Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Konkurencja

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Propozycje zmian w księgarni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marx

PostWysłany: Czw Kwi 07, 2011 8:25    Temat postu: Konkurencja Odpowiedz z cytatem

Chciałbym poruszyć jeden jakże istotny temat a mianowicie cen.
Zostałem naprawdę zaskoczony, ktoś polecił mi księgarnie internetową i co się okazuje pewna pozycja mianowicie pakiet opowiadań o Wiedźminie była rażąco konkurencyjna przy cenie w Gandalfie 265 konkurencja posiada te samą pozycję w cenie 199 złociszy.
I nie ma tam żadnego gigantycznego banera, że promocja czy coś. Więc jestem szczerze zdziwiony. Nie ma co podawać nazwy księgarni bo i nie o to tu chodzi.
Po prostu różnica rzędu 10-20 złotych była by zrozumiała ale 70 Shocked

Ostatnio zmieniony przez Marx dnia Sob Kwi 09, 2011 11:51, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Edyta
Moderator

PostWysłany: Pią Kwi 08, 2011 13:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cena rynkowa tego pakietu to 292 złote. Nasza cena w tej chwili to, tak jak piszesz, 265 zł. W księgarni, gdzie jest cena 199 zł, jest teraz promocja na ten pakiet, wedle oznaczeń jakie przy tym produkcie są. Różnica może i jest spora, ale no nie zawsze my możemy mieć na wszystkie produkty najlepsze ceny Wink.
Jak tylko jakąś promocję gdzieś (znaczy w hurtowni) wypatrzymy, to na pewno cena tego pakietu, jak i innych produktów, się zmieni. Nigdy rabatów od dostawców nie bierzemy dla siebie, a zawsze dajemy je Wam, naszym Klientom.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Marx

PostWysłany: Pią Kwi 08, 2011 17:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I taka odpowiedź mnie w pełni satysfakcjonuje. (Acz szkoda, że nie zawsze jesteście najtańsi Crying or Very sad Wink )
gilala

PostWysłany: Wto Sie 16, 2011 18:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja musze powiedzieć, że obserwuję zdecydowane pogorszenie się obsługi w Gandalfie i niestety, ale z ogromną przykrością musze stwierdzić, że to były moje ostatnie zakupy w tej księgarni. Niestety, ale fałszem i zakłamaniem, oraz zganianiem winy na drukarnię wraz z wydawcami, to przyszłość jest tylko jedna dla takiej księgarni.
Dochodzą do tego coraz liczniejsze sytuacje,,o których pisze mój przedmówca i niestety, ale populistyczny EMPIK bije Was na głowę.
Powrót do góry
Carmen82

PostWysłany: Wto Sie 16, 2011 20:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wielokrotnie zamawiałam z Gandalfa i nigdy nie miałam problemu. Pisz na priv do osób odpowiedzialnych lub mailuj, wyrzucanie żółci na forum nic nie da. Z pewnością sytuacja się wyjaśni.
Powrót do góry
Edyta
Moderator

PostWysłany: Sro Sie 17, 2011 12:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gilala,
niestety, nie znam sprawy, więc konkretów Ci nie napiszę.
Ale jako 'stary bokowy wyjadacz' mogę Cię zapewnić, że nie okłamujemy Klientów i zawsze mówimy prawdę, nawet jeśli sami coś popsujemy. Po prostu liczy się dla nas Klient i zachowanie fair.

Z Twego postu domyślam się, że zamówiłaś podręczniki. Uwierz mi, w sezonie podręcznikowym, a zwłaszcza w drugim okresie tego sezonu (czyli sierpień-wrzesień) bardzo często dzieje się tak, że nakład się wyczerpuje i wydawca musi dodrukować książki. Czasem orientuje się na tyle szybko, że dodruk trwa góra dwa tygodnie. A czasem za dodruk bierze się po dwóch tygodniach pustki rynkowej, gdy wszyscy: rodzice, hurtownie i księgarnie już przebierają z nogi na nogę, zastanawiając się, czy wydawca faktycznie ma zamiar jeszcze dodrukować swoje pozycje...
W sytuacji dodruku tytułu, który był ale się wyczerpał (a to zjawisko wcale nie jest takie rzadkie właśnie), zawsze Klienta powiadamiamy i pytamy, co robić: dzielić zamówienie, słać to co jest a resztę Klient domówi później (i to niekoniecznie u nas, nie zmuszamy/nie zobowiązujemy do tego), czy Klient chce czekać na wszystko.

A co do cen. To jak już pisałam Marxowi, nie zawsze możemy mieć na wszystko najlepsze ceny. To tak jak i inne księgarnie nie na wszystko mają promocję. Ba, zresztą we wszystkich branżach jest tak, że ktoś ma taniej taką rzecz, a inną ciut drożej niż konkurencja. To normalna rynkowa sytuacja.
Choć osobiście uważam, że ceny na podręczniki mamy całkiem dobre na tle konkurencji Wink.

