| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Gandalf Administrator

|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 23:47 Temat postu: Jądro ciemności (Wydanie z opracowaniem) |
|
|
Opinie ze strony Księgarni Gandalf, zapraszamy serdecznie do dalszej dyskusji.
| Cytat: | Wydanie z opracowaniem, cytaty, które warto znać, notatki na marginesie, streszczenie.
Powieść opowiada o otchłani szaleństwa, w które popadł Europejczyk Kurtz w sercu Afryki. Najpierw tylko tubylcy uznali go za boga, wkrótce on sam tak uważał. Na podstawie tej powieści F.F. Coppola nakręcił głośny film `Czas Apokalipsy`. Autorka opracowania Anna Popławska. |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
ola

|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 23:47 Temat postu: Jądro ciemności (Wydanie z opracowaniem) |
|
|
| beznadzieja |
|
| Powrót do góry |
|
 |
julka

|
|
|
| TAKA SOBIE KSIAZKA TROSZKE NUDNA ZNACZY DLUZY SIE I NIE MA AKCJI |
|
| Powrót do góry |
|
 |
agusia

|
|
|
| ta ksiazka jest okropna nie wiem kto mógl napisa cos tak beznadziejnego i glupiego |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kami

|
|
|
| Jesli wezmie sie pod uwage kilka problemow poruszonych w tej ksiazce,nie jest taka zla. Mowie tu o problemach imperializmu, niemoznosci wnikliwej analizy ludzi czy miejsc. Chinua Achebe napisal ,ze jest to ksiazka rasistowska ,"dehumanizujaca" Afrykan. Moze jednak warto pomyslec nad trescia ksiazki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zabcia

|
|
|
| Dla ludzi lubiacych akcje to ta ksiazka jest meczarnia. Ale kryje sie w niej wiele problemow. Osobiscie nie podobala mi sie i byla nudna. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zołzikiewicz

|
Wysłany: Sob Sty 17, 2009 15:17 Temat postu: |
|
|
Fakt, że to lektura sprawia, że nie chce się jej czytać . Tak to bywa.
Książka jest ciekawa na swój sposób, nie często się spotyka sytuację gdzie głównego bohatera poznaje się z tego co inni o nim mówią, a on sam pojawia się gdzieś pod koniec i to też w jakiej sytuacji.
Pomysł na pokazanie ówczesnych problemów - ciekawy, sposób narracji - ciekawy, chociaż wykonanie i to coś co przyciąga czytelnika to już średnio dobrze wykonane. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jw007

|
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 13:50 Temat postu: |
|
|
| Jak sobie przypomne czasy szkoły to właśnie takie książki jak ta sprawiały, że się w ogóle czytać nie chciało. I potem się dziwić, że młodzi ludzie nie lubią książek. Dla mnie masakra. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GambitGrelfer

|
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 15:46 Temat postu: |
|
|
Bo dzisiejszy system chce wyjaśnić jak wyglądały czasy pisarza na podstawie tego jakie treści zaprezentował on w swojej książce. Na studiach najpierw ci wyjaśniają jak wyglądały realia społeczne, a dopiero potem pokazują o co chodzi w poszczególnych fragmentach. Ten drugi system jakoś lepiej się sprawdza. _________________ Gambit Grelfer
http://allegro.pl/show_item.php?item=664513252 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 7:39 Temat postu: |
|
|
Widać, że niewiele trzeba żeby zniechęcić młodzież do czytania. Przecież ta książka jest cieniutka! Wystarczy akurat na jeden wieczór, przy bardzo wolnym czytaniu. A tylko czytając wolno można naprawdę poznać wartość tej książki. Wartość wędrówki w głąb dżungli i w głąb własnej duszy, gdzie na końcu jest ukryte promieniujące jądro ciemności.
Myślę, że warto znać tę książkę i w ogóle twórczość Josepha Conrada. Ponieważ jest to pisarz wyjątkowy i co by nie mówić to z pochodzenia Polak. Nie w każdej lekturze musi być wartka akcja, są książki, których wartość polega na czymś innym. I te są szczególnie cenne.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 8:13 Temat postu: |
|
|
Pamiętam moje licealne "zderzenie" z "Jądrem ciemności. Kilka stron jakoś przemęczyłam, ale potem coraz gorzej i gorzej. Wstyd się przyznać, ale nie przeczytałam... Polonistka jakoś też nie nalegała-puściła nam film...
Pasowałoby kiedyś nadrobić te zaległości.. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 16:05 Temat postu: |
|
|
A potem obejrzeć film "Czas apokalipsy", oczywiście jeżeli nie widziałaś. Ten film pokazuje na jak różnych płaszczyznach możemy odbierać "Jądro ciemności". _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 16:08 Temat postu: |
|
|
Oglądałam i zrobił na mnie spore wrażenie.. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|