części?
P.S : Jeżeli z trylogii robi się historię 4 - częściową , to wiadomo , o co chodzi.
Money?;P
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 18, 19, 20
Strona 20 z 20

Skocz do: