| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Sro Kwi 28, 2010 9:54 Temat postu: Małgorzata Gutowska-Adamczyk spotka się z czytelnikami |
|
|
Z okazji premiery powieści „Cukiernia pod Amorem. Zajezierscy" wydawnictwo Nasza Księgarnia zaprasza na spotkania z autorką Małgorzatą Gutowską-Adamczyk:
29 kwietnia (czwartek), godzina 18, Empik Junior, ul. Marszałkowska 116/122, Warszawa
6 maja (czwartek), godz. 17, Biblioteka Publiczna, ul. Trawiasta 10, Warszawa - Anin
20 maja (czwartek), godz. 18.30, Miejska Biblioteka Publiczna, ul. Warszawska 173, Mińsk Mazowiecki
Podczas wykopalisk na rynku w Gutowie archeolodzy dokonują niezwykłego odkrycia. Wzbudza ono zainteresowanie córki właściciela cukierni Pod Amorem. Czy Iga rozwikła dawną rodzinną tajemnicę? Czy przepowiednia sprzed wieków naprawdę się spełniła? W poszukiwaniu odpowiedzi prześledzimy fascynującą historię rozkwitu i upadku jednego z najświetniejszych mazowieckich rodów.
„Cukiernia pod Amorem. Zajezierscy” to pierwsza część trzytomowej sagi o Gutowie.
Autorka opisuje losy kilku pokoleń kobiet (i ich mężczyzn) w malowniczej scenerii dziewiętnastowiecznych dworków oraz współczesnej prowincji. Znakomicie oddaje koloryt epoki, zarówno jeśli chodzi o realia życia codziennego, jak i przełomowe wydarzenia historyczne. Przeplata przeszłość z teraźniejszością, tworząc niepowtarzalną opowieść o silnych kobietach, ich marzeniach i namiętnościach oraz wytrwałym dążeniu do wyznaczonych celów.
Małgorzata Gutowska-Adamczyk jest absolwentką Wydziału Wiedzy o Teatrze warszawskiej PWST. Jest autorką powieści: „110 ulic”, „220 linii”, „Niebieskie nitki”, „13. Poprzeczna”, „Wystarczy, że jesteś” oraz „Serenada, czyli moje życie niecodzienne”, była też scenarzystką serialu „Tata, a Marcin powiedział…”. Mieszka z mężem — reżyserem Wojciechem Adamczykiem, synami Maciejem i Piotrem oraz sukami Mambą i Neską w Warszawie-Aninie. Jest laureatką nagrody „Książka Roku 2008”, przyznawanej przez Polską Sekcję IBBY, za powieść „13. Poprzeczna”.
(źródło: http://www.rynek-ksiazki.pl)
 _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magnolia

|
Wysłany: Pią Kwi 30, 2010 11:24 Temat postu: |
|
|
Bardzo żałuję, że nie mieszkam w okolicach tych miejsc, bo z chęcią wybrałabym się na takie spotkanie. "Cukiernia pod amorem" urzekła mnie. To książka, która ma wszystko. Fajny styl, dzięki niemu książę czyta się niezwykle lekko, nawet nie zauważasz jak tekst Cię pochłania. Świetna fabuła, bo z jednej strony jest element tajemnicy, tego, że coś się dzieje, a z drugiej taki spokój i ciepło biją z tej książki. No i postacie. Wspaniałe kobiety, tak różne, ale i tak niezwykłe i jedyne w swoim rodzaju, każda bohaterka "Cukierni pod amorem" zasługuje na uwagę i zainteresowanie. Więc już wiecie czemu posłuchałabym rozmowy z autorką Jestem zachwycona jej książka. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maddziaa

|
Wysłany: Wto Cze 22, 2010 14:35 Temat postu: |
|
|
Ja właśnie skończyłam czytać Cukiernię pod Amorem i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem. Po pierwsze to bardzo podoba mi się okładka, przyciąga uwagę i jest taka jakaś "słodka". Książkę bardzo przyjemnie się czytało. Najbardziej podobała mi się przeszłość, aż niekiedy mnie drażnił powrót do teraźniejszości. Ciekawe kobiety, tajemnica, miłość, zdrada z historią w tle. Naprawdę godna polecenia. _________________ Kto znajduje, źle szukał. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Pią Lip 23, 2010 18:35 Temat postu: |
|
|
| A własnie te skoki czasowe nie przeszkadzały Ci ogólnie w czytaniu? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magnolia

|
Wysłany: Pon Lis 08, 2010 8:37 Temat postu: |
|
|
| Te skoki właśnie sprawiają, że książka jest oryginalna:) A jak wam się podobają "Cieślakowie" czyli kolejna część sagi? Miałyście już okazje przeczytać? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Pią Lis 12, 2010 20:54 Temat postu: |
|
|
Bardzo łądna okładka tej książki powyżej:)
Nie czytałęm, przeczytam:) _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ian

|
Wysłany: Pią Gru 17, 2010 6:20 Temat postu: |
|
|
Ładna nie tylko okładka. tekst też |
|
| Powrót do góry |