| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
olszoowa

|
Wysłany: Pią Lis 14, 2008 17:48 Temat postu: trzepot skrzydeł |
|
|
To pierwsza dla mnie, niewesoła książka Katarzyny Grocholi.
Mocna, choć zwykła, bo codzienna, a może raczej powszechna, choć w różnych przejawach.
Niewesoła, za to pozostawiająca z nadzieją  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Pon Mar 30, 2009 14:22 Temat postu: |
|
|
Książka warta polecenia. _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Kwi 10, 2009 9:35 Temat postu: |
|
|
Przeczytałam tę powieść, raczej nie z zaciekawiania, ale by móc się o niej wypowiadać. Mnie osobiście książka rozczarowała (chociaż nie spodziewałam się arcydzieła). Żadne dzieło tej autorki jeszcze mnie pozytywnie nie zaskoczyło. Nie podoba mi się ta proza, a szczególnie warstwa językowa, która jest okrutnie uboga. Nie rozumiem skąd takie zainteresowanie tą autorką, ale każdy ma prawo czytać co chce.
Czytając książkę cały czas miałam wrażenie, że autorka na kimś, czymś się wzoruje, Ta powieść sprawiała wrażenie odtwórczej. Przynajmniej dla mnie.
Więcej po pozycje tej autorki chyba nie sięgnę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Pią Kwi 10, 2009 11:33 Temat postu: |
|
|
Ale chyba, Madalleno, musisz przyznać, że ten tytuł odbiega fabułą i klimatem od pozostałych książek Grocholi.
A skąd zainteresowanie Grocholą? Myślę, że stąd, że fabuły lekkie, nie męczące, optymistyczne (no właśnie, może poza tą), o miłości i księciu z bajki. _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Kwi 10, 2009 14:04 Temat postu: |
|
|
Rzeczywiście, przyznaję, że "Trzepot skrzydeł" nie wygląda jak typowa powieść Grocholi. Stąd to moje wrażenie, że się na kimś wzorowała.
Uważasz, że spełniła się w nowej roli ? Czy umie pisać o problemach emocjonalnych, społecznych ? Nie uważasz, że zbyt płytko dotknęła tej sprawy ?
Osobiście uważam, że są książki polskich autorek, którym dużo lepiej to się udaje. Na przykład "Dziewczyna z zapałkami". |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 9:57 Temat postu: |
|
|
Ale nie mogła głębiej dotknąć problemu, wszak jest autorką charakteryzującą się lekką treścią.
Zmieniła nieco klimat opowieści, ale styl pozostał, by czytelnicy nie odpłynęli. _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 12:37 Temat postu: |
|
|
| Edyta napisał: |
jest autorką charakteryzującą się lekką treścią.
. |
Nie rozumiem dlaczego sięga po trudne tematy, skoro z góry wiadomo, że nie będzie mogła go dogłębnie rozpatrzyć. Mnie osobiście nie podobało się lekkie potraktowanie problemu, który nie jest lekki, któremu należy poświęcić więcej czasu. A ta książka nie niosła ze sobą żadnych rozważań, wniosków, refleksji. Była tylko pobieżnie opowiedzianą historią.
Dlatego uważam, że Grochola się nie spełniła. Nie ukrywajmy, nie jest pisarką, która potrafi poruszać tematy społeczne. Lepiej niech zostanie przy swoich opowieściach o miłości i przy swoim gronie czytelniczek.
 _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ilona

|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 13:54 Temat postu: |
|
|
| Edyta napisał: | Ale nie mogła głębiej dotknąć problemu, wszak jest autorką charakteryzującą się lekką treścią.
|
?? No i co z tego? Czy jedna osoba nie może napisać kilku książek w różnym gatunku? To takie szufladkowanie pisarzy/aktorów- jak ktoś dobrze zagra rolę komiczną, to trudno mu dostać rolę poważniejszą, np. w dramacie.
Dla przykłdu: Niziurski jest kojarzony głównie z powieściami dla młodzieży - a przecież pisał także ksiązki dla dorosłych. _________________ Książka to mój nałóg  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 13:58 Temat postu: |
|
|
| Ilona napisał: |
Czy jedna osoba nie może napisać kilku książek w różnym gatunku? |
Może, ale jeżeli mu się to nie udaje, to po co ? I to niekoniecznie czytelnicy szufladkują, czasem robią to sami pisarze, a czasem ich możliwości, czasami krytycy.
Grochola tą książką nie zmieniła swojej "szufladki". Bo mimo, że napisała inną powieść, to się w niej nie spełniła. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kulka

|
Wysłany: Pon Sie 03, 2009 14:35 Temat postu: |
|
|
| Ja nie uważam, że lekko potraktowała temat. To raczej nie miał być poradnik dla poniewieranych kobiet, a refleksje i wnioski wyciągnie czytelnik ( mam nadzieję). Mnie poruszyła ta książka chociaż styl mi się nie podoba. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Sie 04, 2009 16:21 Temat postu: |
|
|
Każdy ma prawo do swojego zdania.
Ja po tej książce stwierdziłam, że już nie sięgnę więcej po Grocholę.
Szkoda mi czasu. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
akacja

|
Wysłany: Sob Sie 15, 2009 15:13 Temat postu: poruszająca, choć mogla rozczarować |
|
|
| Mnie "Trzepot skrzydeł" mocno poruszył, choć po Grocholi faktycznie spodziewać się można było więcej... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sro Sie 19, 2009 10:30 Temat postu: |
|
|
Ja miałam odwrotnie:
Mnie książka nie poruszyła i nie spodziewałam się czegoś więcej po Grocholi. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 16:33 Temat postu: |
|
|
| Jedna z niewielu książek przez które nie spałam ale nie dlatego ze poruszyła mnie jakoś specjalnie. Poporstu musialam ja doczytac bo musialam wiedziec co bedzie dalej. Napisana prostym jezykiem i moze dlatego tak dobrze sie czyta. Jesli chodzi o tresc to nic innego co spotykamy w zyciu codziennym. Aczkolwiek taka Grochola chyba jest lepsza niz jej niezbyt madre bohaterki ktore zawsze w jakis sposob wykaraskaja sie z problemow i historia konczy sie happy endem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bazylekk

|
Wysłany: Sro Gru 23, 2009 13:09 Temat postu: |
|
|
Przeczytałam wiele jej książek i jedyna, która jakoś mnie bardziej wciągnęła i pozostawiła pozytywne wrażenie to "Osobowość ćmy". Wydała mi się mniej płytka niż pozostałe i nawet z dość zaskakującym zakończeniem. Ciekawe były też opowiadania "Podanie o miłość", przynajmniej niektóre. Wyżej omawianej niestety nie czytałam i nie wiem, czy będę miała okazję. Dla mnie jej twórczość jest zbyt lekka i banalna. _________________ Świat nie jest czarno-biały... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|