Mam nadzieję, że choć trochę upewniłam Cię w tym, że pracownicy BOKu nie ściemniają. I jeśli faktycznie nakład się wyczerpał, to zaiste tak jest, bo naszym celem nie jest przetrzymywanie zamówień. Wierz mi, w tym okresie miejsce na magazynie jest na wagę złota, więc jak tylko mamy zamówienie skompletowane natychmiast pakujemy i wysyłamy.

Skontaktuj się z BOKiem w sprawie swojego zamówienia po weekendzie, być może już coś więcej będą wiedzieć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
gilala

PostWysłany: Sro Sie 17, 2011 17:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jestem, bardzo wyrozumiały, rzekł bym, że nawet za bardzo, ale jak ktoś traktuje mnie jak gówniarza, to krew mnie zalewa. Opiszę w kilku słowach jak było - daty są realne

14.07.2011 - złożone zamówienie
20.07.2011 - informacja o nieopłaceniu - tytaj pierwszy kontakt i zdziwienie, że ktoś chce ode mnie pieniądze, za coś, czego nie ma ( czas realizacji dla dodruku 29.07 - oczywiście kontakt z BOK - Pan Mateusz mydli oczka, że książki już jada i można opłacić, myślę OK, co mi tak dzień w tą, czy tamtą, skoro wie, że będą, to płacę.
23.07.2011 - update dostawy, na 05.08.2011 - OK, rozumiem, przecież każdy może się pomylić - taka "fatamorgana"
01.08.2011 - kolejny update, na 09.08.2011
oczywiście cały czas starałem się dowiedzieć, co się dzieje, i odpowiedzi były zbywające, że nie dodrukowali, że nie dowieźli, że pada deszcz, że będą jak będą... I ciągle tylko przepraszam i przepraszam... Ech, szkoda słów. A wystarczyło powiedzieć, że staniemy na uszach i dostrarczymy za darmo, jak tylko dowiozą, lub zwrócimy pieniądze, a nie zbywać dzień po dniu. A co ja mam córce powiedzieć, że Pan Mateusz miał omamy i do szkoły pójdziesz bez książek??
Allegro pęka od tych książek, z dostawą na drugi dzień. Poprostu było to bardzo nieprofesjonalne, niestety.
Niesmak pozostanie i to długo, nawet jak mnie x100 ktoś będzie przepraszał, bo przecieeż, ja zamówiłem książki, a nie przeprosiny.

Z ostatniej chwili. Pan Mateusz dzieli zamówienie i wysyła część, twierdząc, że kilku pozycji nie ma, na GG dostałem info, że jedna z dwóch pozycji wydzielona przez p. Mateusza jest dostępna. Już nic nie kapuję z tego, no chyba, że te dwwie osoby w różnych firmach pracują. Oczywiście punkt 18:00 GG zgasło i bujaj się kliencie, koniec pracy. Ja jak potrzeba, to pracuję po 16h na dobę 7 dni w tygodniu. Niestety, tak jak pisałęm w poprzednim mailu obsługa jest coraz gorsza. Niestety Sad
Powrót do góry
Justyna Gandalfowa
Administrator

PostWysłany: Czw Sie 18, 2011 16:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dotarły mnie słuchy, że sprawa jednak zakończyła się pozytywnie.

Takie nieścisłości czasem się zdarzają - niestety zazwyczaj z powodu mylnych informacji przekazywanych nam przez Wydawców dotyczących np. dodruków, a również przez nieoczekiwane zmiany daty ukazywania się publikacji ...

Cieszę się jednak, że wszystko skończyło się OK.

pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
gilala

PostWysłany: Czw Sie 18, 2011 22:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No jeszcze nie wszystko, ale znakomita część podręczników już do mnie dotarła, a reszta ma dotrzeć najpóźniej do końca sierpnia. Niemniej niesmak pozostał i przed kolejnym zamówieniem powważnie się zastanowię czy warto i upewnię się, czy pozycja jest dostępna.

Widzę, że jednak mój przypadek był na tyle charakterystyczny, że nie było problemu z identyfikacją Laughing

Ja również pozdrawiam
Powrót do góry
Justyna Gandalfowa
Administrator

PostWysłany: Czw Sie 25, 2011 16:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mamy nadzieję, że z nami zostaniesz mimo chwilowych perturbacji !!! Smile
Powrót do góry
Zefir

PostWysłany: Nie Paź 09, 2011 23:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aktualnie w Gandalfie jest superokazja
Biologia Villego w Domu Książki kosztuje 230 zł a tutaj 170 zł
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Justyna Gandalfowa
Administrator

PostWysłany: Pon Paź 10, 2011 11:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mamy też jesienna promocję, w której systematycznie pojawiają kolejne nowości i bestsellery Smile Warto zajrzeć.
http://www.gandalf.com.pl/k/promocja-jesienna/
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Propozycje zmian w księgarni Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

Skocz do: