| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
maupa23

|
Wysłany: Czw Lut 24, 2011 17:01 Temat postu: Szukam 3 książek |
|
|
Witam, szukam trzech książek:
-po pierwsze biografii jakiejś wybitnej postaci (muzyk, sportowiec, postać historyczna)
-po drugie książki przygodowej, w której jest wiele akcji, nie można się nudzić (np. "Nacja")
-po trzecie książki historycznej, opowiadającej o jakiejś wyjątkowej historii, obojętnie czy będzie to dokumentalna czy fikcyjna powieść, najlepiej jakby nie było ogólnie o wojnie, lecz o konkretnych postaciach.
Mam nadzieję że każdy z Was będzie mógł mi pomóc i znajdę coś dla siebie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Czw Lut 24, 2011 18:24 Temat postu: |
|
|
| Ostatnio siedze glownie w lekturach wiec przychodza mi do glowy ksiazki o obozach (Inny swiat i opowiadania Borowskiego) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Riel

|
Wysłany: Pią Lut 25, 2011 15:22 Temat postu: |
|
|
"Mój powrót do życia" - Lance Armstrong. Jest to biografia wybitnego kolarza, wielokrotnego rekordzisty. Książkę poleciła mi kiedyś koleżanka, jednak nie miałam okazji jej przeczytać, więc nie mogę Ci powiedzieć czy jest dobra.
Link do Gandalfa: http://www.gandalf.com.pl/b/moj-powrot-do-zycia/
Przeczytaj opis, to powinno Cię zaciekawić  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maupa23

|
Wysłany: Pią Lut 25, 2011 16:13 Temat postu: |
|
|
| Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi, ale jestem otwarty na kolejne propozycje |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kmaro

|
Wysłany: Pią Lut 25, 2011 23:21 Temat postu: |
|
|
Na tą chwilę mogę ci polecić kilka fajnych książek historycznych, które wpadły mi do głowy:
Jeśli chodzi o oparte na faktach to np. "Moja wojna" Joe J. Heydecker, "Nieszpory sycylijskie. Dzieje świata śródziemnomorskiego" Steven Runciman lub "Imperator końca świata" Jerzy Hauziński
Natomiast z powieści historycznych dobrymi książkami są np. " Katedra w Barcelonie" Ildefonso Falcones, "Filary Ziemi" Ken Follett lub "Veritas" Rita Monaldi i Francesco Sorti
No to tyle, może coś ci się spodoba  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maupa23

|
Wysłany: Sob Lut 26, 2011 13:49 Temat postu: |
|
|
A może zna ktoś jakąś ciekawą powieść przygodową?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zefir

|
Wysłany: Sob Lut 26, 2011 16:05 Temat postu: |
|
|
| Młody samuraj |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jacek12_12

|
Wysłany: Nie Mar 20, 2011 13:33 Temat postu: |
|
|
| Osobiście poleciłbym Ci książke Jonathanna Littela "Łaskawe" . Jest to książka opowiadająca losy personalne, więc czyta sie ją jak książke przygodową, lecz są to fakty autentyczne z II wojy świaowej , uznawana jest za powieść historyczna . Ostrzegam, że jest to "kolos" lecz czyta sie go wyjatkowo łatwo i przyjemnie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
justyna1988

|
Wysłany: Nie Mar 20, 2011 22:34 Temat postu: |
|
|
Co do biografi to w sumie polecam Ci autobiografię Aghaty Christie, którą czyta się rewelacyjnie, dosłownie jakbyś czytała jej kryminał Albo "Z pamiętnika niemłodej już mężatki" (już to kiedyś komuś polecałam na Gandalfie, ale na prawdę wart bo jest świetna) - autorka Magdalena Samozwaniec (a właściwie Kossak - tak z tych Kossaków od koni) doskonale, z humorem i pełną uczciwością przedstawia życie swojej rodziny w czasach jej młodości, przedstawia dużo faktów i anegdot szczególnie na temat swojego ojca Wojciecha Kossaka oraz siostry Marii Pawlikowskiej - Jasnorzewskiej. Do dziś rozbraja mnie jej definicja seksbomby
Co do przygodówki przy, której się nie będziesz nudzić to proponuję "Regułe czterech". Historia tym ciekawsza, że częściowo oparta na faktach (moim zdaniem to mit, ale ziarno niepewności zostało zasiane). Pewna tajemnicza księga, kilku studentów oraz 500 letni sekret - jeśli lubisz te klimaty to na pewno Ci się spodoba.
Chyba, że z innej beczki, książka "Dożywocie" Marty Kisiel, tez już kiedyś polecałam, świetna przygodóweczka o zabarwieniu lekko fantastycznym. Młody pisarz Konrad Romańczuk odziedzicza pewien dom na odludziu, niestety razem z lokatorami. Na mocy testamentu staje się "dożywotnikiem" - co to dla niego oznacza? Komedię do kwadratu, tak to już jest gdy trzeba zająć się utopcami w wannie, zasmarkanym lichem, nieszczęsnym Szczęsnym, a niechcianego domu nie można się pozbyć... To będzie prawdziwy armagedon, bo gdy Licho nie śpi-to wiadomo że czas na porządki....
Uff i na koniec książka historyczna, przede wszystkim na początek ostatnio przeczytana przeze mnie "Anatomia zbrodni" - można powiedzieć lekki XIX wieczny thriller medyczny. Lekki thriller, bo wydarzenia toczą się wokół morderstwa i miłości, medyczny, bo główni bohaterowie to lekarze i zbrodnia też natury medycznej, XIX wieczny, bo wiadomo co poza tym doskonały przekrój przez ówczesne społeczeństwo i to nie w Europie a w Ameryce. Powiem szczerze, że czytałam wiele książek, w których autorzy opisywali zachowania, etykietę, konwenanse XIX w w Europie, a to jest pierwsza, która przeczytała i która opisywała tamte czasy w Ameryce. Czujne oko wytropi pewne różnice zachowań poza tym można się wiele dowiedzieć jak kiedyś wyglądały operacje i jakich narzędzi się używało. Nie powiem ciesze się niezmiernie, że przyszło mi się urodzić w XXI wieku jeśli chodzi o opiekę medyczna...
A co do drugiej książki, to powiem tylko tyle- polecam gorąco "Jeźdźca miedzianego", ponieważ to piękna historia miłości na tle wojny i nie spotkałam jeszcze osoby, której by się ta książka nie podobała - mam nadzieję że nie będziesz pierwsza  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|