Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

HOBBIT, CZYLI TAM I Z POWROTEM
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ares

PostWysłany: Pon Lip 27, 2009 20:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po prostu książka jest super historia jak Billbo z Hobitta który nigdy nie był po za Shier dzięi Gandalfowi wyrusza na przygode gdzie znajduje się po drugiej stronie mrocznej puszczy odalonej od jego domu o setki mil. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mithrandir

PostWysłany: Pią Sie 21, 2009 13:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hobbit to wspaniała ksiazka wręcz arcydzieło autorstwa Tolkiena. Niektórzy w tym temacie skarżą sie, że jest nudna i zbyt ( jak to nazwali) "poetycko napisana".
To prawdziwa sztuka! Fakt, że każdemu podoba sie co innego, ale w dzisiejszych czasach trudno trafic na wielu, którzy fascynowaliby sie ksiażkami napisanymi innym językiem, gdzie zachowania bohaterów są inne i niespotykane w dzisiejszych czasach. Tolkien wg mnie był geniuszem fantastyki. Kiedyś moja znajoma przeczytawszy początek Hobbita i oznajmiła, ze to bajka dla dzieci. Ale moim zdaniem kryje bardzo głeboki sens i w rzeczywistosci wielu w podeszłym wieku interesuje sie tą ksiażka Ksiazka moze być nudna albo nieinteresujaca, ale także należy przeczytać ja w całosci lub choc do połowy by móc postawic pewniejszą ocene. Nie należy bowiem oceniać ksiazki po okładce, lub po pierwszych stronach Exclamation
Albo czemu gasną zorze,
Umie słuchać Syren śpiewu,
Strzec się zawistników gniewu..."
John Donne
Powrót do góry
swistunka

PostWysłany: Pią Sie 21, 2009 13:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja przeczytałąm Hobbita będąc w gimnazjum bodajże - nie znudził mnie, ale też nie zachwycił. Ot urocze opowiadanko o przygodach Hobbita, ale nic specjalnego jak na mój gust Wink
Powrót do góry
aleksandra1994

PostWysłany: Pią Sie 21, 2009 14:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czytałam książkę w 2 klasie gimnazjum.... jak zaczęłam czytać byłam ciekawa jaki będzie jej koniec...SUPER
ale nie w moim guście Cool
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
bazylekk

PostWysłany: Nie Gru 13, 2009 10:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie się zaopatrzyłam w zbiorowe wydanie "Władcy Pierścieni", ale teraz przyszło mi do głowy, że bez Hobbita też się nie obędzie. Idę poszukać wydania, które sobie upatrzyłam (okładka pasująca do mojego nowego WP) Smile
osteoporoza

PostWysłany: Pon Lut 15, 2010 21:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kaisiązka wspaniala. Wystarczy toche wyobraźni żeby zaglebic sie w ten swiat i juz samo sie czyta Very Happy
Powrót do góry
Zefir

PostWysłany: Pon Maj 24, 2010 15:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jest to obok Dzieci Hurina jedna z nielicznych książek Tolkiena, które jestem w stanie przeczytać

Genialna, życiowa, wartościowa i ciekawa

wciąga jak ruchome piaski
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Pajka

PostWysłany: Pon Cze 14, 2010 17:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Książka warta przezytania dla osób, które lubią zagłębiąc się w świat fantastyki opisów i wydarzeń.
Przeczytałąm, ale nie zachwyciła mnie.
Powrót do góry
fenek6665

PostWysłany: Sob Paź 09, 2010 13:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Popieram, książkę warto przeczytać. Jest bardzo pięknie, poetycko napisana z dużym rozmachem i fantazją. Chylę czoła przed autorem, aczkolwiek jest i druga strona medalu- zmęczyło mnie zakończenie. Moim zdaniem książka powinna skończyć się, gdy misja Hobbita dobiega końca. Opis drogi powrotnej jet niepotrzebny. Ogólnie książka mi się podobała, dużo bardziej niż soczyste w opisy tomy "Władców...". Polecam.
Samash

PostWysłany: Sob Gru 25, 2010 12:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Książkę przeczytałam w 1 klasie LO i jestem nią zachwycona. Wciągnęła mnie niesamowicie i nie mogłam jej odłożyć na półkę. Uwielbiam wszystkich bohaterów książki, są tacy śmieszni (w dobrym tego słowa znaczeniu), że momentami płakałam ze śmiechu. A na dodatek te ich imiona, w niektórych momentach gubiłam się który to który. Książka jak dla mnie cudowna!
"Każda znajdująca się tu książka, każdy tom, posiadają własną duszę. I to zarówno duszę tego, kto daną książkę napisał, jak i dusze tych, którzy tę książkę przeczytali i tak mocno ją przeżyli, że zawładnęła ich wyobraźnią." Carlos Ruiz Zafón
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Czytelnik11

PostWysłany: Pią Gru 31, 2010 11:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tolkien...Wink Dla wielu młodych pisarzy mistrz , dla ludzi , którzy dogłębnie badają jego twórczość , profesor ( Był profesorem języka angielskiego na Oksfordzie) , dla innych po prostu genialny pisarz , twórca świata przedstawionego , krainy baśni.
Dyskusja toczy się tutaj o książce " Hobbit czyli tam i z powrotem". Jest ona jakby takim wstępem , zaproszeniem do świata " Władcy Pierścienia". Przyznam wam się szczerze , że ze wszystkich dzieł Tolkiena książkę tę znam najsłabiej. Na pewno warto ją przeczytać. Jest w niej przedstawiony świat baśni , piękne idee( między innym piękna przyjaźń.)
Ja po przeczytaniu tej książki postawiłem sobie pytanie , na które staram się odpowiedzieć sobie już od paru lat : Dlaczego Tolkien jest tak popularny?
Jego książki na pewno pozwalają nam się oderwać od rzeczywistości , pozwalają marzyć o szerokim świecie. ( To trochę tak , jak gospodarz Gilles z Niebezpiecznego Królestwa , początkowo wydajemy się względem tego mali , ale , kiedy zagłębiamy się w lekturze , wydaje nam się , że wszystko jest możliwe). Sprawą ważną , a może najważniejszą są też bohaterowie. Ale na to potrzeba więcej czasu i miejsca;) Choć myślę , że niedługo gdzieś się ukaże taka praca.
Polecam Wam również inny książki Tolkiena.
Drzwi do Krainy Baśni stoją przed wami otworem.
Powrót do góry
Marx

PostWysłany: Sro Sty 05, 2011 8:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czytelnik11 napisał:

Ja po przeczytaniu tej książki postawiłem sobie pytanie , na które staram się odpowiedzieć sobie już od paru lat : Dlaczego Tolkien jest tak popularny?

A czemu ludzie lubią Gwiezdne Wojny. Bo to w zasadzie to samo co Tolkien, inny świat ale tak podobny do naszego, tyle że jakby bardziej poukładany, zło jest złem (choć czasem ze zła wynika dobro, nawrócenie Vadera czy skok Goluma) a dobro dobrem. Postacie są barwne i wyraziste, człowiek z ludu któremu los nakazał dokonać wielkich rzeczy Frodo - Luke, mędrzec prowadzący przez świat Gandalf - Obi-Wan, wojownik i jego przyjaciel Aragorn, Gimli i Legolas - Han Solo i Chewbaca, postać tragiczna Boromir - Vader, wielkie zło zagrażające wszystkim Sauron - Palpatine, wielka podróż przez śródziemne - galaktykę, epicka broń żądełko - miecz świetlny, magia - moc. A przede wszystkim opowieść o prostych prawdach i uczuciach opowiedziana przy pomocy fantastycznych elementów.

Dlatego teksty Coelho w stylu jest czas na radość i czas na smutek... są dla mnie bardzo śmieszne bo rozdmuchane do niebotycznych rozmiarów.
A mądrość Gandalfa, że niejeden który powinien umrzeć żyje, a ten który zasługuje na życie umiera, jest wpleciona w barwną opowieść i czy ma mniejsze wydźwięk moralizatorski.

Tego najbardziej nie lubię u krytyków fantastyki, czy fantasy, że często podejmują tezę, że fantasy czy fantastyka to książki o niczym (tak wiem i takie pozycje się zdarzają, ale nie jedna biografia czy literatura faktu jest również o niczym).

