Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kryminały - od czego zacząć i czego nie przegapić?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Kryminał, Thriller, Sensacja i Horror
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bunia91

PostWysłany: Nie Sty 23, 2011 13:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kurde ludziska jest u mnie w księgarni wyprzedarz do 70% i są serie książek za naprawdę śmieszne pieniądze. Weszłam na dział z kryminałami i nie potrafiłam się kompletnie na nic zdecydowac, bo było tego chyba za dużo Very Happy
Planuje wrócic tam we wtorek i jednak coś wybrac, ale najpierw chciałam się was zapytac o jakieś wskazówki dotyczące jakiś konkretnych serii, czy macie jakieś szczególny typy albo jakies perełki do polecenia?
Odpada Stieg Larsson, Camila Lackberg, Agatha Christi, Heninng Mankell, Simon Beckett Smile
Samash

PostWysłany: Nie Sty 23, 2011 17:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też tak mam, ze jak odwiedzę jakiś wątek i użytkownicy polecają masę książek, i później nie wiem co pierwsze czytać.

Bunia a może ten Pokój Naomi, o którym wcześniej mówiłam? Ten autor bodajże ma jeszcze jedną książkę, chyba Szepty zmarłych.
"Każda znajdująca się tu książka, każdy tom, posiadają własną duszę. I to zarówno duszę tego, kto daną książkę napisał, jak i dusze tych, którzy tę książkę przeczytali i tak mocno ją przeżyli, że zawładnęła ich wyobraźnią." Carlos Ruiz Zafón
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Bunia91

PostWysłany: Nie Sty 23, 2011 22:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobra mam już pierwszę propozycję, którą na pewno sprawdzę we wtorek. Dzięki, za propozycję Smile
break

PostWysłany: Pon Sty 24, 2011 11:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja zazwyczaj robię sobie listę, 5-10 książek, idę z nią do biblioteki i wypożyczam co akurat jest na stanie Wink I tak po kolei Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Samash

PostWysłany: Czw Sty 27, 2011 21:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja przeważnie spisuję sobie listę książek do wypożyczenia i sprawdzam w internetowym katalogu biblioteki, więc wiem co jest i czym mogę zamienić niedostępną książkę Wink
"Każda znajdująca się tu książka, każdy tom, posiadają własną duszę. I to zarówno duszę tego, kto daną książkę napisał, jak i dusze tych, którzy tę książkę przeczytali i tak mocno ją przeżyli, że zawładnęła ich wyobraźnią." Carlos Ruiz Zafón
Powrót do góry
break

PostWysłany: Sro Lut 02, 2011 10:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Samash napisał:
Jsprawdzam w internetowym katalogu biblioteki

Niestety nie wszystkie biblioteki to juz wprowadziły Sad
Powrót do góry
Samash

PostWysłany: Sro Lut 02, 2011 12:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No niestety, a jest to duże ułatwienie dla ludzi, którzy chcą coś wypożyczyć.
Powrót do góry
Bunia91

PostWysłany: Sro Lut 02, 2011 17:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tym bardziej, że ostatnio obserwuję ludzi w bibilotekach i ich dziwne reakcje kiedy próbują sobie sami poradzic i odnaleźc jakąś pozycję na własną rękę Razz
Samash

PostWysłany: Sro Lut 02, 2011 21:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No dokładnie Wink Ja jak nie mogę czegoś znaleźć w bibliotece to proszę, którąś z pań. Akurat w mojej bibliotece pracuje koleżanka mojego taty z klasy Wink. Zresztą mnie panie już tak znają, że szok xD
Powrót do góry
justyna1988

PostWysłany: Czw Lut 03, 2011 13:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bunia91 no ja Ci polecam serię o Detektywie Diamondzie (np. Detektyw Diamond i śmierć na jeziorze) Petera Lovesey`a. Na prawdę dobrze się czyta i u nas w księgarni cała seria przeceniona o 70 % więc się opłaca Smile Zachęcam również do przeczytania "Reguły czterech", mnie ta historia bardzo zaabsorbowała i nie mogłam się od tej książki oderwać, choć spotkałam się z różnymi zdaniami na jej temat. Ale w końcu gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania na temat Razz co więcej jeśli dobrze poszukać to można ją kupić juz za 10 zł.
Powrót do góry
Bunia91

PostWysłany: Pią Lut 04, 2011 0:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No wiedziałam, że na Ciebie można liczyc Very Happy
Dzięki, za radę, przyda się bardzo, bo akurat jutro wybieram się w pobliże księgarni, więc z pewnością zajrzę i może wyjdę z niej usatysfakcjonowana Wink
justyna1988

PostWysłany: Pią Lut 04, 2011 17:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powodzenia, mam nadzieję, że zakupy będą udane Smile
Powrót do góry
halif

PostWysłany: Sro Lut 16, 2011 18:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lubię dobry, klasyczny kryminał. Bardzo cenię Chandlera, Christie, lub też Hammetta. Osobiście nie jestem zwolennikiem antologii, ale tym razem szczerze polecam:

http://www.gandalf.com.pl/b/arcydziela-czarnego-kryminalu/

Wszystko co ważne:
RAYMOND CHANDLER
ROSS MacDONALD
DASHIELL HAMMETT
MICKEY SPILLANE
QUENTIN TARANTINO
JAMES ELLROY
ELMORE LEONARD
STEPHEN KING
z czarnego humoru, zanurzonego w oparach dymu jest wszystko co miłośnik może potrzebować. Przynajmniej po takiej lekturze na przystawkę może sobie zaostrzyć apetyt i potraktować część opowiadań jako wstęp do reszty twórczości.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Kryminał, Thriller, Sensacja i Horror Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

Skocz do: