| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
hologram0

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 17:26 Temat postu: Literacka Nagroda Nobla |
|
|
Skoro jest temat o Nike, to czemu nie zrobić tego samego o LNN. Autorów jest bardzo dużo, jednak może wywiązać się ciekawa dyskusja. Moimi ulubionymi z ostatnich lat są O. Pamuk i V. S. Naipaul. Co myślicie o pozostałych? Których cenicie? _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 17:55 Temat postu: |
|
|
Wstyd się przyznać ale mam w tej dziedzinie ogromne zaległości...
 _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 8:08 Temat postu: |
|
|
Dla ułatwienia dyskusji zamieszczam laureatów z ubiegłego 10-lecia. Może porozmawiać o konkretnych autorach.
1999 -Günter Grass
2000 -Gao Xingjian
2001 -V. S. Naipaul
2002 -Imre Kertész
2003 -J. M. Coetzee
2004 -Elfriede Jelinek
2005 -Harold Pinter
2006 -Orhan Pamuk
2007 -Doris Lessing
2008 -Jean-Marie Gustave Le Clézio _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 16:22 Temat postu: |
|
|
Bardzo cenię V. S. Naipaula i O. Pamuka. Lubię też Le Clezio i Grassa. Jednak takie osoby jak choćby Elfriede Jelinek, czy Gao Xingjian dostały nagrodę trochę na wyrost. Doris Lessing też była chybioną nominacją i chociaż nie lubię jej twórczości, to ma ona dość spory dorobek. Jednak rozdawanie nagród osobom w jej wieku jest trochę bez sensu. Nagrodę powinny dostać osoby z dorobkiem, ale jednak takie, którym nagroda może zmienić życie i ułatwić pracę literacką. _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 16:25 Temat postu: |
|
|
W sumie Wisława Szymborska też dostała nagrodę Nobla mając już ponad 70 lat... _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 16:34 Temat postu: |
|
|
Owszem. I wydaje mi się, że od tamtej pory nie napisała nic specjalnego. Jednak porozmawiajmy o pisarzach, a nie o moich mglistych teoriach  _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 16:40 Temat postu: |
|
|
Och, w sprawie Szymborskiej nie zgodzę się z Tobą. Poetka wciąż wydaje nowe tomiku (ostatni wydany w marcu tego roku). Co prawda nie pisze tak często i dużo jak inni płodni twórcy, ale to dlatego, iż traktuje pisanie wierszy bardzo poważnie.
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 16:47 Temat postu: |
|
|
Naturalnie, że wydaje, jednak moim zdaniem nie zbliżyła się poziomem do swoich dawnych wierszy, które bywały genialne. _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 17:00 Temat postu: |
|
|
Twierdzisz więc, że jej Nagroda Nobla nie była też potrzebna tak jak Doris Lessing? _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 17:09 Temat postu: |
|
|
Uważam, że dzisiaj trzeba promować pisarzy "noblem". A Szymborska miała już renomę przed przyznaniem nagrody i w tym aspekcie nagroda nic nie zmieniła w jej życiu. A jeżeli chodzi o Doris Lessing to uważam, że nagroda jej się po prostu nie należała, bez względu na wiek. _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 21:00 Temat postu: |
|
|
Z jednej strony masz rację.
Jednak z drugiej strony na tym może polega prestiż tej nagrody, że ocenia większy dorobek pisarski i jest ukoronowaniem długiej pracy pisarza. Raczej taka nagroda nie będzie przyznawana debiutantom, nawet wybitnym debiutantom.
A Szymborskiej będę bronić, należał jej się Nobel.
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 15:48 Temat postu: |
|
|
Ja nie mówię o debiutantach, ale uważam, że Szymborska w chwili otrzymania nagrody była już poetką skończoną. Miała renomę, pokaźne grono miłośników, była znana w świecie i wątpię żeby ktoś oczekiwał od niej jeszcze jakichś wspaniałych dokonań. _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 15:53 Temat postu: |
|
|
Też uważam, że Szymborska zasłużyła sobie na Nobla. Ona też kiedyś musiała być debiutantką przecież, dużo pracy włożyła w to, żeby dzisiaj jej nazwisko wymieniano wśród najwybitniejszych. A LNN jest właśnie przypieczętowaniem jej wkładu w dorobek polskiej poezji  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 15:54 Temat postu: |
|
|
W końcu mam czyjeś poparcie    _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 15:59 Temat postu: |
|
|
Ależ ja nie twierdzę, że nie zasłużyła. Mówię o niej jako o przedstawicielce grona podobnych twórców. Owszem, należał jej się, ale tak naprawdę co to zmieniło. To że może dopisać sobie w biografii, że dostała LNN? Wielu większych moim zdaniem, nie dostało. Chodzi mi o to, żeby ta nagroda była jakby motywacją do jeszcze większej pracy.  _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|