Ostatnio zmieniony przez Marx dnia Sro Sty 05, 2011 23:10, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Czytelnik11

PostWysłany: Sro Sty 05, 2011 15:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przez pewien czas Coelho mi odpowiadał , ale mi to przeszło. Jego przesłanie brzmi : Jeżeli uwierzysz w siebie , to wszystko jest możliwe. Powtarza to w każdej książce - aż w końcu robi się to nudne. Banalne... ale może właśnie na tym polega jego popularność?
Ale wracając do naszej książki. Na pewno jest w niej coś szczególnego. Kiedy czytałem go pierwszy raz , robiłem to szybko - tak byłem ciekawy , co wydarzy się dalej. Teraz , po przeczytaniu całej serii kilkukrotnie , cały czas przeżywam ją od nowa - to tak , jakbym wpadł do głębokiego kotła , z którego nie ma wyjścia. Zresztą ja tego wyjścia nie szukam.
Podczas czytania , całym sobą wpada się w świat Sródziemia . Zderzenie dobra ze złem jest dość typowe , ale jednak inne. Dla mnie decydującym czynnikiem jest jednak wyrazistość bohaterów. Każdy ma swoją historię , ciekawą osobowość. Nie ma przypadku. Weźmy na przykład Froda. Mały hobbit , żyjący sobie dostatnie , spokojnie , który nie ma prawie żadnych problemów. Kiedy znajduje się w Rivendel , bez wahania decyduje się porzucić wszystko i wyruszyć , na wydawać by się mogło - samobójczą wyprawę. Intryguje mnie również postaci Entów - a szczególnie Drzewca. Zamieszkują oni Śródziemne od niepamiętnych czasów . W dawnych czasach przyjaźnili się z Elfami . Bardzo trudno ich zabić - mogę zginąć tylko w wyniku naprawdę poważnych ran. Zwykle nie umierali , tylko drzewieli. Przypominają drzewa.
Są ogromni , silni - a przy tym bardzo spokojni. Kochają przyrodą i właściwie wszystkie żywe istoty. Ciekaw jestem , skąd Tolkien czerpał inspirację.
"Ale śmierć w pierwszym zamyśle nie miała być karą. Pozwala wam odejść, porzucić świat, nie jesteście z nim związani czy to w nadziei, czy w znużeniu. Które więc pokolenie powinno zazdrościć losu drugiemu?"
Tolkien.
Powrót do góry
Czopekbobek

PostWysłany: Czw Sty 27, 2011 13:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Marx - świetne porównanie Wink

Natomiast dlaczego Tolkien jest taki popularny? Po pierwsze dlatego, że jako pierwszy stworzył nowy świat. Świat, który posiada własną unikatową geografię, religię, faunę i florę, historię a nawet języki wraz z alfabetami! Mnie to zafascynowało w Tolkienie, że jeden człowiek potrafił stworzyć coś tak rozwiniętego. Drugim powodem jest uniwersalność wątków moralnych przedstawionych w jego powieściach. Wierni przyjaciele, nie zostawiający druhów w potrzebie, bohaterscy władcy poświęcający się dla swoich ziomków, okrutni tyrani obalani z tronów sprzymierzonymi siłami różnych ras, a także wieczna miłość przezwyciężająca śmierć. Któż z nas na pewnym etapie życia nie chciałby znaleźć się w takim świecie? A Tolkien nam to umożliwił poprzez swoją inteligencję i wyobraźnię. I to jest powód dla którego wielu ludzi sięga po Tolkiena, według mnie oczywiście.

Wracając do Hobbita, moim zdaniem książka ta jest idealna na rozpoczęcie przygody młodego czytelnika z literaturą. I tak też było z moim przypadku. Pomijając fakt, że ma w sobie dużo wartości moralnej jest ona po prostu ciekawa. Czytając ją chce się dowiedzieć co się zaraz wydarzy, nie można się od niej oderwać! I muszę przyznać, że chętniej wróciłbym do Hobbita niż dajmy na to do pierwszego tomu Władcy Pierścieni.
Powrót do góry
Czytelnik11

PostWysłany: Pią Sty 28, 2011 10:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja nabyłem ostatnio książkę " Listy". Na pewno nie żałuję tego zakupu. Zamieszczone są tam m.in. listy do wydawcy Hobbita , przed wydaniem książki , w których Tolkien zawiera wiele ciekawych faktów.
Dowiedziałem się , że tworzył rysunki do Hobbita , ale nie wierzył w swój talent artystyczny. Są tam też bardziej osobiste listy.
Z jednej strony cieszę się , że ta książka została wydana - z ciekawością do niej zaglądam, ale z drugiej wiem , że jest to projekt komercyjny. Syn Tolkiena dorobił się na swoim zmarłym ojcu. Tak na pewno jest najłatwiej.
Ale mimo to polecam.
"Ale śmierć w pierwszym zamyśle nie miała być karą. Pozwala wam odejść, porzucić świat, nie jesteście z nim związani czy to w nadziei, czy w znużeniu. Które więc pokolenie powinno zazdrościć losu drugiemu?"
Tolkien.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 7 z 8

Skocz do: