Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Rabaty, czyli jak zadbać o "stałą pulę"...
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Propozycje zmian w księgarni
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nannar02

PostWysłany: Pon Mar 16, 2009 7:23    Temat postu: Rabaty, czyli jak zadbać o "stałą pulę"... Odpowiedz z cytatem

Czasowe promocje, okazyjne prezenty, to dobra rzecz. Takie ulgi przyciągają, kuszą i ... sprawiają że klient daje się namówić na kolejny zakup. A o to przeciez chodzi. Warto jednak chyba, pomyśleć o stworzeniu "twardego jądra stałego klienta" i wokół tej opcji budować/poszerzać wpływy na rynku net-księgarskim. Dziś nastały ciężkie czasy dla wszystkich, biznes to powazna "impreza", wymaga więc podejścia z wielu stron i jednoczesnie odrobiny pozornego ... szaleństwa. Ale nie napiszę nic odkrywczego, jesli stwierdzę iż nie raz już się okazało, że to co wydawało się zbędne - przynosiło (całkiem niespodziewanie) wielki sukces. Oczywiscie, nalezy tu brać pod uwagę zarówno własne możliwości, jak i dłuższą perspektywę czasową ... Przechodzac dos edna sprawy proponuję wbogacić ofertę dla klienta o "wariant rabatowy", według następującego scenariusza:
1* Złota Karta Rabatowa 20: 20% upustu na zakupy powyżej 180 PLN dla klienta, który dokonuje u Państwa regularnych zakupów od przynajmniej 2 lat (oczywiście plus dostawa gratis)
2* Diamentowa Karta Rabatowa 30: 30% dla klientów dokonujących zakupów u Państwa na książki o wartości minimum jak powyżej (dostawa gratis)
3* Platynowa Karta Rabatowa 50: czyli 50% upust dla klientów, którzy regularnie zakupują u Państwa kolejne książki od/przez co najmniej 4 lat/a. (transport gratis).
"Dopieszczenie klienta", który jest Wam wierny, to (w moim przekonaniu)ważny element w walce o miejscu na rynku księgarskim, szzcególnie, iż sytuacja nie nastraja zbyt optymistycznie. Net-księfarnie przeżywają okres wielkiego boomu, ale rynek wymaga stałęgo trzymania ręki na pulsie. nadmierna powściągliwość, może prowadzić nie ku "cofnięciu na z góry upatrzone pozycje", ale utratę zdolności konkurencyjnej wobec pozostałych uczestników rynku. W moim przekonaniu, zawsze warto być tym pierwszym, bo wtedy nawet zanotowane niepowodzenie mozna skorygować o popełniony błąd i zawsze - powrócić na czołó - zanim kokurencja zdąży sięgnąć po "swoje armaty". Działam w nieco innej branzy, ale - bez fałszywej skromności - posiadam całkiem niezły zasób wiedzy w temacie, który poruszam. Dlatego tez pozwoliłem sobie wyrazić sie nieco szerzej ... Serdecznie pozdrawiam, licząć na jakąś konstruktywną reakcję...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Edyta
Moderator

PostWysłany: Pon Mar 16, 2009 13:01    Temat postu: Re: Rabaty, czyli jak zadbać o "stałą pulę"... Odpowiedz z cytatem

nannar02 napisał:
Czasowe promocje, okazyjne prezenty, to dobra rzecz. Takie ulgi przyciągają, kuszą i ... sprawiają że klient daje się namówić na kolejny zakup. A o to przeciez chodzi. (...)

Staramy się jak możemy Smile i stąd częste czasowe promocje: świąteczne, urodzinowe, wiosenne, inne. A i o prezencikach od czasu do czasu nie zapominamy Smile.

Propozycje, o których Pan pisze, warte są przemyślenia, aczkolwiek już dbamy o Klienta. Stałym Klientom oferujemy program lojalnościowy, w którym zbierają punkty, które następnie można wymienić na książki. Ale być może trzeba nieco bardziej zadbać o "wiernych" Klientów. Przedstawię sprawę. Proszę śledzić forum i stronę, o wszelkich zmianach będziemy informować.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
nannar02

PostWysłany: Pon Mar 16, 2009 17:38    Temat postu: Dziękuję za odpowiedź Odpowiedz z cytatem

Krótko i treściwie... Pozdrawiam:)))
Powrót do góry
hologram0

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 16:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomysł z punktami jest bardzo dobry. Chętniej kupuje książki mając w perspektywie tańsze zakupy w przyszłości, dzięki punktom.
maja_c

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 16:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Punkty to oczywiście dobry pomysł, tylko czy nie dałoby rady uczynić tej promocji bardziej przystępną? Za każdą wydaną złotówkę mamy 0,02 pkt. Żeby uzbierać ten najniższy pułap 20 pkt naprawdę dużo trzeba wydać. Może chociaż 0,04 pkt za każdą złotówkę? Very Happy
Powrót do góry
Madalleno

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 16:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale punkty można zdobywać także poprzez pisanie recenzji. Każda recenzja po 2 pkt. Dodatkowo raz w tygodniu wybiera się najlepszą recenzję, która jest nagradzana aż 25 pkt. Więc wcale nie jest tak trudno.

Smile
maja_c

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 16:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najczęściej jednak, kiedy już chcę zabrać się za pisanie recenzji, okazuje się, że ktoś już mnie uprzedził. Rolling Eyes
Powrót do góry
hologram0

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 16:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pisanie recenzji to dobry pomysł. Są one krótkie, a pisanie nie jest męczące. A po czasie można sobie zrobić prezent z darmowej książki. Smile
Madalleno

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 16:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale to niczemu nie przeszkadza. Z tego co wiem, nie ma limitu recenzji do jednej książki. Więc możesz pisać i punkty łapać Wink
maja_c

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 16:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobrze, będę więc próbować z recenzjami Very Happy Choć podtrzymuję prośbę do wujka Gandalfa o zwiększenie liczby punktów za każdą złotówkę. Cool
Powrót do góry
hologram0

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 16:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dołączam się do prośby. Very Happy
nannar02

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 17:17    Temat postu: Poproszę oprócz wędki - również rybkę..:) Odpowiedz z cytatem

Owszem jest punktacja, są promocje i różne "prezento-pomysły". Pytanie jednak brzmi: jakie są realne szanse osiągnięcia "Gandalfowej poprzeczki"... W tym przypadku to nie kwestia wiary, więc mogę śmiało napisać - nie uwierzę póki nie dostanę ... Przykro mi, ale to wszystko razem niesie w sobie duży ładunek atrakcyjnie podanej "akcji marketingowej". Uwielbiam pasjami książki, ale zastanawiam się ile ich wypadałoby mi ich nabyć aby zyskać upragniona premię książkową ... O ile wiem (odnośnie punktacji za recenzje), to maksymalnie można uzyskać w opcji 4 pkt w miesiącu (2 x 2 pkt.). Nie wiem skąd ktoś w którymś z poprzednich postów wziął punktację 25 pkt per (zaakceptowana przez Administratora) recenzja. Pozdrawiam...
Powrót do góry
maja_c

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 17:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

25 pkt dostaje najlepsza recenzja chyba (miesiąca? tygodnia? trzeba sprawdzić na stronie Gandalfa) Wink Anyway, konkretne punkty zdobyć dosyć ciężko i tak. To prawda. Confused
Powrót do góry
Madalleno

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 17:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mylisz się, w tygodniu można zdobyć 4 pkt za recenzję. Wychodzi więc, że aby uzyskać 20 pkt. wystarczy 5 tygodniu (bez żadnego zakupu). Natomiast 25 pkt otrzymuje jedna recenzja w tygodniu nagrodzona przez księgarnię. Na przyszłość radzę najpierw przeczytać regulamin a dopiero potem wytykać potencjalne błędy.

http://www.gandalf.com.pl/recenzje.php
nannar02

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 17:24    Temat postu: jakie 25 pkt..? Odpowiedz z cytatem

max na miesiąc przypada dla każdego klienta Gandalfa 4 pkt (czyli możesz dostać akceptacje tylko dla dwóch swoich recenzji miesięcznie).
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Propozycje zmian w księgarni Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

Skocz do: