Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jądro ciemności (Wydanie z opracowaniem)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Klasyka i lektury szkolne 
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gandalf
Administrator

PostWysłany: Wto Wrz 02, 2008 23:47    Temat postu: Jądro ciemności (Wydanie z opracowaniem) Odpowiedz z cytatem

Opinie ze strony Księgarni Gandalf, zapraszamy serdecznie do dalszej dyskusji.

Cytat:
Wydanie z opracowaniem, cytaty, które warto znać, notatki na marginesie, streszczenie.

Powieść opowiada o otchłani szaleństwa, w które popadł Europejczyk Kurtz w sercu Afryki. Najpierw tylko tubylcy uznali go za boga, wkrótce on sam tak uważał. Na podstawie tej powieści F.F. Coppola nakręcił głośny film `Czas Apokalipsy`. Autorka opracowania Anna Popławska.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ola

PostWysłany: Wto Wrz 02, 2008 23:47    Temat postu: Jądro ciemności (Wydanie z opracowaniem) Odpowiedz z cytatem

beznadzieja
Powrót do góry
julka

TAKA SOBIE KSIAZKA TROSZKE NUDNA ZNACZY DLUZY SIE I NIE MA AKCJI
Powrót do góry
agusia

ta ksiazka jest okropna nie wiem kto mógl napisa cos tak beznadziejnego i glupiego
Powrót do góry
Kami

Jesli wezmie sie pod uwage kilka problemow poruszonych w tej ksiazce,nie jest taka zla. Mowie tu o problemach imperializmu, niemoznosci wnikliwej analizy ludzi czy miejsc. Chinua Achebe napisal ,ze jest to ksiazka rasistowska ,"dehumanizujaca" Afrykan. Moze jednak warto pomyslec nad trescia ksiazki.
Powrót do góry
Zabcia

Dla ludzi lubiacych akcje to ta ksiazka jest meczarnia. Ale kryje sie w niej wiele problemow. Osobiscie nie podobala mi sie i byla nudna.
Powrót do góry
Zołzikiewicz

PostWysłany: Sob Sty 17, 2009 15:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fakt, że to lektura sprawia, że nie chce się jej czytać Razz . Tak to bywa.
Książka jest ciekawa na swój sposób, nie często się spotyka sytuację gdzie głównego bohatera poznaje się z tego co inni o nim mówią, a on sam pojawia się gdzieś pod koniec i to też w jakiej sytuacji.
Pomysł na pokazanie ówczesnych problemów - ciekawy, sposób narracji - ciekawy, chociaż wykonanie i to coś co przyciąga czytelnika to już średnio dobrze wykonane.
Powrót do góry
jw007

PostWysłany: Nie Kwi 05, 2009 13:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak sobie przypomne czasy szkoły to właśnie takie książki jak ta sprawiały, że się w ogóle czytać nie chciało. I potem się dziwić, że młodzi ludzie nie lubią książek. Dla mnie masakra.
Powrót do góry
GambitGrelfer

PostWysłany: Nie Kwi 05, 2009 15:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bo dzisiejszy system chce wyjaśnić jak wyglądały czasy pisarza na podstawie tego jakie treści zaprezentował on w swojej książce. Na studiach najpierw ci wyjaśniają jak wyglądały realia społeczne, a dopiero potem pokazują o co chodzi w poszczególnych fragmentach. Ten drugi system jakoś lepiej się sprawdza.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
hologram0

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 7:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widać, że niewiele trzeba żeby zniechęcić młodzież do czytania. Przecież ta książka jest cieniutka! Wystarczy akurat na jeden wieczór, przy bardzo wolnym czytaniu. A tylko czytając wolno można naprawdę poznać wartość tej książki. Wartość wędrówki w głąb dżungli i w głąb własnej duszy, gdzie na końcu jest ukryte promieniujące jądro ciemności.

Myślę, że warto znać tę książkę i w ogóle twórczość Josepha Conrada. Ponieważ jest to pisarz wyjątkowy i co by nie mówić to z pochodzenia Polak. Nie w każdej lekturze musi być wartka akcja, są książki, których wartość polega na czymś innym. I te są szczególnie cenne. Smile
Powrót do góry
Madalleno

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 8:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pamiętam moje licealne "zderzenie" z "Jądrem ciemności. Kilka stron jakoś przemęczyłam, ale potem coraz gorzej i gorzej. Wstyd się przyznać, ale nie przeczytałam... Polonistka jakoś też nie nalegała-puściła nam film...

Pasowałoby kiedyś nadrobić te zaległości..
hologram0

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 16:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A potem obejrzeć film "Czas apokalipsy", oczywiście jeżeli nie widziałaś. Ten film pokazuje na jak różnych płaszczyznach możemy odbierać "Jądro ciemności".
Madalleno

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 16:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oglądałam i zrobił na mnie spore wrażenie..
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Klasyka i lektury szkolne  Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

Skocz do: