| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 21:18 Temat postu: |
|
|
Być może tylko w mediach kreuje się na zupełnie inną postać. Ale powinien mieć świadomość, że większość ludzi (tak jak ja) nie ma możliwości spotkania się z panem Cejrowskim czy rozmową bardziej prywatną. Ponadto jeśli zrazi do siebie ludzi w telewizji, to nie każdy poszedłby na takie spotkanie. Ja raczej bym sobie odpuściła.
Ale skoro mówisz, że jest inaczej, to jeśli tylko będę wiedziała o organizowanym spotkaniu z tym autorem, chętnie się wybiorę, żeby skonfrontować moje poglądy z rzeczywistością. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Sob Kwi 25, 2009 6:00 Temat postu: |
|
|
| Masz trochę racji w tym co mówisz, że może zrazić do siebie w ten sposób ludzi. Ja jednak próbuję jakby omijać jego "defekty", a bardziej kłaść nacisk na to, co może nam zaoferować w swoich książkach, czy programach. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sob Kwi 25, 2009 6:41 Temat postu: |
|
|
To bardzo dobrze o Tobie świadczy. Mnie czasem trudno jest się wznieść ponad takie uprzedzenia, zwłaszcza gdy nie są wynikiem jednorazowej wypowiedzi, ale wielokrotnych wystąpień. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 16:40 Temat postu: |
|
|
Również uważam Cejrowskiego za człowieka niezwykłego. A to jaki jest medialnie nie powinno warunkować decyzji czy przeczytać, czy nie. Odpowiedź jest prosta: jak najbardziej przeczytać, bo nie przeczytając dużo się straci. Mam w domu zarówno "Rio Anaconda" jak i "Gringo wśród dzikich plemion". Myślę że obie są rewelacyjne, opatrzone dużą ilością ciekawych zdjęć. Polecam. Nie wiem czy oglądacie może Jego program "Boso przez świat". Jak dla mnie rewelacja  _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wachu

|
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 14:24 Temat postu: |
|
|
a może ktoś przytoczyć jaką kompozycję Cejrowski zastosował w książkach?
opisuje przygody na zasadzie
a) coś tam
b) coś tam
?
czy kreuje jakąś historię?
z tego co widziałem w księgarniach, to całkiem ładnie wydawane są te książki. Zachęcające, ale ustawiłbym go gdzieś dalej w kolejce tego co chce przeczytać. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 14:32 Temat postu: |
|
|
| yen napisał: | . Nie wiem czy oglądacie może Jego program "Boso przez świat". Jak dla mnie rewelacja  |
Ja akurat nie cierpię tego programu.
W ogóle nie lubię słuchać wypowiedzi pana Cejrowskiego.. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gdzieś_tam

|
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 14:34 Temat postu: |
|
|
W tych książkach Cejrowskiego, które przeczytałam opisywane są jego własne wędrówki i przygody wśród np. dzikich plemion. Bardzo ciekawie i zachęcająco opisywane, z dużą dawką humoru. Jego przemyślenia, uwagi i (czasem zaskakujące) komentarze również można tam znaleźć. Cejrowski nie tworzy własnych historii, tylko opowiada o swoich spostrzeżeniach o obserwacjach, abyśmy lepiej mogli poznać świat.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Nie Cze 21, 2009 9:00 Temat postu: |
|
|
Zgadzam się z przedmówcą. To taki reportaż z jego podróży, ma w sobie pełno humoru, nawet układ tekstu jest wydrukowany czasem tak, że chce się śmiać. (trzeba przeczytać, bo tego się nie da opisać, czemu to śmieszy, to trzeba po prostu zobaczyć). W dodatku jest dużo zdjęć, które albo zrobił sam, albo zrobiła je jego ekipa. Naprawdę dobre pozycje. Obojętnie czy się pana Cejrowskiego lubi czy nie, książki naprawdę warto przeczytać.  _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gdzieś_tam

|
Wysłany: Nie Cze 21, 2009 9:54 Temat postu: |
|
|
Tak. Bardzo zaskakujące był właśnie układ liter, słów, przypisy, które zabawnie napisane, przeczyły często spotykanemu w książkach pojęciu: "przypis".
Jeśli ktoś nie lubi pana Cejrowskiego, to i tak niech przeczyta, bo znajdzie tam również wiele ciekawych opisów innych kultur lub miejsc, które żadne przewodniki czy encyklopedie Wam nie dadzą.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Nie Cze 21, 2009 15:36 Temat postu: |
|
|
Jednym słowem: polecamy bardzo gorąco  _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ney

|
Wysłany: Sro Lip 29, 2009 18:54 Temat postu: |
|
|
| Edyta napisał: | | Ale większość znanych autorów nie udziela się aż tak publicznie, nie manifestuje swoich dość radykalnych i raczej mało demokratycznych poglądów. |
I dzieki Bogu ze ktos jeszcze nie boi sie mowic, ze demokracja nie jest najlepszym ustrojem. Ale to forum o ksiazkach
Cejrowski w TV a Cejrowski w na papierze to dwie rozne postaci. Tak samo jak Cejrowski w programie podrozniczym a Cejrowski w programie publicystycznym/politycznym.
A skupiajac sie na ksiazkac - jak najbardziej TAK dla pana Cejrowskiego ksiazki sa naprawde lekkie, przesiakniete zyciowym humorem i ciekawe. I co wazne, co bylo juz wspomniane, autor nie wybija sie na pierwszy plan  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Czw Lip 30, 2009 12:39 Temat postu: |
|
|
Hm. No dobrze, Dopiszę sobie książkę Cejrowskiego do listy. Co polecacie na początek? _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ney

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 16:26 Temat postu: |
|
|
Ja czytalem Gringo wsrod dzikich plemion - czy lepsze od Rio Anacondy nie wiem, ale spokojnie mozna zaczac od tego  _________________
NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Pon Sie 10, 2009 17:29 Temat postu: |
|
|
Ja także czytałam Gringo... i jest to książka godna polecenia. Bogato ilustrowana, bardzo humorystyczna. Zresztą jak ktoś oglądał program Cejrowskiego to wie czego się spodziewać  _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I came to an end
Where was God when I lost my mind
Where was God when I could not find |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ney

|
Wysłany: Pon Sie 10, 2009 20:06 Temat postu: |
|
|
Mi zapadla w pamiec historia o tym, jak Cejrowski musi delikatnie powiedziec wodzowi plemienie, ze nie, nie moze przespac sie z jego corka ;p _________________
NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|